...

VI Semester Elective Course UNIVERSITY OF CALICUT B.Sc. Counselling Psychology

by user

on
3

views

Report

Comments

Transcript

VI Semester Elective Course UNIVERSITY OF CALICUT B.Sc. Counselling Psychology
School of Distance Education
UNIVERSITY OF CALICUT
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
(2011 Admn. onwards)
VI Semester
B.Sc. Counselling Psychology
Elective Course
COUNSELLING IN EDUCATIONAL PSYCHOLOGY
Question Bank & Answer Key
Choose the correct Answer from the bracket.
1.Which branch of psychology deals with the behavior of human beings in educational
institutions.
a. parapsychology
b. counselling psychology
c. Educational psychology
d. consumer psychology
2.------- means that development proceeds in the body from the direction of longitudinal axis
(head to foot)
a. Cephalocaudal
b. Proximodistal law
c. Ontogenetic functions
d. Phylogenetic functions.
3.------ means that development proceeds from centre to periphery
a. Cephalocaudal
b. Proximodistal law
c.Ontogenetic functions
d. Phylogenetic functions.
4.Functions which are common to the individual
a. Cephalocaudal
b. Proximodistal law
c.Ontogenetic functions
d. Phylogenetic functions.
5. Functions which are specific to the individual
a. Cephalocaudal
b. Proximodistal law
c. Ontogenetic functions
d. Phylogenetic functions.
6.Development involves maturation and -----a. Growth
b. learning
c. Atrophy
d. Evolution
Counselling in Educational Psychology.
1
School of Distance Education
7.------- refers to changes that take place in your body and in your behavior because you are
getting older,because of your age.
a.Maturation
b. Learning
c.Atrophy
d. Evolution
8.Relatively permanent change that occurs in the individual as a result of experience and
practice.
a. Maturation
b. Learning
c. Atrophy
d. Evolution
9.Process of getting an object of thought clearly before the mind.
a. Attention
b. Memory
c. Learning
d. Maturation
10.Name a technique of measuring retention.
a. Memory
b. Recognition
c. Attention
d. Learning
11.Learning in one situation influences the learning in of other situations
a.Memorisation
b. Transfer of learning
c.Development
d. Developmental task.
12.Write the odd one
a. Attention
b. Retention
c. Recognition
d. Redintegration
13.Which theory provides the frame work that social interaction plays a fundamental role in
the development of cognition.
a. Piaget’s Cognitive theory
b. Vygotsky’s socio cultural theory
c. Erikson’s psychosocial theory
d. Freud’s psycho analytic theory
14.Technique of improving memory
a. Concentration
b. Mnemonics
c. Learning
d. Development
15.Zone of Proximal Development is defined by --a.Vygotsky
b.Freud
c.Erikson
d.Piaget
16.Who proposed the role of scaffolding in the learning process.
a. a.Vygotsky
b.Freud
c. Erikson
d.Piaget
Counselling in Educational Psychology.
2
School of Distance Education
17.Focussing our consciousness on an object rather than another
a. Memory
b. Recognition
c. Attention
d. Learning
18.The motivating force that impels us to attend a person,a thing,or an activity .
a. Interest
b. Habit
c. Intelligence
d. aptitude
19.The name given to a behavior so often repeated as to be automatic
a. Interest
b. Habit
c.Intelligence
d. aptitude
20.An important barrier of effective problem solving
a. Algorithm
b. Anagram
c. Functional fixedness
d. Creativity
21.An example of strategy of effective problem solving
a. Algorithm
b. Anagram
c. Functional fixedness
d. Creativity
22.------ are acquired dispositions
a.Habit
b. Aptitude
c.Trait
d. Interest
23.-------- means the tendency or bent of the whole mind.
a.Habit
b. Mental Set
c. Behavior
d. Aptitude
24.Write the odd one
a. Incubation
b. Illumination
c. Preparation
d. intelligence
25.Difference between individuals that separate or distinguish them others.
a. Attitude
b. Individual difference
c. Aptitude
d. Interest
26. -----------theory of human learning describes learning as a social process and the
origination of human intelligence in society or culture
a. Information processing theory
b. Sociocultural theory
c. Constructivism
d. Psycho sexual theory
Counselling in Educational Psychology.
3
School of Distance Education
27. ----- is the area of exploration for which the student is cognitively prepared, but requires
help and social interaction to fully develop
a.ZPD
b.MTP
C.PTSD
d.SET
28. A teacher or more experienced peer is able to provide the learner with -------to support the
student’s evolving understanding of knowledge domains or development of complex skills.
a.Creativity
b.Scaffolding
c.Intelligence
d.Personality
29. ---------is implied when a person has some advantage in a learning situation because of
some kindred learning previously acquired.
a.Memory
b.Transfer of learning
c.personality
d.Mental Health.
30. ------is the best medium by which knowledge can be transferred from one situation to
another.
a.Language
b.Memory
c.Habit
d. Interest
31. --- requires a person to reproduce correctly what he has previously learned
a.Recall
b.Redintegration
c.Recognition
d. Relearning
c.Creativity
d. Interference.
32. Art of training of memory
a.Mnemonics
b.Memorisation
33. --------is the concentration of consciousness upon one object rather than upon another.
a. Attention
b.Memory
c.Distraction
d. Intelligence
34. ------refers to relatively permanent change that occurs in an individual as a result of
experience or practice
a.Intelligence
b.Learning
c.Aptitude
d. Maturation.
35. The implications of ------------theory are that learners should be provided with socially rich
environments in which to explore knowledge domains with their fellow students, teachers and
outside experts.
a.Piaget
b.Vygotsky
c.Pavlov
d.Skinner
36. -------can be used to support the learning environment by providing tools for discourse,
discussions, collaborative writing, and problem-solving, and by providing online support
systems to scaffold students’ evolving understanding and cognitive growth.
a.ICT
b.ICD
c.DSm
d.APA
37. -----is the term used to describe practice that continues after a perfect recall has been
scored.
a. Over-learning
b.Intelligence
c.Retention
d. Memory
c.Distraction
d. Intelligence
38.------- is a state of preparedness or alertness
a.Memory
Counselling in Educational Psychology.
b.Attention
4
School of Distance Education
39. --------is a process of overcoming difficulties that appear to interfere with the attainment of
a goal and it is a procedure of making adjustment in spite of inferences problem solving
a. Problem solving
b.Reasonong
c.Heuristics
d.Aptitude
40. -------- strategy is based on the successive elimination of incorrect solutions until the
correct one is arrived at.
a. Trial and Error
b.Analogy
c.Heuristics
d.Reasoning.
41. --------strategy requires only the recovery of information from long-term memory.
a. information retrieval
b.Trial and Error
c.Analogy
d.Heuristics
42. ------- is a mental shortcut method in problem solving that guarantees a correct solution.
a. Information retrieval
b.Trial and Error
c.Algorithm
d.Heuristics
43. ----------are rules of thumb that help us to simplify problems which do not guarantee a
correct solution.
a. Information retrieval
b.Trial and Error
c.Analogy
d.Heuristics
44. . ------- is the tendency to perceive only a limited number of uses for an object.
a. Information retrieval
b.Trial and Error
c.Analogy
d.Functional fixedness
45. -------means the level of performance to which one aspires for future.
a. Aspiration level.
b.Trial and Error
c. Analogy
d. Functional fixedness
46. ------is the ability to adjust satisfactorily to the various strains of the environment we meet
in life and mental hygiene as the means we take to assure this adjustment.
a.Mental health
b.Trial and Error
c. Analogy
d. Functional fixedness
47. ----------is defined as the harmonious relationship with the environment involving the
ability to satisfy most of one’s needs and meet most of the demands
a. Adjustment
b. Mental health
c.Trial and Error
d.Analogy
48. The process of blocking or thwarting of needs causes frustration in human beings.
a.Frustration
b.Mental Health
c. Trial and Error
d.Analogy
49. The -------is above the average in personality traits, scholastic achievement, play
information, and versatility of interests.
a.gifted child
b. Mental Health
c. Trial and Error d. Analogy
50. -------is nothing more than the nonconformity with established mores.
a. Delinquency
b. Intelligence
c.Retention
d. Memory
51.---------- “does not refer to skills peculiar to teaching a particular subject but rather to those
skills that cut across subjects and activities”
a. content management
b. instructional management
c. Transfer of learning
d. Development
Counselling in Educational Psychology.
5
School of Distance Education
52. The core of -----------is gaining and maintaining student cooperation in learning activities.
a. content management
b. instructional management
c. Transfer of learning
d. Development
53. ----------is centered on one’s beliefs about the nature of people
a. content management
b. instructional management
c. conduct management
d. Development
54. ------------stresses the classroom group as a social system
a. Covenant management
b. .instructional management
c. conduct management
d. Development
55.------- are defined by teacher effectiveness and student achievement under the auspices of
building strong interpersonal skills.
a. Quality schools
b. surrogacy
c. conduct management
d. Development
56.An adolescent behaving in a way which does not fit in with the socially accepted code is,
therefore, a -------in the eyes of society.
a. delinquent
b. orphan
c. authoritarian
d. Dependent
57. ---------and learning go hand in hand in development.
a. Intelligence
b. Maturation
c. Memory
d. Thinking
58 . Learning is --------when precision in performance is increased or when information is
added to what has been already learned .
a.Vertical
b.Horizontal
c.Dynamic
d.Experiential.
59. Learning is --------when what is learned is integrated and organized as a part of a
functioning unit of expanding experience.
a.Vertical
b. Horizontal
c.Dynamic
d. Experiential.
60. -------means the level of performance to which one aspires for future.
a. Aspiration level
b. Knowledge of result
c. Motivation
d. Attention
61.------- is goal-oriented behavior that leads to drive reduction in the organism.
a. Motivation
b. Punishment
c. Reinforcement
d. Incentive
Counselling in Educational Psychology.
6
School of Distance Education
62.The process by which the stimulus increases the probability of preceding behavior.
a. Motivation
b. Punishment
c. Reinforcement
d. Incentive
63.The process by which the stimulus decreases the probability of preceding behavior.
a. Motivation
b. Punishment
c. Reinforcement
d. Incentive
64. ------is defined as the harmonious relationship with the environment involving the ability
to satisfy most of one’s needs and meet most of the demands.
a. Accomodation
b. Adjustment
c .Assimilation
d. Schema
65-------- is he who deviates physically, intellectually, emotionally and socially so markedly
from normal growth and development that he cannot be benefited from a regular classroom
programme and needs special treatment in school.
a.Mentally Retarded
b. Imbecile
c.Moron
d. Exceptional child
66. -------is above the average in personality traits, scholastic achievement, play information,
and versatility of interests.
a. Mentally Retarded
b.Imbecile
c. Moron
d.gifted child
67. -------refers to an overall change in shape, form or structure resulting in improved working
or functioning
a.growth
b.development
c.evolution
d.involution
68.------- may be described as changes which take place in particular parts of the body and in
the behavior of an organism.
a.growth
b. development
c.evolution
d. involution
69.--------- describes the changes in the organism as a whole and does not list the changes in
individual parts of the body.
a. growth
b. development
c. evolution
d. involution
70.--------- means carrying over the characteristics of the parents by the offspring’s through
genes in the chromosomes.
a. heredity
b. development
c.evolution
d. involution
Counselling in Educational Psychology.
7
School of Distance Education
71. ---------is an internal process by which the innate traits and capacities are unfolded.
a.heredity
b.development
c.evolution
d.maturation
72. -------- is the process of development which takes place without any special training
a.heredity
b. development
c.maturation
d. involution
73. ------and learning operate as dual forces in almost all cases of behavior changes
a.heredity
b. development
c.maturation
d. involution
74. --------is the process by which patterns of behavior get progressively differentiated
a. Maturation
b. Integration
c. Differentiation
d. development
75.-----is a process by which the various parts get organized to achieve a unified, coherent
whole.
a. Maturation
b. Integration
c. Differentiation
d. development
76. ------are patterns of physical or mental action that underlie specific acts of intelligence and
correspond to stage of child development.
a.schema
b. cognitive structure
c.concepts
d. mental set
77.-------- diminishes fatigue
a.habit
b.Integration
c.Differentiation
d.development
78.Learning in one situation facilitates learning in another situation
a. Negative transfer
b.Zero transfer
c. Positive transfer
d.Interference.
79.------- is a descriptive term for the flash of light when the new combination of ideas occurs
and it is recognized as what was being sought for or after.
a. Incubation
b. Illumination
c. Preparation
d. intelligence
80.------- is also referred to as ‘AHHA’ experience
a.Incubation
b. Illumination
c.Preparation
d. intelligence
Counselling in Educational Psychology.
8
School of Distance Education
81. The mental shortcut method in problem solving that guarantees a correct solution.
a.algorithm
b. Heuristics
c.motivation
d. mental set.
82.------ are rules of thumb that help us to simplify problems that do not guarantee a correct
solution.
a. algorithm
b. Heuristics
c. motivation
d. mental set
83. --------can be defined as a progressive series of changes in an orderly coherent pattern.
a.development
b. Illumination
c.Preparation
d. intelligence
84.Strategy based on the successive elimination of incorrect solutions until the solution is
arrived at .
a.Information retrieval
b. Trial and error
c.functional fixedness
d. motivation
85.Strategy which requires only the recovery of information from long term memory.
a. Information retrieval
b. Trial and error
c. functional fixedness
d. motivation
86.The tendency to perceive an object only a limited number of uses for it.
a. Information retrieval
b. Trial and error
c. functional fixedness
d. motivation
87. ---------requires a person to reproduce correctly what he has previously learned
a. Recall
b. Recognition
c. Redintegration
d. motivation
88. . -------is discrimination between seen or unseen
a.Recall
b. Recognition
c.Redintegration
d. motivation
89. We have difficulty in remembering a name that is not too well learned even though we are
sure, we know the name ,we cannot recall it; it is on the
a. Tip-of-the-tongue(TOT)
b. Flash bulb memory
c. redintegration
d. mnemonics
90. . An individual who conforms to them in his conduct is called ----a.delinquent
Counselling in Educational Psychology.
b.criminal
c.abnormal
d.normal
9
School of Distance Education
91. -------plays a significant role in equipping the student teacher for effectively guiding
children and young people in their growth and development through learning.
a. Child psychology
b. Clinical psychology
c. developmental psychology
d. Educational psychology
92. ------helps the teacher to understand his pupils, whose education or training is his
responsibility.
a. Child psychology
b. Clinical psychology
c. developmental psychology
d. Educational psychology
93. Changes in the quantitative aspects fall in the domain of growth. Changes in the qualitative
aspects fall in the domain of ------a.evolution
b.involution
c.development
d.learning
94. Maturation and ---------- go hand in hand in development.
a.evolution
b.involution
c.development
d.learning
95.-------- can be used to support the learning environment by providing tools for discourse,
discussions, collaborative writing, and problem-solving, and by providing online support
systems to scaffold students’ evolving understanding and cognitive growth.
a.ICT
b. IFT
c.DAT
d.EEG
96.------- is a process of getting an object of thought clearly before the mind.
a.perception
b.attention
c.motivation
d.intelligence
97. --------- is goal-oriented behavior that leads to drive reduction in the organism.
a.perception
b.attention
c.motivation
d.intelligence
98.------- is the process by which application of pleasant stimulus increases the desirable
behavior.
a. positive reinforcement
b. negative reinforcement
c. positive punishment
d. negative punishment
99.------- is the process by which application of unpleasant stimulus decreases the undesirable
behavior.
a. positive reinforcement
b. negative reinforcement
c. positive punishment
d. negative punishment
100. ------- is the process by which removal of unpleasant stimulus increases desirable
behavior
a. positive reinforcement
b. negative reinforcement
c. positive punishment
d. negative punishment
Counselling in Educational Psychology.
10
School of Distance Education
33. a
67. b
1. c
34. b
68. a
2. a
35. b
69. b
3. b
36. a
70. a
4. d
37. a
71. d
5. c
38. b
72. c
6. b
39. a
73. c
7. a
40. a
74. c
8. b
41. a
75. b
9. a
42. c
76. b
10. b
43. d
77. a
11. b
44. d
78. c
12. a
45. a
79. b
13. b
46. a
80. b
14. b
47. a
81. b
15. a
48. a
82. a
16. a
49. a
83. a
17. c
50. a
84. b
18. a
51. a
85. a
19. b
52. b
86. c
20. c
53. c
87. a
21. a
54. a
88. b
22. b
55. a
89. a
23. b
56. a
90. d
24. d
57. b
91. d
25. b
58. a
92. d
26. b
59. b
93. c
27. a
60. a
94. c
28. b
61. a
95. a
29. b
62. c
96. b
30. a
63. b
97. c
31. a
64. a
98. a
32. a
65. d
99. c
66. d
100. b
Answer Key
©
Reserved
Counselling in Educational Psychology.
11
Fly UP