...

BASIC PSYCHOLOGY UNIVERSITY OF CALICUT SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION (2011 Admission onwards)

by user

on
Category:

geology

10

views

Report

Comments

Transcript

BASIC PSYCHOLOGY UNIVERSITY OF CALICUT SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION (2011 Admission onwards)
School of Distance Education
UNIVERSITY OF CALICUT
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
(2011 Admission onwards)
III SEMESTER
COMPLEMENTARY COURSE FOR
BA SOCIOLOGY/PHILOSOPHY
BASIC PSYCHOLOGY
QUESTION BANK
1. The ability to identify previously encountered material is ________________
a. Explicit memory
b. Recall
c.
d. Relearning
Recognition
2. The ability to retrieve and reproduce from memory previously encountered
material is__________________
a. Explicit memory
b. Recall
c. Recognition
d. Relearning
3. Memories of personally experienced events and the contexts in which they
occurred is ____________________
a. Declarative memories
b. Semantic memories
c.
d. Procedural memories
Episodic memories
4. Memories of general knowledge, including facts, rules, concepts, and
propositions are referred as _______________________
a. Procedural memories
b. Declarative memories
c. Semantic memories
d. Episodic memories
5. Forgetting that occurs when previously stored material interferes with the
ability to remember similar, more recently learned material is _____________
a. Retroactive interference
b. Proactive interference
c. Replacement
d. Amnesia
Basic Psychology
Page 1
School of Distance Education
6. Any disorder in which the comprehension or the expression of language is
impaired is___________________
a. Apraxia
b. Astropine
c. Aphagia
d. Aphasia
7. _________________________ is condition in which there is no inclination to
eat, even under conditions of severe food deprivation.
a. Apraxia
b. Astropine
c. Aphasia
d. Aphagia
8. _________________ is a faint copy of the visual input which persists in the
visual sensory register for a few seconds, before it gradually decays.
a. Iconic image
b. Short-term memory
c. Long-term memory
d. Episodic
9. Mental pictures of objects or events are known as ________________
a. Visual images
b. Logical concepts
c. Natural concepts
d. Mental models
10. Need hierarchy theory was introduced by _______________
a. Alder
b. Maslow
c. Mc Clelland
d. Jones and Davis
11. Standard Progressive Matrices was developed by ___________________
a. Binet
b. Weschler
c. J.C.Raven
d. Simon
12. ‘Archetypes’ is the concept of__________________
a. Freud
b. Adler
c. Horney
d. Jung
13. The variable which the experimenter manipulates is called ___________
a. Independent variable
b. Dependent variable
c. Continuous variable
d. Intervening variable
14. Two-factor theory of intelligence was proposed by __________________
a. Thurstone
b. Spearman
c. Guilford
d. Sternberg
Basic Psychology
Page 2
School of Distance Education
15. _______________ is the tendency to perceive a stationary point of light in a
dark room as moving.
a. Stroboscopic motion
b. Phi-phenomenon
c. Autokinetic effect
d. Illusion
16. _______________ is the father of intelligence testing.
a. Alfred Binet
b. Spearman
c. Cattell
d. Sternberg
17. ______________ theory advocates that emotions spring from physiological
reactions.
a. Cannon-Bard
b. James-Lange
c. McDougall
d. Schachter and Singer
18. Which one of the pairs is not correct?
a. Structure of intellect model- Guilford
c. Triarchic theory- Goleman
b. PASS theory- J.P.Das
d. Multiple intelligence- Gardner
19. According to Erickson, the crisis in adulthood is ___________________
a. Initiative Vs. guilt
b. Industry Vs. Inferiority
c. Intimacy Vs. Isolation
d. Identity Vs. Role Confusion
20. A reluctant child forced to bring sugar from a shop, spills half on the way. This
is an example of ______________________
a. Hysteria
b. Passive aggression
c. disobedience
d. Active aggression
21. Which one of the pairs is not correct?
a. Transactional Analysis- Eric Berne
c. Gestalt therapy- Rollo May
b. Logo therapy- Victor Frankl
d. Rational Emotive Therapy- Albert Ellis
22. _____________ is the one of the determinants of individual differences.
a. Intelligence
b. Hereditary
c. Creativity
d. Reactivity
23. ________________ is the cause of stress.
a. Family
b. Temperament
c. Frustration
d. Activity
Basic Psychology
Page 3
School of Distance Education
24. Unconscious mind consists of _________________
a. Biological drives
b. Violent behaviors
c. Conflict
d. Empathy
25. _________________ is the cause of autism.
a. Improper child rearing
b. neurological abnormality
c. emotional instability
d. abnormal personality
26. Disorder involving the inability to fall asleep or to maintain sleep at once it is
attained is called __________________
a. Amnesia
b. Insomnia
c. Apathy
d. Narcolepsy
27. Cognitive events, often vivid but disconnected that occur during sleep are
____________
a. Dreams
b. Hypnosis
c. Consciousness
d. none of the above
28. Our ability to pay attention to only some aspects of the world around us while
largely ignoring others is called___________
a. Span of attention
b. Division of attention
c. Distraction of attention
d. Selective attention
29. The feeling that we can almost, but not quite, remember some information we
wish to retrieve from memory is _________________
a. Long-term memory
b. Short-term memory
c. Partial amnesia
d. Tip-of-the-tongue phenomena
30. The finding that the first and the last items in a series are more likely to be
recalled than are intervening items is called_____________________
a. Serial position effect
b. Rote memorization
c. Free recall
d. Serial recall
31. The tendency to think of wing objects only as they have been used in the past
is __________
a. Mental set
b. Algorithms
c. Functional fixedness
d. Analogy
Basic Psychology
Page 4
School of Distance Education
32. A theory of omissions suggesting that emotion provoking events
simultaneously produce subjective reactions and physiological arousal is
________________
a. James Lange theory
b. Cannon-Bard theory
c. Activation theory
d. Cognitive arousal theory
33. The triarchic theory of intelligence is given by _______________
a. Spearman
b. Guilford
c. Sternberg
d. Gardner
34. Consideration of what is practical and possible in gratifying instinctive needs
characteristic of the ego is called__________________
a. Defense mechanism
b. Pleasure principle
c. Reality principle
d. Psychic structure
35. Improved retention after an interval is called_______________
a. Reminiscence
b. Relearning
c. Recognition
d. Eidetic imagery
36. The process requiring time during which memory trace becomes more resistant
to extinction is _________________
a. Consolidation
b. Organization
c. Retention
d. Reminiscence
37. In Maslow’s hierarchy of motives, the most highly evolved motive is
____________
a. Ambition
b. Fear
c. Self-actualization
d. The need to explore
38. The ability to reproduce unusually sharp and detailed imagery of something
that has been previously seen is called_________________
a. Flashbulb memory
b. Mnemonics
c. Eidetic memory
d. Repression
39. A mental category for classifying specific people, object, or experiences is a(n)
_____________
a. Image
b. Concept
c. Phoneme
d. Algorithm
Basic Psychology
Page 5
School of Distance Education
40. The term Intelligent Quotient (IQ) was first introduced by_________________
a. Binet
b. Terman
c. Simon
d. Wechsler
41. Freud
believed
that
the
Oedipal
conflict
took
place
during
the
___________________
a. Phallic stage
b. Anal stage
c. Genital stage
d. Oral stage
42. The intelligence model consists of _______________ dimensions.
a. Three
b. Four
c. Six
d. Ten
43. Who proposed that “feeling of inferiority” is control to human behavior?
a. Jung
b. Sigmund Freud
c. Adler
d. William James
44. Classifying people on the basis of body build is an example of __________
approach to personality.
a. Trait
b. Dynamic
c. Type
d. Behavioral
45. The use of mental images and concepts, problem solving and decision making,
and language capabilities are cognitive abilities that are aspects of what is
commonly called _______________.
a. Personality
b. Intelligence
c. Mental strength
d. Creativity
46. _______________ tests attempt to measure general mental abilities, rather than
accumulated knowledge or aptitude for a specific subject or area.
a. Attitude
b. Personality
c. Intelligence
d. Creativity
47. During World War 1 _________ test was developed which was administered
orally to those who could not read, later adapted for civilian use.
a. Aptitude
b. Army alpha
c. Army beta
d. Intelligence
Basic Psychology
Page 6
School of Distance Education
48. _______________ defined intelligence as the global capacity to think rationally,
act purposefully, and deal effectively with the environment.
a. Stanford Binet
b. David Wechsler
c. Lewis Terman
d. Robert Woodworth
49. _______________ calculated the IQ by comparing an individual’s score to the
scores of others in the same general age group whose average score was statistically
fixed at 100.
a. Charles Spearman
b. David Wechsler
c. Lazarus
d. Robert Woodworth
50. If a test consistently produces similar scores on different occasions, it is said to be
_______________.
a. Valid
b. Reliable
c. True
d. Standardized
51. If a test measures what it is supposed to measure, it is said to be ____________.
a. Valid
b. Reliable
c. True
d. Standardized
52. Lewis Terman’s approach to measuring and defining intelligence as a single,
overall IQ score was in the tradition of British psychologist ________________.
a. Charles Spearman
b. David Wechsler
c. Lazarus
d. Robert Woodworth
53. _______________ believes there are multiple intelligences and he defines
intelligence as the ability to solve problems or create products that are valued within
one or more cultural settings.
a. Charles Spearman
b. David Wechsler
c. Howard Gardner
d. Stanford Binet
54. ______________ is a Contemporary American psychologist whose triarchic
theory of intelligence includes three forms of intelligence- componential, contextual,
and experiential.
a. Charles Spearman
b. David Wechsler
c. Howard Gardner
d. Robert Sternberg
Basic Psychology
Page 7
School of Distance Education
55. ____________ is a group of cognitive processes used to generate useful, original,
and novel ideas or solutions.
a. Aptitude
b. Creativity
c. Attitude
d. Decision making
56. ____________ is a form of intelligence that involves the ability to deal with novel
situations by drawing on existing skills and knowledge.
a. Experiential
b. Componential
c. Contextual
d. Practical
57. _____________ is a form of intelligence that involves the ability to adapt to the
environment and is sometimes described as street smarts.
a. Situational
b. Componential
c. Contextual
d. Experiential
58. Based on the work of Charles Darwin and his scientifically based theory of
evolution, psychologists devised lengthy lists of ___________________ to account
for every conceivable human behavior.
a. Traits
b. Instincts
c. Incentive
d. Drive
59. The principle of ________________ states that the body monitors and maintains
relatively constant levels of internal states, such as temperature, fluid levels and
energy supplies.
a. Equilibrium
b. Hedonism
c. Homeostatic
d. Self-actualization
60. ____________ theories proposed that behavior is motivated by the “pull” of
external goals such as rewards.
a. Trait
b. Instinct
c. Incentive
d. Drive
61. ________________ theories propose that behavior is motivated by the desire to
reduce internal tension caused by unmet biological needs, such as hunger or thirst.
a. Trait
b. Instinct
c. Incentive
d. Drive
Basic Psychology
Page 8
School of Distance Education
62. ______________ is defined by Maslow as “the full use and exploitation of talent,
capacities and potentials”
a. Equilibrium
b. Hedonism
c. Homeostatic
d. Self-actualization
63. The forces that act on or within an organism to initiate and direct behavior is
called ________________.
a. Motivation
b. Emotion
c. Personality
d. Attitude
64. ________________ hormone seems to play a role in signaling satiation, or
fullness.
a. Estrogen
b. Cholecystokinin
c. Progesterone
d. Testosterone
65. _____________ is weighing 20 percent or more above one’s optimal body weight.
a. Anorexia nervosa
b. Satiation
c. Obese
d. Bulimia nervosa
66. A ______________ is sexually attracted to individuals of both sexes.
a. Unisexual
b. Homosexual
c. Lesbian
d. Bisexual
67. ______________ is the degree to which a person is subjectively convinced of his
or her own capabilities, effectiveness, or efficiency in meeting the demands of a
situation.
a. Self-confidence
b. Self-efficacy
c. Achievement
d. Competence
68. ______________ motivation is the drive to excel, succeed or out-perform others at
some task.
a. Self-confidence
b. Self-efficacy
c. Achievement
d. Competence
69. _______________ is a distinct psychological state that involves subjective
experience, physical arousal, and a behavioral expression or response.
a. Emotion
b. Motivation
c. Internalization
d. Competence
Basic Psychology
Page 9
School of Distance Education
70. Tim buys a lottery ticket every Friday with the expectation that he is going to win
some money. His behavior illustrates
a. Instinct
b. Incentive motivation
c. Drive
d. Self-actualization
71. ______________ is defined as an individual’s unique and relatively consistent
patterns of thinking, feeling, and behaving.
a. Intelligence
b. Creativity
c. Aptitude
d. Personality
72. The psychological energy that each person possesses evolves to form the three
basic _____________ of personality.
a. Contents
b. Forms
c. Structures
d. Methods
73. The main drawback to any defense mechanism is that maintaining self-deceptions
requires ______________, which is needed to cope effectively with the demands of
daily life.
a. Psychological energy
b. Conscious content
c. Anxiety-producing thoughts
d. Unknown impulses
74. The most critical conflict that the child must successfully resolve for healthy
personality and sexual development occurs during the _______________ stage.
a. Oral
b. Phallic
c. Latency
d. Anal
75. Freud’s views on female sexuality, particularly the concept of _______________
are among his most severely criticized ideas.
a. Electra complex
b. Oedipus complex
c. Penis envy
d. Fixation
76. In Freud’s theory, the psychological and emotional energy associated with
expressions of sexuality is _________________.
a. Thanatos
b. Libido
c. Eros
d. Id
Basic Psychology
Page 10
School of Distance Education
77. _____________ in Freud’s theory is the partly conscious self-evaluative,
moralistic component of personality that is formed through the internalization of
parental and societal rules.
a. Id
b. ego
c. Superego
d. Eros
78. According to Freud, ________________ is the partly conscious rational
component of personality that regulates thoughts and behavior and is most in touch
with the demands of the external world.
a. Thanatos
b. ego
c. Superego
d. Id
79. ______________ is a term used to describe a level of awareness that contains
information that is not currently in conscious awareness but is easily accessible.
a. Unconscious
b. Conscious
c. Preconscious
d. Catharsis
80. _____________ is the first psychosexual stage of development, during which the
infant derives pleasure through the activities of sucking, chewing and biting.
a. Genital stage
b. Phallic stage
c. Oral stage
d. Anal stage
81. ______________ is the ego defense mechanism that involves unconsciously
shifting the target of an emotional urge to a substitute target that is less threatening or
dangerous.
a. Sublimation
b. Displacement
c. Identification
d. Repression
82. _________________ is the second psychosexual stage of development, during
which the infant derives pleasure through elimination and acquiring control of
elimination.
a. Genital stage
b. Phallic stage
c. Oral stage
d. Anal stage
83. _____________ is the phenomenon that occurs when puzzling physical and
psychological problems disappear after a person expresses pent-up emotions
associated with traumatic events that may have been related to his or her problems.
Basic Psychology
Page 11
School of Distance Education
a. Castration
b. Catharsis
c. Free association
d. Ego defense mechanism
84. _______________ refers to the awareness of environmental demands and the
capacity to accommodate them by postponing gratification until the appropriate time
or circumstances exist.
a. Reality principle
b. Pleasure principle
c. Displacement
d. Free association
85. ________________ is a psychoanalytical technique in which the patient
spontaneously reports all thoughts, feelings and mental images as they come to mind.
a. Repression
b. Catharsis
c. Free association
d. Ego defense mechanism
86. Freud’s belief that the primary motivation behind behavior is _________________
urges.
a. Unconscious
b. Pleasure
c. Preconscious
d. Sexual
87. _____________ is an important archetype that, according to Jung, represents the
feminine side in every man.
a. Womb envy
b. Anima
c. Animus
d. Inferiority complex
88. ___________ in Jung’s theory, the basic personality type that focuses attention
and energy toward the outside world.
a. Anima
b. Animus
c. Extravert
d. Introvert
89. _______________ is a fundamental emotion that Horney described as the feeling
a child has of being isolated and helpless in a potentially hostile world.
a. Womb envy
b. Anima
c. Basic anxiety
d. Inferiority complex
90. ______________ in Adler’s theory is the desire to improve oneself, master
challenges, and move toward self-perfection and self-realization, considered to be the
most fundamental human motive.
Basic Psychology
Page 12
School of Distance Education
a. Inferiority complex
b. Archetypes
c. Basic anxiety
d. Striving for superiority
91. The ______________ is the archetype in Jung’s theory that represents the
masculine side of every female.
a. Womb envy
b. Anima
c. Animus
d. Inferiority complex
92. The cornerstone of Roger’s personality theory is the idea of the ______________.
a. Positive regard
b. Self-concept
c. Self-efficacy
d. Self-esteem
93. People are said to be in a state of incongruence when their ___________________
conflicts with their actual experience.
a. Unconditional positive regard
b. Self-concept
c. Self-efficacy
d. Self-esteem
94. _____________ are the beliefs that people have about their ability to meet the
demands of a specific situation, feelings of self-confidence or self-doubt.
a. Self-regulation
b. Self-concept
c. Self-efficacy
d. Self-esteem
95. ______________ is a relatively stable, enduring predisposition to consistently
behave in a certain way.
a. Introversion
b. Extraversion
c. Trait
d. Psychoticism
96. _______________ is an interdisciplinary field that studies the effects of genes and
hereditary on behavior.
a. Genetics
b. Behavioral genetics
c. Neurology
d. Neuroscience
97. In Eysenck’s theory, ____________ refers to a person’s predisposition to become
emotionally upset.
a. Introversion
b. Extraversion
c. Neuroticism
d. Psychoticism
Basic Psychology
Page 13
School of Distance Education
98. Cognitive skills, abilities, and attitudes that emerge through developmental
experiences involving the interaction of behavioral, cognitive, and environmental
factors represent the person’s ______________.
a. Self-system
b. Self-concept
c. Self-efficacy
d. Self-esteem
99. ______________ is a self-report inventory that assesses personality characteristics
in normal populations.
a. Rorschach Inkblot Test
b. TAT
c. CPI
d. WAIS
100. _______________ is a self-report inventory developed by Raymond Cattell that
generates a personality profile with ratings on 16 trait dimensions.
a. MMPI
b. 16 PF
c. TAT
d.CPI
Basic Psychology
Page 14
School of Distance Education
ANSWER KEY
1.
C
26.
B
51.
A
76.
B
2.
B
27.
A
52.
A
77.
C
3.
C
28.
D
53.
C
78.
B
4.
C
29.
D
54.
D
79.
C
5.
B
30.
A
55.
B
80.
C
6.
D
31.
C
56.
A
81.
B
7.
D
32.
B
57.
C
82.
D
8.
A
33.
C
58.
B
83.
B
9.
A
34.
C
59.
C
84.
A
10.
B
35.
B
60.
C
85.
C
11.
C
36.
A
61.
D
86.
D
12.
D
37.
C
62.
D
87.
B
13.
A
38.
C
63.
A
88.
C
14.
B
39.
B
64.
B
89.
C
15.
C
40.
A
65.
C
90.
D
16.
A
41.
A
66.
D
91.
C
17.
B
42.
A
67.
B
92.
B
18.
C
43.
C
68.
C
93.
B
19.
C
44.
C
69.
A
94.
C
20.
B
45.
B
70.
B
95.
C
21.
C
46.
C
71.
D
96.
B
22.
B
47.
C
72.
C
97.
C
23.
C
48.
B
73.
A
98.
A
24.
C
49.
B
74.
B
99.
C
25.
B
50.
B
75.
C
100. B
©
Reserved
Basic Psychology
Page 15
Fly UP