...

UNIVERSITY OF CALICUT WRITING GOOD ENGLISH SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION (2011 Admission onwards)

by user

on
2

views

Report

Comments

Transcript

UNIVERSITY OF CALICUT WRITING GOOD ENGLISH SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION (2011 Admission onwards)
School of Distance Education
UNIVERSITY OF CALICUT
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
BMMC
I SEMESTER
COMPLEMENTARY COURSE
(2011 Admission onwards)
WRITING GOOD ENGLISH
QUESTION BANK
1) Can you explain how you propose to do this. The part of the
sentence underlined is an example of
a) adjective clause
b) Noun clause
c) adverb clause
d) none of these
2) ‘She is a good dancer’. This is an example of
a) Assertive sentence
b) Imperative sentence
c) Exclamatory sentence
d) Interrogative sentence
3) A sentence consisting of more than two principal causes with or
without subordinate clauses is sometimes called a
a) Simple sentence
b) Complex sentence
c) Multiple sentence
d) Double sentence
4) ‘I like him’ this sentence has the structure
a) Subject + Intransitive verb
b) Subject + Transitive Verb + Direct Object
c) Subject + Transitive Verb + Indirect Object + Direct Object
d) Subject + Transitive Verb + Direct Object + Adjective
5) It is foolish to neglect one’s studies. This sentence has the
structure.
WRITING GOOD ENGLISH
Page 1
School of Distance Education
a) It + Be + Subject Complement + Clause
b) It + Be + Adjective + Of + Noun/Pronoun + To - Infinite Phrase.
c) It + Be + Adjective + To – Infinite Phrase etc.
d) It + Intransitive Verb + That clause
6) Choose the correct passive form of the sentence ‘His friends
laughed at him’.
a) He was laughed by his friends
b) He was laughed at by his friends
c) Laughed at by his friends was he
d) None of these
7) Choose the correct passive form of, the sentence ‘I shall see him
tomorrow’.
a) He shall be seen by me tomorrow
b) He will be seen by me tomorrow
c) Tomorrow he will be by me
d) None of these
8) Choose the correct reported speech of the given direct speech.
a) He said that he had never seen her in his life.
b) He denied that he had never seen her in his life
c) He denied that he had ever seen her in his life
d) He said that he had ever seen her in his life.
9) Choose the correct reported form of the given sentence.
He said, “My brother arrives tomorrow”.
a) He said his brother arrives tomorrow.
b) He said his brother arrives the next day
c) He said his brother would arrive the next day
d) He said his brother will arrive the next day
10)
A ------ clause expressed the circumstance or condition under
which what is said in the superordinate clause applies
a) Contingent adjective
b) Exclamatory adjective
c) Intensifying adjective
d) Limiter adjective
WRITING GOOD ENGLISH
Page 2
School of Distance Education
11)
Choose the correct interrogative form of the given affirmative
sentence. “He had been working”.
a) Was he working?
b) Had he worked?
c) Had he been working?
d) Is he working?
12)
Use the proper question tag.
I shall de some day, _____?
a) Shall I
b) Shan’t I
c) Shalln’t I
d) Should I
13)
We saw no one there, _____?
a) Shall we
b) did we
c) don’t we
d) none of these
14)
He might be there, _____?
a) Mightn’t he
b) did he
c) didn’t he
d) Mayn’t he
15)
Communication is successful when
a) receiver the information
b) sender communicate with clarity
c) both the sender and receiver understands the same information
d) both the sender and receiver uses the same medium.
16)
The process of transferring the information to be communicated,
into a form that can be sent is
a) encoding
b) decoding
c) message
d) receiving
17)
The situation in which message is delivered is the
a) source
b) context
c) medium
d) channel
18)
Choose the correct answer to till in the blanks. With this
promotion, i feel that I ______ a turning point in my career.
WRITING GOOD ENGLISH
Page 3
School of Distance Education
a) has solved
b) have reached
c) appeared
b) agreed.
19)
_____ people trying to get into the football stadium
a) There were too much
b) There were too many
c) It was too many
d) There was too many.
20)
I _____ her birthday and I ______ to know make it up to her
a) Completely forgot ----- don’t just know
b) Forgot completely ----- don’t just know
c) Completely forget ---- just don’t know
d) Forget completely ----- just don’t know
21)
------ they slept carefully
a) Hot though was the night air
b) Hot though the night air was
c) Hot the night air was
d) Hot although the night air was
22)
If he ____ a chance of success, he ____ to move to London
a) will have ------ good need.
b) will have ----- will need
c) were to have ----- will need
d) were to have ----- would need
23)
our teacher gave us ------ problem to solve
a) a very impossible
b) a complete impossible
c) an absolutely impossible
d) an extremely impossible
24)
who ----- was coming to see me this morning
a) you said
b) did you say
c) did you say that
d) did you say
WRITING GOOD ENGLISH
Page 4
School of Distance Education
25)
----- what to do this weekend
a) What you
b) which do you
c) what do you
d) what do you do
26)
_____ is the activity or process of giving information to other
people or to other living things”
a) Language
b) writing
c) communication
d) speaking
27)
Communication requires
a) accuracy
b) fluency
c) appropriacy
d) all the above
28)
Select the passive form of the given sentence. They say that it
was a good party.
a) They said that it was a good party
b) It was said that it was a good party
c) It was said to be a good party
d) It’s said to have been a good party
29)
Change the given passive sentence into active. he was beign told
off by the boss.
a) The boss told him
b) The boss was telling him off
c) The boss told him off
d) The boss was being told him off
30)
She ------ the piano for three years.
a) will have been learning
b) had learnt
c) will learn
d) has been learning
31)
This is the first time I ----- your city.
a) visited
b) have visited
c) had visited
d) was visiting
WRITING GOOD ENGLISH
Page 5
School of Distance Education
32)
Rita (in a letter to her friend): I am not learning French now. I
___ in next year.
a) would learn
b) will learn
c) learnt
d) have learnt
33)
You are writing a formal invitation to your school principal.
You___ to my birthday party at 8 pm. at hotel Parkview on 24th
February.
a) invited
b) invite
c) are invited
d) have invited
34)
The problem isn’t important. It wont cause us concern. Combine
the sentences using ‘enough’.
a) The problem isn’t important to cause in concern.
b) The problem isn’t enough important to cause as concern.
c) The problem isn’t important to cause as enough concern
d) The problem isn’t important enough to cause as concern
35)
Choose the correct sentence
a) Not any force was needed to make them move
b) No force was needed to make them move
c) None force was needed to make them move
d) None of the above.
36)
Choose the correct sentence
a) It is a difficult to say word
b) It is an identical to mine car
c) It is a difficult word to say
d) It is identical to mine car
37)
Choose the correct sentence
a) I have just bought a wooden beautiful coffee table.
b) I have just bought a beautiful coffee table wooden
c) I have just bought a coffee table wooden beautiful
d) I have just bought a beautiful wooden coffee table.
WRITING GOOD ENGLISH
Page 6
School of Distance Education
38)
Choose the correct sentence
a) How big piece you want
b) How significant role did he play in your life
c) He is not as good player as he used to be
d) She was as patient a teacher as any one could have had.
39)
In natural way of learning a language ---- come first.
a) Speaking
b) Listening and speaking
b) Listening and speaking
c) Writing and reading
40)
Speaking skill is the function of ---- sense
a) Lingual
b) understanding
c) listening
d) channel
41)
Speaking listening is ------of communication
a) medium
b) channel
c) comprehension
d) understanding
42)
Pronunciation is related to the ----
a) vocabulary
b) speaking
c) intonation
d) all the above
43)
Reading involves the sequence
a) content-expression
b) expression-content
c) Both the above
d) None of these
44)
Objective of oral reading is
a) correct pronunciation
b)keeps attentive
c) helps in understanding
d) all the above.
45)
Language laboratory is used for developing
a) speaking skill
b) pronunciation
c) Both the above
d) none of these
46)
Characteristic of good writing is
a) Uniformity
b) legibility
c) simplicity
d) All the above
47)
Which of the following are receptive skills
WRITING GOOD ENGLISH
Page 7
School of Distance Education
a) Reading and writing
b) writing and understanding
c) listening and reading
d) None of these
48)
First and foremost quality of a language is its
a) native quality
b) objective aspect
c) communicative aspect
d) cultural aspect
49)
Basic skills of language are
a) writing , teaching, learning and speaking
b) Reading, writing, teaching and speaking
c) Listening speaking, learning and writing
d) Listening, speaking, reading and writing.
50)
Learning of a language depends completely on its --------
a) Teaching or teacher
b) Understanding or comprehension
c) Learning or understanding
d) Learning or teaching.
51)
Two types of listening are
a) focused and usual
b) Unusual and casual
c) Casual and usual
d) Casual and focused.
52)
Two types of reading methods are
a) synthetic and practical
b) synthesis and analyses
c) analytical and synthetic
d) analytic and practical
53)
Communication needs a
a) sender
b) receiver
c) channel
d) all the above
54)
Choose the correct sentence
a) My uncle lives in upstairs
b) He resembles his brother
c) We must do our duty
d) He called me as fool
55)
----- is an activity in which reader glances through a text
material to catch a general idea of it without attempting to details.
a) scanning
b) skimming
c) extensive reading
d) intensive reading
WRITING GOOD ENGLISH
Page 8
School of Distance Education
56)
Choose the correct answer
The film was good. I saw it twice
a) The film was so good that I saw it twice
b) The film was good so that I saw it twice
c) Good film was that so I saw it twice
d) None of these.
57)
It’s incredible news. I can’t believe it.
a) The news is such incredible that I can’t believe it
b) It is such incredible news that I can’t believe it
c) Both a and b are correct
d) None of these.
58)
The beams have to be strong/ beams can support the roof (use
enough)
a) beams have to be strong enough to support the roof
b) beams are strong to support the roof
c) beams are strong to support the roof enough
d) None of these
59)
Choose the correct sentence
a) Rita as well as her friends go for a film.
b) Rita as well as her friends also go for a film.
c) Rita as well as her friends goes for a film
d) Rita and her friends goes for a film.
60)
Rewrite using as well as
The boy and his friends were punished.
a) The boy as well as his friends were punished
b) The boy as well as his friends was punished
c) The boy as well as his friends is punished
d) None of theses.
61)
If Rema came late Swathi ----------- angry
a) Would be
b) will be
c) Would have been
d) had been
WRITING GOOD ENGLISH
Page 9
School of Distance Education
62)
I would not deny the offer if I ------ you
a) am
b) were
c) was
d) had been
63)
If I ---- a car, I would drive it my self
a) had
b) have
c) am having
d) would have
64)
What type of sentence is this
a) complex
b) compound
c) simple
d) none of these
65)
John and Tom went to college for a degree in Engineering, but
they graduated in Computer Science because it is a hot field.
a) compound
b) complex
c) simple
d) none of these
66)
Ling worked on her story while the noisy children played
a) compound
b) complex
c) simple
d) none of these
67)
Ms. Rose planning to teach a course in Biology next summer
Select the best version of the underlined part of the sentence above.
a) Planning
b) are planning
c) with a plan
d) plans
68)
A split infinitive puts an --------between the two parts of the full
infinitive
a) adjective
b) verb
c) adverb
d) noun
69)
Example for a sentence with split infinitive in
a) To go boldly where no one has gone before
b) Steve decided quickly to remove Amy’s cat
c) We are determined to completely and utterly eradicate the disease
d) None of these.
70)
Languages where multiple negatives intensely each other are
said to have -----WRITING GOOD ENGLISH
Page 10
School of Distance Education
a) Concord
b) Affirmative concord
c) Negative concord
d) None of these
Choose the Correct Sentence
71)
a) This large goat is living in the mountains of Switzer Land
b) This large goat lives in the mountains of Switzer Land
c) This large goat live in the mountains of Switzer Land
d) None of these.
72)
a) We saw Jean in town the other day
b) We have seen Jean in town the other day
c) We had seen Jean in town the other day
d) None of these
73)
a) How long are you wearing glasses
b) How long you are wearing glasses
c) How long have you been wearing glasses
d) How long are you been wearing glasses.
74)
a) The world’s supply of oil will soon run out
b) The world’s supply of oil is soon running out
c) The world’s supply of oil will be running out
d) None of these.
75)
a) Take your umbrella; it will rain
b) Take your umbrella it is going to rain
c) Take your umbrella both a and b
d) None of these.
76)
a) I heard a bottle smashing
b) I heard a bottle smashed
c) I heard a bottle smash
d) None of these
77)
Rewrite the following sentences
The people that you were living in Mumbai are coming to see you
(with)
WRITING GOOD ENGLISH
Page 11
School of Distance Education
a) The people that you were living in Mumbai with, are coming to
see you.
b) The people that you were living with in Mumbai are coming to
see you
c) The people that you were living with in Mumbai were coming to
see you
d) The people that you are living in Mumbai with are coming to see
you.
78)
People will laugh at you if you wear that silly hat
a) People will laugh at you if your were worn that silly hat
b) You will be laughed at if that silly hat is worn
c) You will be laughed at if that silly hat you wear
d) Wearing silly hat will make people laught at you.
79)
One must abide by one’s promise
a) one’s promise must be abided
b) one’ s promise must be abided by
c) one’s promised must be abided by
d) one’s promised must be abided.
80)
Have they agreed up on a plan
a) Has a plan been agreed up on
b) Has the plan been agreed up on
c) Have a plan been agreed
d) Have a plan been agreed.
81)
Pick out the correct answer
She has been here -----six months
a) only
82)
c) enough
d) often
c) enough
d) very much.
He is ---- in Delhi
a) generally
83)
b) for
b) seldom
I can ---- hear what you say.
a) not yet
b) hardly
WRITING GOOD ENGLISH
c) seldom
d) else.
Page 12
School of Distance Education
Choose the correct sentence
84)
a) I feel some times depressed
b) He spoke fluently
c) Mohan is rather a dull boy
d) you are late always.
85)
a) He is enough rich to buy a car
b) He spoke never ill of dead
c) This news is very perplexing
d) Does he play well? Of course, he does.
86)
a) Will you stay at oxford or Cambridge
b) Will you stay in Oxford or Cambridge
c) Will you stay in Oxford or in Cambridge
d) None of these.
87)
a) I shall not leave except you ask me to do so
b) I shall not leave unless you ask me to do so
c) I shall not leave both a and b are correct
d) None of these.
88)
a) He had scarcely reached the station than the train departed.
b) No sooner did he reach the station than the train left.
c) No sooner did he reach the station the train left
d) He had hardly reached the station than the train departed.
89)
Pick out the incorrect part.
a) unless you
b) do not come here
c) I shall not
d) help you
Choose the correct sentences
90)
a) Between the two brothers shared the sweets
b) Between the two brothers shared the sweet themselves
c) The two brothers between themselves shared the sweet
d) The two brothers shared the sweet between themselves.
WRITING GOOD ENGLISH
Page 13
School of Distance Education
91)
a) Krishna was hang in the Jail
b) Krishna was hanged in the jail
c) Krishna hanged in the jail
d) Krishna hung in the jail.
92)
None but the brave ----- the honour
a) deserve
93)
b) deserves
c) deserving
d) deserved
Choose the correct passive form of given sentence
Avoid easy solutions.
a) Easy solutions should be avoided
b) Easy solutions would be avoided
c) Easy solutions to be avoided
d) None of these.
94)
Pick out the wrong part
a) I studied
b) hard in order that
c) I should succeed
d) in the coming exam
95)
‘Sweet are the uses of adversity’. This is an example of
a) Interrogative sentence
b) Assertive sentence
c) Exclamatory sentence
d) None of these
96)
He slept for an hour. The verb in this sentence is
a) transitive
b) intransitive
c) monotransitive
d) ditransitive
97)
‘They made him the manager’. In this the verb is
a) monotransitive
b) ditransitive
c) Complex transitive
d) Compound transitive
98)
---- verbs have independent meaning
a) auxiliary verb
b) lexical verb
c) both A and B
c) none of these
99)
‘Hari wanted to play tennis’. The infinitive is
a) Bare infinitive
b) passive infinitive
c) to-infinitive
d) Split infinitive
WRITING GOOD ENGLISH
Page 14
School of Distance Education
100) John is easy to please. The infinitive is
a) Bare infinitive
b) Passive infinitive
c) To infinitive
d) Split infinitive
101) Ramesh: “I am terribly sorry I couldn’t inform you about your
examination result. You know, the result ------ last week.
a) declared
b) has declared
c) has been declared
d) was declared
102) Your friend Raju has passed the secondary school examination
in a first division. You want to congratulate him. How will you
begin your letter.
a) It is good that you have got a first division.
b) I am happy to know that you got a first division.
c) Congratulations on your success
d) I want to congratulate you on your bright success.
103) Alice said to Mary. I am getting married next month”.
a) Alice asked Mary that she got married next month.
b) Alice said to Mary that she got married next month
c) Alice told Mary that she was getting married the following
month
d) Alice tells Mary that she was getting married next month.
104) You ------ and it is getting in my nerves
a) always are contradicting me always
b) contradict me always
c) contradicted me always
d) are always contradicting me
105) ------- you were going to phone, I’d have stayed at home
a) Had I known
b) If I knew
c) Did I know
d) I had but known
106) ------ and I’m out of work
a) I’ve give the sack
b) The sack has given me
c) I’ve been given the sack
d) The sack has been given me
WRITING GOOD ENGLISH
Page 15
School of Distance Education
107) They’re vegetarians ----- they don’t eat meat or fish.
a) the fact that means that
b) that is that
c) which is that
d) which means that
108) ------- I wasn’t hungry
a) Already eating
b) Already eaten
c) Having already eaten
d) I had already eaten
109) Over the last six months ----- how to play the flute?
a) I have been learning
b) I’m learning
c) I am learning
d) was learning
110) You ----- drink alcohol when you drive
a) don’t
b) didn’t need to
c) don’t have to
d) mustn’t
111) Newspapers ----- have to say who provided their information
a) Mustn’t
b) don’t
c) needn’t
d) none of these
112) Why don’t we go out for a meal?
a) is a criticism
b) is a suggestion
c) is persuading some one
d) is showing surprise
113) Can’t you play that trumpet somewhere else?
a) is a suggestion
b) is persuading some one
c) is a criticism
d) is showing surprise
114) Pick out the correct sentence
a) Unless it rains, I’ll pick you up at 6.00
b) Until it rains, I’ll pick you up at 6.00
c) Unless it will rain, I’ll pick you up at 6.00
d) None of these
115) Fortune faours the brave is in
a) simple present tense
b) simple past tense
c) future tense
d) present perfect
116) He just returned from office is in
WRITING GOOD ENGLISH
Page 16
School of Distance Education
a) Simple present tense
b) Past perfect tense
c) Present perfect tense
d) Present perfect continues
117) Combine the given sentences into a single simple sentence.
They went away. They were crying
a) the were crying and went away
b) they went away and cried
c) they went away crying
d) they went crying away
118) combine the given sentences into one single compound sentence.
He is weak. He cannot run fast.
a) He is weak and he cannot run fast.
b) He is weak so he cannot run fast
c) He is weak to run fast.
d) None of these.
119) He confessed that he was guilty. Convent into simple sentence
a) He confessed his guilty
b) He confessed his crime
c) He confessed he was guilty
d) None of these
120) Silver is more plentiful than gold. (Begin Gold is ..)
a) Gold is plentiful than silver
b) Gold is less plentiful than silver
c) Gold is less plenty than silver
d) Gold is plenty than silver
121) The benefits of writing are ------a) vehicle for communication
b) intellectual exercise
c) assessment tool
d) all the above
122) The most influential model of the writing process is
a) Morgan and Murray model b) McGrath and Watson model
c) Cook and Munroe model
WRITING GOOD ENGLISH
d) Flower and Hayes model
Page 17
School of Distance Education
123) Effective writing fulfills ------a) writers intention
b) audience needs
c) strategies for invention
d) all the above
124) Recursive process means -----a) composing a linear process
b) moving back and forth among the stages of writing process
c) direct and indirect references
d) none of the above
125) Which is the correct order of the writing process
a) Revising, drafting, editing, pre writing
b) Prewriting, drafting, revising, editing
c) Drafting, revising, prewriting, editing
d) Prewriting, editing, revising, drafting
126) Reviewing a work is -----a) drafting
b) revising
c) editing
d) prewriting
127) The prewriting strategies include -----a) reading
b) dialogue
c) inquiry
d) all the above
128) Talking and free writing are helpful strategies for -----a) drafting
b) pre writing
c) editing
d) all the above
129) The greatest tool, the word processor is used for ----a) drafting
b) revising
c) pre writing
d) none of the above
130) The writing process helps the students to
a) connect their thoughts
b) deeper their content knowledge
c) communicate with others
d) all the above
131) Elements of effective assessment includes -----a) clarity
b) variety
c) sound pedagogy
d) all the above
WRITING GOOD ENGLISH
Page 18
School of Distance Education
132) Portfolio’s are -----a) Collection of works gathered over time
b) Students informal and formal writing
c) Responses to reading
d) All the above
133) Proof reading means ----a) get feedback from readers
b) outline
c) correct typographical errors
d) all the above
134) The writing practices that help students to become better writers
are
a) Integrating reading and writing
b) Using writing to learn
c) Providing feedback
d) all the above
135) Which of the following elements you have to consider before
writing
a) Purpose
b) Topic
c) Audience
d) all the above
136) The worst time moving from planning to drafting is
a) Brain freeze
b) Writer’s block
c) both a and b
d) none of the above
137) Which of the following is to come first in the order of the basic
citation for a book
a) Author’s first name
b) book title
c) date of publication
d) Authors last name
138) Write the fullform of APA
a) American Psychological Association
b) Asian Psychological Association
c) American Philosophical Association
d) Asian Philosophical Association
139) Listing all the ideas that comes to mind on a specific subject is
known as ------
WRITING GOOD ENGLISH
Page 19
School of Distance Education
a) brainstorming
b) concept mapping
c) portfolio writing
d) all the above
140) The visual approach helps to generate subtopics is known as
a) Webbing
b) Mapping
c) Clustering
d) all the above
141) How can you order your ideas in the writing process a
a) chronological order
b) the order of importance
c) spatial orders
d) all the above
142) Helps to arrange the ideas in a logical sequence is -------a) Paragraphing
b) lay out
c) word processing
d) outlining
143) A paper which is persuasive as it argues a thesis is known as ---a) a research paper
b) term paper
c) seminar paper
d) none of the above
144) A paper which is expository, as it shows or tells is ----a) Research paper
b) a newspaper
c) a term paper
d) all the above
145) A specific issue being discussed in a research papers is ------a) Topic
b) hypothesis
c) Objective
d) None of the above
146) The general content of a research paper is -----a) Methodology
b) Subject
c) Sample
d) hypothesis
147) The central point proving in the research paper is -----a) theses statement
b) sample selected
c) tools used
d) none of the above
148) Expand the term ERIC
a) Essential resources for international centres
b) Educational Resources Information Center
c) Educational Research and Center
d) None of the above
WRITING GOOD ENGLISH
Page 20
School of Distance Education
149) ------- has become the predominant medium for sending letters.
a) Internet
b) Post-office
c) Courier Service
b) None of the above
150) Subtitles are generally used for ----a) textual versions of the dialogue
b) commentary in film
c) television programmes
d) all the above
151) Any concrete or symbolic indication, preserved or recorded for
reconstructing or for proving a phenomenon, whether physical or
mental is known as -----a) oral presentation
b) document
c) computer
d) none of the above
152) The manner in which information is graphically arranged in the
document space is --a) page layout
b) procedure
c) physical design
d) footnotes
153) What is SDF
a) Software Document Folder
b) Software Document File
c) System Design File
d) None of the above
154) The method of project reporting should be ----a) Favourable,
b) Scientific
c) Personal
d) Ethical and attractive
155) Which of the following is important before preparing a project
report?
a) Your supervisor
b) Your elder colleagues
c) Journal articles
d) All the above
156) The main part of a project report is ------a) Title page
b) Trunk region
c) Posterior region
d) All the above
157) The justifiable scientific list of all references is called ------a) Index
b) bibliography
c) references
d) neobook reference
WRITING GOOD ENGLISH
Page 21
School of Distance Education
158) The content edited in Encyclopaedia is
a) Primary source
b) Continuous source
c) Secondary source
d) None of the above
159) The method of data collection particularly in case of big
enquiries.
a) Test
b) interviews
c) questionnaires
d) all the above
160) Personal interview for collecting data is ---a) structured interview
b) unstructured interview
c) both a and b
d) none of the above
161) The data which have been already been collected and analyzed
by someone else is ---a) Primary data
b) Secondary data
c) Quantitative data
d) Both a and b
162) Which is the primary step involved in the writing of a project
report is
a) Preparation of rough draft
b) Preparation of the final out line
c) bibliography
d) none of the above
163) Representation of data can be made by
a) Tabulation
b) Line diagram
c) Graph
d) All the above
164) If you don’t know the letter you are writing to a woman who is
married or not, you can use the title as ----a) Miss
b) Ms
c) Mrs
d) None of the above
165) Writing is a ----a) Cognitive process
b) Social process
c) Physical process
d) All the above
166) Write the full form of MLA
a) The Minimum Level of Acquisition b) Mastery of Linguistic Area
c) The Modern Language Association d) None of the above
WRITING GOOD ENGLISH
Page 22
School of Distance Education
167) The National Commission on writing (2003) addresses the
challenge of measuring writing in
a) The prisoners of time
b) The Neglected ‘R’
c) Writing teachers and children at work
d) None of the above
168) MLA style formatting is used for -----a) Humanities
b) Education
c) Psychology
d) all the above
Find out the correctly punctuated sentences from the given
options
169) a) ‘Sunil’, Reena called.
b) Sunil, Reena called.
c) ‘Sunil’, Reena called.
d) Sunil, Reena called.
170) a) Hey, Don’t say like that
b) Hey, don’t say like that
c) Hey! Don’t say like that
d) None of the above
171) a) Then will you pay for him. Rahul asked
b) “Then will you pay for him?” Rahul asked
c) “then will you pay for him?” rahul asked
d) “Then will you pay for him” Rahul asked
172) a) “What happened to you my boy?” he enquired.
b) What happened to you my boy? He enquired
c) “What happened to you, my boy? He enquired
d) What happened to you, my boy? He enquired
173) a) Hai! jungle king, jungle king, let me read this.
b) “Hai! Jungle king! Jungle King! Let me read this”
c) “Hai! Jungle king! Let me read this
d) “hai; jungle king! let me read this”.
WRITING GOOD ENGLISH
Page 23
School of Distance Education
Find out the correctly punctuated sentences from the given
options
174) a) That’s what you want, isn’t it?
b) That’s what you want isn’t it?
c) That’s what you want, isn’t it?
d) That’s what you want isnt it.
175) a) I can see no remedy for this, one can’t order him to do it.
b) i can see no remedy for this, one cant order him to do it.
c) I can see no remedy for this: one can’t order him to do it.
d) I can see no remedy for this; one can’t order him to do it.
176) a) cooking time; about five minutes.
b) cooking time, about five minutes
c) cooking time: About five minutes
d) cooking time. About five minutes
177) a) Let’s go, I whispered
b) let’s go. I whispered
c) lets go, i whispered
d) Let’s go. i whispered
178) a) Yes, yes, he replied. ‘He’ll be all right’
b) ‘Yes, yes’, he replied. ‘He’ll be all right’
c) ‘yes, yes’, he replied, ‘He’ll be all right
d) None of the above
In the following questions, four alternatives are given for the
idiom/phrase italicized in the sentence. Choose the one that best
expresses the meaning.
179) To have an axe to grind
a) To take revenge
b) to make unreasonable demands
c) pinpointing faults of others d) to have selfish interest to serve
180) The Alpha and Omega
a) Beginning and end
b) to be accurate and precise
c) to make all efforts to win
d) none of the above
WRITING GOOD ENGLISH
Page 24
School of Distance Education
181) To go with the tide
a) unrecognized danger
b) reverse the natural order
c) to do as other do
d) just in time
182) To enjoy the lions share
a) to take another’s space
b) to make most of a bad bargain
c) to be prejudiced
d) to enjoy the major part
183) Then fold in the rest of the sugar and flavouring
a) make
b) carry
c) mix with
d) none of the above
184) Don’t forget to reckon in the money spent on petrol
a) find the sum
b) include as part of a bill
c) consider
d) include as one of
185) The police set off in hot pursuit
a) attack
b) start to move
c) perceive
d) none of the above
186) It’s good trying to put off the evil day
a) postpone
b) discourage
c) place
d) lay aside
187) Let the grass grow under one’s feet
a) to accept responsibility
b) to engage in useless talk
c) to be trifled with
d) to remain idle
188) He was murdered in cold blood
a) cheerless
b) deliberately
c) unfeelingly
d) thoughtlessly
189) To keep one’s temper
a) to become angry
b) to be in a good mood
c) to destroy something
d) none of the above
190) A cock and bull story
a) An unbelievable gossip
b) Children’s fable
c) Competition between unequals
d) quarrelsome dialogue
191) The acid gives off a hot smell
WRITING GOOD ENGLISH
Page 25
School of Distance Education
a) show signs of
b) emit
c) arouse
d) reach
192) Someone opened the door and the lamp blew out
a) extinguished
b) release
c) excite
d) bursting
193) They still like to keep up the old Christmas custom.
a) prevent from
b) go away
c) continue to practice
d) now of the above
194) What did you make of the old lady?
a) understand
b) helped
c) investigate
d) consider
195) Rakesh has turned out to be a false friend of Nehru
a) to appear
b) to prove
c) to agree
d) to involve
196) She can no longer bear with her husband
a) to bring into
b) to burst out
c) to forgive
d) to sustain
197) One should put by some money to enjoy one’s life after
retirement
a) to waste
b) to spent
c) to save
d) to conceal
198) She has another pair of shoes
a) reverse situations
b) something useful
c) special portion
d) different matter
Read each of the following sentences to find out whether there is
any error in it. If there is no error the answer is ‘E’
199) a) in the union budget of 2010-11 /b) much of the problems
related to human development/ c) have not been properly
addressed/ d) no error
WRITING GOOD ENGLISH
Page 26
School of Distance Education
200) a) If the principal allows
b) us to carry the flag
c) Ramesh and me
d) will be leading the procession
e) no error
201) a) Anyone of the two soldiers
b) captured by
c) Pakistani military
d) was not released
e) no error
202) a) people used to usually
b) overlook the misdeeds
c) of politicians
d) during elections
e) no error
203) a) The news
b) Rajv Gandhi’s association
c) was soon broadcasted
d) on the radio
e) no error
204) a) rare collection
b) of M.F. Hussain’s
c) are on display
d) at Art Gallery in Delhi
e) no error
205) a) The herd
b) of elephants
c) have ruined
d) our paddy
e) no error
WRITING GOOD ENGLISH
Page 27
School of Distance Education
206) a) Pakistani government has
b) turned a deaf ear
c) to the advices of Indian Government
d) for peace
e) no error
207) a) the parliament
b) is bitterly divided
c) over the sale of two. G. spectrum
e) no error
208) a) Many students drink
b) some of them who drink heavily
c) do not realize
d) they are addicted
e) no error
Read each of the following sentences. Some part of the sentences
are underlined. Below each sentences five options are given.
Select the answer from the choices. If there is no error in the
underlined part, A is the answer
209) As the vast population in India is living in unhygienic conditions
and food is scarce, their vulnerability for tuberoclosis increase
greatly.
a) Their vulnerability for tuberculosis increase greatly
b) Their vulnerability of tuberculosis increases greatly
c) Their vulnerability to tuberculosis increases greatly
d) Their vulnerability of tuberculosis increase greatly
210) A series of seminars, to evolve consensus on CTBT were
organized by the government and various organizations
a) to evolve consensus on CTBT, were organized
b) to evolve consensus about CTBT were organized
c) evolving consensus about CTBT were organized
d) to evolve consensus on CTBT was organized
WRITING GOOD ENGLISH
Page 28
School of Distance Education
211) Ocean currents in the northern hemisphere get deflected to its
right.
a) get deflected to its right
b) gets deflected to its right
c) gets deflected towards its right
d) get defected to their right
212) Never before have the words ‘social service’ been as prostituted
as it is today.
a) as prostituted as it is today b) as prostituted as they are today
c) so prostituted they are today
d) as prostituted, it is today
213) The people seems to become disillusioned with the going on that
they have begun to live with political banality.
a) The people seems to become disillusioned with
b) The people seem to become disillusioned with
c) The people seem to have become disillusioned with
d) The people seem having become disillusioned with
214) Transitional devices are words or phrases that help to carry a
thought from
a) one sentence to another
b) one idea to another
c) one paragraph to another
d) all the above
215) Common transitional devices that can be used to cue readers is ---a) to add
b) to compare
c) both a and b
d) none of the above
216) The restatement of the meaning of a text or passage using other
words are known as –
a) transition
b) reporting
c) paraphrasing
d) précis writing
217) The organization of the content can be possible through ----a) sequential
b) inherent structure
c) Hierarchical
d) all the above
WRITING GOOD ENGLISH
Page 29
School of Distance Education
218) The method of content organization which revisits each topic in a
systematic way at a more detailed and complex level each time is
a) Sequential approach
b) simple to complex
c) spiral approach
d) none of the above
WRITING GOOD ENGLISH
Page 30
School of Distance Education
ANSWER KEY
1. b
8. c
15. c
22. d
29. b
36. c
43. b
50. b
57. b
64. c
71. b
78. b
85. c
92. b
100. b
107. b
114. a
121. d
128. d
135. d
142. d
149. a
156. d
163. d
170. c
177. a
184. b
191. B
198. d
205. c
212. b
2. a
9. c
16. a
23.c
30. d
37. d
44. d
51. d
58. a
65. b
72. a
79. c
86. c
93. a
101. d
108. c
115. a
122. d
129. a
136. c
143. a
150. d
157. c
164. b
171. b
178. b
185. b
192. a
199. b
206. c
213. c
3. c
10. a
17. b
24. b
31. a
38. d
45. c
52. c
59. c
66. a
73. c
80. a
87. b
95. b
102.c
109. a
116. c
123. d
130. d
137. d
144. c
151. b
158. c
165. d
172. c
179. d
186. a
193. c
200. c
207. b
214. d
4. b
11. c
18. b
25. c
32. b
39. b
46. d
53. d
60. b
67. d
74. a
81. a
88. b
96. b
103. c
110. d
117. c
124. b
131. d
138. a
145. a
152. a
159. c
166. c
173. b
180. a
187. d
194. a
201. a
208. b
215. c
5. c
12. b
19. b
26. c
33. c
40. a
47.c
54. c
61. a
68. c
75. b
82. b
89. b
97. c
104. d
111. b
118. b
125. b
132. d
139. a
146. b
153. a
160. a
167. b
174. c
181. c
188. c
195. b
202. a
209. c
216. c
6. b
13. b
20. c
27. d
34. d
41. b
48. c
55. b
62. b
69. c
76. c
83. b
90. d
98. b
105. a
112. b
119.b
126. b
133. c
140. d
147. a
154. b
161. b
168. a
175. d
182. d
189. b
196. d
203. c
210.d
217. d
7. b
14. a
21. b
28. d
35. b
42. d
49. d
56. a
63. a
70. c
77. a
84. b
91. b
99. c
106. c
113. c
120. b
127. d
134. d
141. d
148. b
155. d
162. a
169. a
176. a
183. c
190. a
197. c
204. c
211. d
218. c
©
Reserved
WRITING GOOD ENGLISH
Page 31
Fly UP