...

UNIVERSITY OF CALICUT SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION B.A HISTORY (2011 Admission onwards)

by user

on
Category: Documents
2

views

Report

Comments

Transcript

UNIVERSITY OF CALICUT SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION B.A HISTORY (2011 Admission onwards)
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
UNIVERSITY OF CALICUT
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
B.A HISTORY
(2011 Admission onwards)
V SEMESTER
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
QUESTION BANK
1.
2.
3.
4.
The Medieval Period of Indian History comprises a long period,
spanning from …………… century i.e after the fall of the Gupta Empire
to the 18th century, i.e the beginning of colonial domination.
a) 5th
b) 6th
c) 8th
d) 9th
The Medieval Period of Indian History comprises a long period,
spanning from 6th century i.e after the fall of the ………….. Empire to
the 18th century, i.e the beginning of colonial domination.
a) Gupta
b) Maurya
c) Harsha
d) Vijayanagar
The Early Medieval period refer to the phase of Indian history that
stretches from the fall of the Gupta Empire to the beginning of the
……………….period in the 13th century.
a) Sultanate
b) Mughal
c) Harsha
d) Maurya
The period that comprises mainly that of the reigns of the Sultanate
and the …………….period is generally considered as the late medieval
period, of course with regional variations.
a) Mughal
b) Sangam
c) Harappan
d) Vedic
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 1
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
The nature of state in the early …………..period is marked by the
presence of a large number of regional and local powers, in the
absence of a paramount power in the country.
a) Medieval
b) Sangam
c) Ancient
d) Modern
The …………..model was largely constructed on the basis of Puranic
and Epigraphic data pertaining mostly to North India.
a) Feudal
b) Sangam
c) Capitalistic
d) Socialistic
The history of Indian medieval period was started after the end of
ancient age in 550 AD and it continued till 18th century when the
………………Empire had broken.
a) Sultanate
b) Mughal
c) Turkish
d) Bahmini
After the ……………… (after 300 BC) Cholas was beaten by the
Pandyas and Pallavas and they captured the Tamil country.
a) Sangam age
b) Vedic
c) Harappan
d) Gupta
Around 850 AD, ………….rose in power and he rescued the Chola
Dynasty from Pandyas and Pallavas and captured the capital city
Thanjavur.
a) Vijayalaya
b) Rajaraja Chola I
c) Pulakesin I
d) None of the above
After ………….. century, Cholas became strongest dynasty of the
southern India.
a) 9th
b)10th
c) 11th
d)12th
Under …………..and Rajendra Chola I, the empire became powerful in
the field of army, finance and culture in South Asia and South-east
Asia.
a) Rajaraja Chola I
b) Vijayalaya
c) Pulakesin I
d) Mahendraverman I
The Pandyas expelled the Hoysala Dynasty who were partners of the
Cholas from Tamil country and subsequently causing the end of the
Cholas themselves in…………….
a) 1169 AD
b)1179
c)1269
d)1279
The Chalukya Dynasties were in power of Indian medieval history
from the reign of 600 to 1200 AD in the state of…………...
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 2
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
a) Thanjavur
b) Deccan
c) Badami
d) Kalyani
Western Chalukyas ruled from……………..
a) Badami
b) Thanjavur
c) Kalyani
d) Vengi
The Chalukyas who ruled from ………… capital city were referred as
Later Western Chalukyas.
a) Kanchi
b) Badami
c) Thanjavur
d) Kalyani
The Chalukyas ruled their kingdom from the ………….capital city were
known as the Eastern Chalukyas.
a) Badami
b) Vengi
c) Thanjavur
d) Kalyani
Founder of the Western or Early Chalukya Dynasty was …………
a) Pulakesin I
b) Vijayalaya
c) Shashanka
d) Dharmapala
…………. was in power from 609 AD to 642 AD of Early Chalukya
Dynasty.
a) Simha Vishnu
b) Vijayalaya
c) Rajaraja Chola I
d) Pulakesin II
The Western Chalukya Dynasty’s capital of …………. was destroyed by
the Pallavas in the 7th century.
a) Thanjavur
b) Badami
c) Vengi
d) Kalyani
The Eastern Chalukya dynasties were in power from the capital city of
………….and the dynasty was lasted from 624 AD to 11th century.
a) Vengi
b) Badami
c) Thanjavur
d) Peshawar
Western Chalukyas reestablished the dynasty in the Deccan and
created a new capital at ……………...
a) Thanjavur
b) Badami
c) Kalyani
d) Thaneswar
………….. were a powerful Dynasties of Andhra Pradesh in Indian
medieval history in the end of 500 AD.
a) Pandyas
b) Cholas
c) Pallavas
d) Chalukyas
The founder of pallava Dynasty was …………..
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 3
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
a) Rajaraja Chola I
b) Vijayalaya
c) Simha Vishnu
d) Pulekisin II
…………. expanded the Pallava kingdom in Northern Orissa, Tanjore
and Trichirapalli.
a) Simha Vishnu
b) Vijayalaya
c) Rajaraja Chola I
d) Pulakesin I
Mahendravarman established a cave temple at …………….
a) Trichirapalli
b) Tanjore
c) Mahabalipuram
d) Pullalur
In 620 AD, Mahendravarman was attacked by the Chalukya king
Pulekisin II in a battle at …………… and loosed very badly.
a) Pullalur
b) Thanjavur
c) Mahabalipuram
d) Manimangalam
Mahendravarman was succeeded by his son Narasimhavarman in …...
a) 630 AD
b) 6 34
c) 639
d) 702
The …………… period was an era of chivalry and feudalism.
a) Pallavas
b) Chola
c) Rajput
d) Vijaynagara
Vijaynagar Empire was established by two brothers Harihara and
Bukka in the middle of …………. century.
a) 8th
b) 9th
c) 13th
d) 14th
………………… was the best ruler of Vijaynagar Empire.
a) Krishanadev Raya
b) Harihara
c) Bukka
d) Sher Shah
…………….. dynasty ruled India from 1206 AD to 1290 AD.
a) Slave
b) Khalji
c) Tughluq
d) Sayyid
……………..dynasty ruled India from 1290 AD to 1320 AD.
a) Khalji
b) Slave
c) Tughluq
d) Sayyid
……………. dynasty ruled India from 1320 AD to 1413 AD.
a) Tughluq
b) Slave
c) Khalji
d) Sayyid
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 4
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
……………… dynasty ruled India from 1414 AD to 1451 AD.
a) Sayyid
b) Slave
c) Khalji
d) Tughluq
…………….dynasty ruled India from 1451 AD to 1526 AD.
a) Lodi
b) Slave
c) Khalji
d) Sayyid
……………, the founder of the Mughal Empire in India, was the
descendant of as Changez Khan.
a) Babur
b) Vijayalaya
c) Shah Jahan
d) Humayun
Babur came to India and defeated Ibrahim Lodi in ………….. at the
First Battle of Panipat.
a) 1326
b) 1426
c) 1520
d) 1526
There was a brief interruption to Mughal rule when Babur's son
Humayun was ousted from Delhi, by …………., an Afghan chieftain.
a) Sher Shah
b) Shah Jahan
c) Ibrahim Lodi
d) Pulakesin I
It was Babur's grandson …………… who consolidated political power
and extended his empire over practically the whole of north India and
parts of the south.
a) Ibrahim Lodi
b) Shivaji
c) Shah Jahan
d) Akbar
………….succeeded Akbar was a pleasure loving man of refined taste.
a) Aurangazeeb
b) Shah Jahan
c) Ibrahim Lodi
d) Jahangir
…………. fame rests on the majestic buildings he has left behind - the
Taj Mahal, the Red Fort and the Jama Masjid.
a) Shah Jahan's
b) Babur
c) Changez Khan
d) Humayun
……………… was the last Great Mughal ruler.
a) Aurangzeb
b) Babur
c) Shivaji
d) Shah Jahan
The Marathas were initially in the service of Bijapur sultans in the
western Deccan which was under siege by the …………. Empire.
a) Mughal
b) Mauryan
c) Gupta
d) British
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 5
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
The founder of Maratha dominance, ………… is known as the "father
of the Maratha nation’.
a) Shivaji
b) Babur
c) Ibrahim Lodi
d) Pulakesin I
The people of his nation called …………. as Chhatrapati (means who
provide shelter).
a) Shivaji
b) Shah Jahan
c) Ibrahim Lodi
d) Pulakesin I
The deliverance of the .............. teachings is known as “turning the
wheel of dharma”.
a) Hindu
b) Jain
c) Buddhist
d) Parsi
The concept of the Chakravartin probably arose from the ............ ideal
of the “maha purusha” or “great man”.
a) Vaishnavite
b) Bureaucracy
c) dutaka
d) ‘Senapati’
The “Madhuban Copper Plates’ of the …………… century mention
about the names of various officials like that of ‘Uparika’ or provincial
governors.
a) 3rd
b) 4th
c) 5th
d) 7th
Huen-Tsang the …………… Budhist pilgrim.
a) Chinese
b) Indian
c) Russian
d) Japanese
The rulers who ruled over North India between the period 1206-1526
are popularly known as the rulers of …………….
a) Delhi Sultanate
b) Mughal
c) Mauryas
d) Kalachuris
…………….. was the first ruler of the Delhi Sultanate and the founder
of the slave dynasty.
a) Qutab-ud-din Aibak
b) Iltumish
c) Sulthana Raziya
d) Giyasuddin Balban
The second phase of the Delhi Sultanate began with the establishment
of the Khilji dynasty in …………….
a) 1250
b) 1260
c) 1278
d) 1290
…………………… laid the foundation the Tughlaque dynasty.
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 6
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.
a) Muhammad bin Tughlaque
b) Ghiyasuddin Tughlaque
c) Firoz Shah Tughlaque
d) Bahram
In 1526 Lodi dynasty was overthrown by…………., and Mughal Empire
was established.
a) Babar
b) Qutubuddin Aibak
c) Masud Shah
d) Alauddin Kilji
………………, was a department was set up to look after the military
organization of the empire. It was headed by Ariz-i-Mumalik.
a) Sultan
b) Wazir
c) Diwan-i-Arz
d) Waqfs
………….. introduced the system of Dagh (branding) and huliya
(description) and cash payment to the soldiers in order to strengthen
his control over the army.
a) Feroz Tughlaq
b) Alauddin Khalji
c) Kutbuddin Ibak
d) Balban
……………. was a department looked after the state correspondence.
It was headed by Dabir-iKhas.
a) hasham-i-qalb
b) Diwan-i-Insha
c) hasham-i-atraf
d) Dabir-iKhas
…………. drafted and despatched royal orders and received reports
from various officers.
a) Dabir-iKhas
b) Mustaufi-i-Mumalik
c) Mushrif-i-Mumalik
d) Majmuadar
The ……………. was the formal channel of communication between the
centre and other regions of the empire.
a) Majmuadar
b) Dabir
b) Mustaufi-i-Mumalik
d) Wizarat
The ……………. was the head of the state news gathering and dealt
with intelligence.
a) Barid-i-Mumalik
b) Dabir
c) Dabir-iKhas
d) Mustaufi-i-Mumalik
…………….. was a
department dealt with the administration of
Justice. It was headed by Sadr-usSadr who was also the qazi-imumalik.
a) Diwan-i-Rasalat
b) The Muhtasibs
c) Dabir
d) Dabir-iKhas
…………….. looked after the royal household and managed the
personal services of the Sultan.
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 7
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
63.
64.
a) Wakil-i-dar
b) Dabir
c) Dabir-iKhas
d) Mustaufi-i-Mumalik
…………looked after the royal ceremonies and used to act as an
intermediary between the Sultan and subordinate officials and
between Sultan and the public.
a) Dabir-iKhas
b) Dabir
c) Amir-i-Hajib
d) Mustaufi-i-Mumalik
………….. looked after the royal body guards of the Sultan.
a) Sar-i-Jandar
b) Amir-i-Akhur
c) Shahnah-i-fil
d) Dabir-iKhas
65. ……………looked after the arrangement of meetings and special
ceremonies.
66.
67.
68.
69.
70.
a) Amir-i-Majlis
b) Mutasarrif
c) Dabir
d) Mushrif-i-Mumalik
The Royal workshops (Karkhanas) played an important role in the
administrative system of the …………….
a) Sultanate
b) Mushrif-i-Mumalik
c) Mughals
d) Bhamini
Each ………….was supervised by a noble who had the rank of a Malik
or a Khan.
a) Karkhana
b) Banjaras
c) Maktabs
d) Dabir
The shiqs were administered by the Shiqdar. Subsequently the Shiqs
got transformed into Sarkar during the …………. period.
a) Afghan
b) Mushrif-i-Mumalik
c) Mughals
d) Vijayanagara
The market reforms of …………….
administrative and military necessities.
were
oriented
a) Alauddin Khalji
b) Pulakesin I
c) Sheikh Abdullah
d) Sheikh Azizullah
towards
..…………………. was more or less the first ruler who looked at the
problem of price control, in a systematic manner and was able to
maintain stable prices for a considerable period.
a) Sheikh Abdullah
b) Pulakesin I
c) Alauddin Khalji
d) Sheikh Azizullah
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 8
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
71.
72.
73.
74.
75.
76.
77.
78.
79.
For controlling the food prices, ………….. tried to control not only the
supply of food grains from the villages, and its transportation to the
city by the grain merchants, but also its proper distribution to the
citizens.
a) Sheikh Azizullah
b) Pulakesin I
c) Sheikh Abdullah
d) Alauddin Khalji
Large workshops called …………. were maintained to supply provision,
stores and equipments to royal household and government
departments.
a) Kotwals
b) Mushrif-i-Mumalik
c) Barids
d) Karkhanas
……………… was well known for his works in Mathematics –
Ganitakaumudi and Bijaganitavatamsa.
a) Abul Fazal
b) Gangadhara ]
c) Mehendra Suri
d) Narayana Pandit
…………… wrote Lilavati Karamdipika, Suddhantadipika, and Lilavati
Vyakhya.
a) Gangadhara
b) Narayana Pandit
c) Kotwals
d) Sahib-i-Diwan
…………… Somasutvan produced Tantra samgraha, which contains
rules of trigonometrical functions.
a) Nilakantha
b) Narayana Pandit
c) Mehendra Suri
d) Gangadhara
…………. produced Buddhivilasini - a commentary on lilavati containing a number of illustrations.
a) Ganesa Daivajna
b) Narayana Pandit
c) Vallathol
d) Kumaranasan
…………… of the Valhalla family brought out Navankura on the
Bijaganit of Bhaskara-II and elaboration of the rules of indeterminate
equations of the first and second orders.
a) Bharatha
b) Rama
c) Gopala
d) Krishna
…………….compiled Tajik, introducing a large number of Persian
technical terms.
a) Nilakantha Jyotirvida
b) Narayana Pandit
c) Mehendra Suri
d) None of the above
……………translated Bhaskara’s Bijaganit.
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 9
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
a) Abul Faizi
b) Narayana Pandit
c) Vangasena
d) Mehendra Suri
80. Naisiru’d –din-at –tusi, was another scholar of …………..
81.
82.
83.
84.
85.
86.
87.
88.
a) Biology
b) History
c) Chemestry
d) Mathematics
…………….., a court astronomer of Emperor Firoz Shah, developed an
astronomical instrument ‘Yantraja’.
a) Mehendra Suri
b) Vangasena
c) Faujdar
d) Shiqdar
Paramesvara and Mahabhaskariya, both in ……………., were famous
families of astronomers and almanac-makers.
a) Kerala
b) Sambal
c) Agra
d) Andhra
……………… produced commentary of Aryabhatiyaa.
a) Nilakantha Somasutvan
b) Vangasena
c) Mehendra Suri
d) Tulasidas
…………… studied the Islamic astronomical ideas and was an
authority on Islamic knowledge.
a) Kamalakar
b) Vangasena
c) Faujdar
d) Shiqdar
Maharaja …………….. of Jaipur set up the five astronomical
observatories in Delhi, Ujjain, Varansasi, Mathura and Jaipur.
a) Sawai Jai Singh-II
b) Vangasena
c) Firoz Shah Tughalaq
d) Akbar
Some important treatises on Ayurveda like the Sarangdhara Samhita
and Chikitsasamgraha by …………., the Yagaratbajara and the
Bhavaprakasa of Bhavamisra were compiled.
a) Shiqdar
b) Faujdar
c) Vangasena
d) Changez Khan
The Sarangdhara Samhita, written in the …………. century, includes
use of opium in its material medica and urine examination for
diagnostic purpose.
a) 8th
b) 11th
c) 12th
d) 13th
…………… summarized the whole system of Greek medicine as well as
the Indian medical knowledge in the book, Firdausu-Hikmat.
a) Ali-binRabban
b) Firoz Shah Tughalaq
c) Aurangzeb
d) Changez Khan
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 10
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
89.
90.
91.
92.
93.
94.
95.
96.
97.
98.
The Unani medicine system came to India along with the ………….. in
eleventh century and soon found patronage for its growth.
a) Muslims
b) Jews
c) Christains
d) Dutch
…………… compiled a book, Majiny-e-Diyae, incorporating the Arabic,
Persian and Ayurvedic medical knowledge.
a) Hakim Diya Muhammad
b) Firoz Shah Tughalaq
c) Aurangzeb
d) Ali-binRabban
………….. wrote a book, Tibbe Firozshahi.
a) Aurangzeb
b) Firoz Shah Tughalaq
c) Ali-binRabban
d) Changez Khan
The Musalajati-Darshikohi of Nuruddin Muhammad, dedicated to
……………., deals with Greek medicine and contains, at the end,
almost the whole of Ayurvedic material medica.
a) Firoz Shah Tughalaq
b) Darashikoh
c) Aurangzeb
d) Ali-binRabban
From the post Mourya period and especially from the Gupta tries the
practice of making land grants to the …………..
a) Sudras
b) Brahmins
c) Vaisyas
d) Kshtrias
The most important feature which contributed to the development of
feudalism in …………… was the practice of land grants made to
priests and temples.
a) China
b) India
c) Srilanka
d) Nepal
……………., in his ‘Introduction to the study of Indian History’, put
forward the concept of ‘feudalism from below’.
a) D.D. Kosambi
b) Kesavan Veluthat
c) Kulke Herman
d) K.A.Nilakanda Sastri
……………… made the maximum contribution in building the theory of
Indian feudalism.
a) R.S. Sharma
b) D.D. Kosambi
c) Kesavan Veluthat
d) D.N. Jha
……………. work is ‘Indian Feudalism’
a) R.S Sharma’s
b) D.D. Kosambi
c) Kesavan Veluthat
d) Irfan Habib
In the 1990s ……………came up with the ‘Kali age crisis’ to explain the
cause of land grants and feudal formation in early medieval India.
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 11
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
99.
a) R.S. Sharma
b) D.D. Kosambi
c) Kesavan Veluthat
d) Karashima Noboru
……………in his ‘Society and Culture in North India in the 12th
Century’ made further analysis of Indian feudalism in the medieval
period.
a) B.N. S. Yadava
b) Kesavan Veluthat
c) Irfan Habib
d) Karashima Noboru
100. ………………. work was Harshacharita
a) Athula’s
b) Bana Bhatta’s
c) Kesavan Veluthat’s
d) Karashima Noboru’s
101. The fall of the …………. Empire in the 5th century, virtually put an end
to the trade between north India and Central and West Asia.
a) Roman
b) Greek
c) Chinese
d) Persian
102. ………….., in his ‘Urban Decay in India’ argues that the decline in long
distance trade was the main reason for urban decay in early medieval
India.
a) R.S. Sharma
b) D.D. Kosambi
c) Kesavan Veluthat
d) Irfan Habib
103. The striking development of the ………….. period was the emergence of
priestly landlords at the expense of local peasants.
a) Maurya
b) Harsha
c) Gupta
d) Mughal
104. The practice of giving land grants to priests and officials became
common during the …………… period.
a) Gupta
b) Sultanate
c) Mughal
d) Harsha
105. The land grant system was originally started by ………..; it became a
common activity during the Gupta period.
a) Satavahanas
b) Sultanates
c) Mughals
d) Mauryas
106. The Maitrakas were tributary chiefs of the ………, who established an
independent kingdom in western India.
a) Mughals
b)Sultanates
c) Guptas
d) Pushyabhutis
107. ………….was the most important ruler of the Maitrakas and was a
contemporary of Harshavardhana.
a) Dharmapala
b) Shashanka
c) Dhruvasena II
d) Harsha
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 12
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
108. Hsuan Tsang tells us that Dhruvasena II attended Harsha’s assembly
at ……………..
a) Kanauj
b) Thanesar
c) Prayaga
d) Valabhi
109. Ruling over Saurashtra in ………….., the Maitrakas developed Valabhi
as their capital.
a) U.P
b) Thanesar
c) Gujarat
d) Valabhi
110. The Maukharies ruled over Kanauj, a city in western …………., which
gradually replaced Pataliputra as a political center of north India.
a) Uttar Pradesh
b) Thanesar
c) Valabhi
d) Bihar
111. ……………. were the subordinate rulers of the Guptas and used the
title of samanta.
a) Mauryas
b) Pushyabhutis
c) Maitrakas
d) Maukharies
112. Harshavardhana’s sister …………. was married to Grihavarman.
a) Sangamitra
b) Ysodha
c) Nalini
d) Rajyashri
113. Shashanka, the ruler of …………. and Devgupta, the Later Gupta ruler
jointly attacked Grihavarman and killed him.
a) Kasi
b) Thanesar
c) Kanauj
d) Bengal
114. The kingdom of Kanauj was then merged with that of the
Pushyabhutis and Harsha shifted his capital from ………. to Kanauj.
a) Thanesar
b) Kanauj
c) Pataliputra
d) Talikkotta
115. An important ruling family to gain prominence after the fall of the
Gupta was that of the Pushyabhutis who had their capital at………...
a) Bihar
b) Kanauj
c) Bengal
d) Thanesar
116. The ………….. dynasty became influential with the accession of
Prabhakarvardhana, who was able to defeat the Hunas and
strengthen his position in the regions of Punjab and Haryana.
a) Dharmapala
b) Dhruvasena II
c) Shashanka
d) Pushyabhuti
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 13
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
117. After Prabhakarvardhana’s death, his elder son Rajyavardhana came
to the throne but he was treacherously killed by ……….., the king of
Bengal and Bihar.
a) Harshavardhana
b) Dhruvasena II
c) Changez Khan
d) Shashanka
118. Harshavardhana ascended the throne in AD …………...
a) 506
b) 598
c) 602
d) 606
119. Harshacarita written by his court poet …………………..
a) Banabhatta
b) Shashanka
c) Dharmapala
d) Changez Khan
120. Si-Yu-Ki was the travel account of the Chinese Buddhist pilgrim
………….., who visited India during AD 629–644.
a) Hsuan Tsang
b) Dhruvasena II
c) Shashanka
d) Dharmapala
121. After ………….. accession united his kingdom with that of his widowed
sister Rajayashri and shifted his capital to Kanauj.
a) Harshavardhana’s
b) Shashanka’s
c) Dharmapala’s
d) Changez Khan’s
122. Harsha wanted to extend his power in the Deccan. But he was
defeated by Pulakesin II, the Chalukya ruler, on the banks of river
………………….
a) Narmada
b) Krishna
c) Kaveri
d) Thungabadra
123. The death of Harsha in AD ………….. was followed by a political
confusion that continued up to the 8th century when the Gurjara
Pratiharas, the Rajput rulers, emerged as a big force in northern
India.
a) 617
b) 627
c) 637
d) 647
124. …………… governed his empire on the same line as the Guptas did
except that his administration had become more feudal and
decentralized.
a) Chandra Gupta Maurya
b) Shashanka
c) Dharmapala
d) Harshavardhana
125. Bana’s book was ………………….
a) Harsha Charita
b) Ayuktaka
c) pratipalaka purushas
d) Rajatharangini
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 14
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
126. Various officer of the local administration bearing the title bhogapati,
and Ayuktaka, and pratipalaka purushas are referred to in ………..
a) Rajatharangini
b) Ayuktaka
c) pratipalaka purushas
d) Harshacharitha
127. Hiuen Tsang the …………… pilgrim informs that the Revenue of
Harsha was divided into four parts.
a) Chinese
b) Japanese
c) Russian
d) American
128. ………….. is credited with three dramas Ratnavali, Priyadarsika, and
Nagananda.
a) Harsha
b) Shashanka
c) Dharmapala
d) Samudra Gupta
129. Harsha’s court poet …………wrote his biography Harshacharitha.
a) Banabhatta
b) Kalhana
c) Athula
d) Cherussery
130. The reign of Harsha is important on account of the visit of the Chinese
pilgrim …………….
a) Fahiean
b) Changez Khan
c) Mehendra Suri
d) Hiuen Tsang
131. Hiuen Tsang had come to study in the Buddhist University of
…………. and to collect Buddhist scriptures and literature.
a) Bengal
b) Nalanda
c) Bihar
d) Madras
132. The …………. pilgrim Hiuen Tsang’s of work ‘Si Yu Ki’ gives an
accurate account of the political religious and social condition of India
in the first half of the seventh century AD.
a) Chinese
b) British
c) Portuguese
d) Spanish
133. Hiuen Tsang’s account Si-Yi-Ki enables us to reconstruct the history
of …………. and his administration as well as the history of India in
the 7th century AD.
a) Shashanka
b) Harsha
c) Dharmapala
d) Changez Khan
134. According to tradition the …………… were the descendants of the
ancient Kshatriyas belonging to solar and lunar dynasties.
a) Rajputs
b) Mughals
c) Sultanates
d) Guptas
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 15
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
135. …………., the author of the famous Annals of Rajastan says that the
Rajputs were the descendants of the tribes of foreign scythians and
the sakas who had come and settled in India.
a) Col. Todd
b) Dr. Smith
c) K.A.Nilakanda Sastri
d) Sathish Chandra
136. The ………….. age produced eminent writers like Bhavabhuti,
Rajasekhara and Jayadeva.
a) Gupta
b) Rajput
c) Harsha
d) Bahmini
137. …………… was the celebrated author
Uttararamacharita and Malati Madhava.
of
two
a) Rajasekhara
b) Bhavabhuti
c) Kalhana
d) Kabir
Sanskrit
works
138. Rajasekhara who enjoyed the patronage of the …………. emperors,
wrote Karpuramanjari and Bala Ramayana.
a) Prathihara
b) Rajasekhara
c) Kalhana
d) Athula
139. Jayadeva was the poet laureate of King Lakhsmana Sena of ………….
a) Bihar
b) Bengal
c) Madras
d) Orissa
140. The famous collection of stories Kathasaritsagara was written by
………….. in the Rajput age.
a) Dandin
b) Somendra
c) Dhanapal
d) Subandhu
141. ………………. famous work Rajatarangani threw light on the history of
the Kings of Kashmir.
a) Kalhana’s
b) Atula
c) Bhavabhuti
d) Cherussery
142. ……………… wrote the Bhoja-Prabandha, a biography of the Paramara
King Bhoja.
a) Ballala
b) Bhavabhuti
c) Shashanka
d) Dharmapala
143. Chand Bardoi, the court poet of …………. wrote Prithviraja Raso.
a) Prithviraj
b) Changez Khan
c) Akbar
d) Baber
144. ……………, the author of Siddharta Siromani was the greatest
astronomer.
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 16
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
a) Bhavabhuti
b) Vagbhata
c) Bhaskaracharya
d) Kalhana
145. ………… wrote Astanga Samgraha enriched the field of medicine.
a) Vagbhata
b) Bhavabhuti
c) Athula
d) Vijneswara
146. A famous treatise on Hindu law the Mitakshara was written by
……………..
a) Vijneswara
b) Vagbhata
c) Bhavabhuti
d) Athula
147. In the realm of music, Sangh Ratnakar was written by ……………...
a) Saranga Deva
b) Vagbhata
c) Bhavabhuti
d) Kalhana
148. …………., the author of Gitagovindam was a gifted poet and musician.
a) Bhavabhuti
b) Vagbhata
c) Jayadeva
d) Sarangadara
149. The Sangeeta Ratnakar composed by ………… was an encyclopedia on
Indian music.
a) Vagbhata
b) Dharmapala
c) Sarangadara
d) Bhavabhuti
150. The Gurjara –Pratiharas were a tribe of foreigners closely allied to the
………….
a) Chandelas
b) Pushyabhutis
c) Huns
d) Paramars
151. The founder of the Pala dynasty of …….. was Adisiva, a Hindu raja.
a) Bengal
b) Bihar
c) Orissa
d) Kerala
152. Dharmapala was defeated by Nagabhata II, the Prathihara King at
……………...
a) Monghyr
b) Kanauj
c) Bundelkhand
d) Bengal
153. The famous Mahabodhi temple of Buddha Gaya was built by
……………...
a) Changez Khan
b) Shashanka
c) Dharmapala
d) Devapala
154. The last ruler of the Sena dynasty was Lakshmana Sena who was
defeated by the Khiljis in …………..
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 17
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
a) 1149
b) 1159
c) 1179
d) 1199 AD
155. The institution of the …………… had been in force in early Islamic
world as a form of reward for services to the state.
a) Iqta
b) muqti
c) Feudalism
d) Serfdom
156. From the time of ………… the muqti was expected to send the balance
(fawazil) of the income to the centre after meeting his and the army’s
expenses.
a) Feroze Shah Tughlaq
b) Alauddhin Khalji
c) Muhmmad-bin-Thughlaq
d) Balban
157. The ………… was appointed to keep a record of the income of the
Iqtas.
a) Khwaja
b) Diwan-i –Waqoof
c) Diwan-iMustakharaj
d) Diwan-i-Amir Kohi
158. The group of chahalgan (group of 40 nobles), which was created by
………….., emerged very powerful.
a) Iltutmish
b) Balban
c) Qutubuddin Aibak
d) Alauddhin Khalji
159. …………… was the first Sultan to bring the nobility firmly under his
control.
a) Balban
b) Qutubuddin Aibak
c) Iltutmish
d) Aurangzeb
160. The religious intellectual group of ……………. was collectively referred
as Ulema.
a) Parsis
b) Hindus
c) Christains
d) Muslims
161. ……………. explained his theory taking into account both "feudalism
from above" and "feudalism from below".
a) Kosambi
b) Burton Stein
c) Chattopadhyaya
d) MGS Narayanan
162. ………………. was mainly interested in "feudalism from above".
a) R.S. Sharma
c) MGS Narayanan
b) Burton Stein
d) BNS Yadava
163. In 1965, …………… proposed that decline of foreign trade is the cause
of feudalism.
a) R.S. Sharma
b) Dineshchandra Sircar
c) Burton Stein
d) Chattopadhyaya
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 18
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
164. In 1979, ……… wrote a paper titled, "Was There Feudalism in India?"
a) Harbans Mukhia
b) Burton Stein
c) Chattopadhyaya
d) MGS Narayanan
165. In 1980s, …………… proposed the segmentary state theory which was
another blow to the Indian feudalism model.
a) Burton Stein
b) Chattopadhyaya
c) BNS Yadava
d) D.N. Jha
166. …………… invented the kali age crisis theory to explain the cause land
grants.
a) R.S. Sharma
b) Burton Stein
c) Chattopadhyaya
d) BNS Yadava
167. …………. arguments are compiled in his book "Early Medieval India
Society: A Study in Feudalization" (2001).
a) R.S.Sharma's
b) Burton Stein
c) Chattopadhyaya
d) D.N. Jha
168. Another big blow to …………….. theory came from Hermann Kulke and
Brajadulal Chattopadhyaya in 1980s and 1990s.
a) Mercantalism
b) Capitalism
c) Socialism
d) Feudalism
169. …………. in his book "The Making of Early Medieval India" (1994)
questions the very basis and thinking of feudalism school.
a) Chattopadhyaya
b) Burton Stein
c) D.N.Jha
d) MGS Narayanan
170. ………….. who has worked for 40 years in Tamil Nadu says that at any
time in history not more than 1/5 of the total land was given to
Brahmanas as grants.
a) Yellava Subbarayalu
b) Prof. Mohammad Habib
c) Ibn Batuta
d) Chattopadhyaya
171. The …………….. Empire ruled the South Asian region including
current northern India, Pakistan, and Afghanistan from the early 16th
century to the 19th century.
a) Mughal
b) Mauryan
c) Harsha
d) Sultanate
172. …………….., the progenitor of the Mughal Empire, is a direct
descendant of Timur who descended from Genghis Khan.
a) Akbar
b) Babur
c) Jahangir
d) Shah Jahan
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 19
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
173. The Mughal Empire was founded in …………… when Babur defeated
and superceded Delhi Sultanate.
a) 1506
b) 1518
c) 1520
d)1526
174. ……………. was beaten by Sher Shah of Suri dynasty of Afghan origin
and fled for Persia in 1540.
a) Humayun
b) Akbar
c) Jahangir
d) Shah Jahan
175. …………….. announced Din-i-Ilahi, a syncretic religion which derives
primarily from Islam and Hinduism, as the court religion.
a) Akbar
b) Jahangir
c) Bahadur Shah II
d) Shah Jahan
176. In 1857, Sepoy Mutiny rose up and Indian soldiers crowned Mughal
Emperor ………….. as an emperor, but the mutiny was repressed in
two years and the Mughal Empire went out of existence.
a) Shah Jahan
b) Bahadur Shah II
c) Humayun
d) Akbar
177. The Taj Mahal was built by ……………..
a) Bahadur Shah II
b) Shah Jahan
c) Adil Shah Sur
d) Akbar
178. Tuzuk-i Baburi was written by Babur in …………..
a) Turkish
b) Persian
c) Indian
d) Afghani
179. Tuzuk-i Jahangiri was written by Jahangir in ……………..
a) Persian
b) Turkish
c) Indian
d) Afghani
180. ……………. invaded India and supplanted the Lodi rule by his own in
1526, was a prolific writer.
a) Babur
b) Adil Shah Sur
c) Bahadur Shah II
d) Shah Jahan
181. Babur’s autobiography Tuzuk-i Baburi, written in …………. is a
literary masterpiece, containing the history of the decline and fall of
the Timurid power in central Asia.
a) Indian
b) Persian
c) Turkish
d) Afghani
182. ………… constituted a board of seven scholars to compile Taikh-i Alfi.
a) Akbar
b) Muhammad Tughluq
c)Sher Shah Sur
d) Islam Shah
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 20
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
183. Not satisfied with the account of his reign in the Tarikh-i Alfi, Akbar
ordered …………… to compile the history of his reign, beginning with
an account of Babur and Humayun.
a) Nizamuddin Ahmad
b) Abdul Qadir Badauni
c) Abul Fazl
d) Kahana
184. In compiling the Akbarnama, ………….. was able to come up to his
royal patron’s expectations.
a) Abul Fazl
b) Abdul Qadir Badauni
c) Qazi Nurul Haque
d) Athula
185. The Akbarnama and the Ain-i Akbari provide exhaustive details of the
events and policies introduced by ………….. till the year 1602.
a) Akbar
b) Nizamuddin Ahmad
c) Abdul Qadir Badauni
d) Qazi Nurul Haque
186. Akbar employed Abdul Qadir Badauni to translate Muhabharat from
…………… into Persian.
a) Malayalam
b) Sanskrit
c) Urudu
d) Tamil
187. …………….. compiled the history, Zubdatu’t Tawarikh and closed it
with the account of Jahangir’s reign.
a) Baber
b) Abdul Qadir Badauni
c) Qazi Nurul Haque
d) Abul Fazal
188. The Tarikh-i Khan-i Jahani was compiled by Nemat Allah Harawi
under the patronage of Khan-i Jahan Lodi, the noble of ……………..
a) Akbar
b) Shahjahan
c) Jahangir
d) Humayun
189. …………….. set to write the history Iqbalnama-i Jahangiri after
Shahjahan’s accession to the throne.
a) Mutamad Khan
b) Abdul Qadir Badauni
c) Humayun
d) Shahjahan
190. Abdul Hamid’s Badshahnama contains an account of twenty years of
history of …………….. reign.
a) Shahjahan’s
b) Jahangir’s
c) Akbar’s
d) Humayun’s
191. The period during which Bairam Khan (1556–60) was regent of ………,
saw the rise of wakil-wazir with unlimited powers.
a) Humayun
b) Shahjahan
b) Jahangir
d) Akbar
192. The steel-frame of ………… military policy was the mansabdari system.
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 21
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
a) Akbar's
b) Aurangzeb
c) Jahangir
d) Humayun
193. ……………… introduced the month-scale in the mansabdari system to
compensate the gap between Jama (estimated income) and hasil
(actual realisation).
a) Shahjahan
b) Aurangzeb
c) Jahangir
d) Akbar
194. The …………….. system was an integral part of the mansabdari system
which developed under Akbar.
a) Jagirdari
b) Feudalism
c) Slavery
d) Capitalism
195. Akbar ordered in 1575 the construction of Ibadat Khana – The house
of worship at ……………… to adorn the spiritual kingdom.
a) Fatchpursikri
b) Tinnevelly
c) Tirukkadaiyur
d) Pudukottai
196. Prof. Noboru Karashima, a ………… historian on South Indian studies.
a) Japanese
b) Chinese
c) British
d) American
197. The tomb of Humayun at …………. is one of the earliest of Akbar’s
buildings.
a) Madras
b) Mecca
c) Bengal
d) Delhi
198. The Red Fort at Agra which contained as many as 500 buildings of red
sandstone was an outstanding achievement of ……….. in the field of
architecture.
a) Akbar
b) Shahjahan
c) Aurangzeb
d) Jahangir
199. The Jahangiri Mahal and Akbari Mahal located within the ………….
Fort were designed and built by Indian craftsmen who were experts in
the construction of Hindu temples and Buddhist Viharas.
a) Pudukottai
b) Tinnevelly
c) Tirukkadaiyur
d) Agra
200. The greatest achievement of ………… as a builder was the city of
Fatehpur Sikri.
a) Akbar
b) Shahjahan
c) Aurangzeb
d) Jahangir
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 22
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
201. The Jam-i-Masjid built after the model of the mosque at ………….. is
considered to be the glory of Fatehpur Sikri and is one of the largest
mosques in India.
a) Agra
b) Tinnevelly
c) Pudukottai
d) Mecca
202. The tomb of the Sufi saint Shaik Salim Chishti built of white marble is
another star attraction at ……………..
a) Fatehpur Sikri
b) Mecca
c) Delhi
d) Banwali
203. The house of …………, a double-storeyed building which has been
lavishly decorated, combines within itself the best features of the
Hindu and Muslim style of architecture.
a) Birbal
b) Badauni
c) Abul Fazal
d) Ghizali
204. The Diwan-i-Khas which accommodated …………… household has an
architectural beauty of its own.
a) Akbar’s
b) Shahjahan
c) Aurangzeb
d) Jahangir
205. The reign of ……………… was the Golden Age of Mughal architecture.
a) Shah Jahan
b) Aurangzeb
c) Jahangir
d) Akbar
206. The most outstanding of Shah Jahan’s edifices is the world famous
Taj Mahal built by him at …………… as a mausoleum for his wife
Mumtaz Mahal.
a) Agra
b) Delhi
c) Tinnevelly
d) Tirukkadaiyur
207. …………… court was adorned by famous musicians like Tansen of
Gwalior and Baz Bahadur of Malwa.
a) Shahjahan’s
b) Akbar’s
c) Aurangzeb’s
d) Jahangir’s
208. The two great Hindu musicians of …………….. time were Jagannath
and Janardhan Bhatta.
a) Shah Jahan’s
b) Aurangzeb
c) Jahangir
d) Akbar
209. The great historical works of Akbar’s reign are the Akbarnamah and
Ain-i-Akbari of ………………..
a) Ghizali
b) Badauni
c) Abul Fazal
d) Rajatodermal
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 23
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
210. The Muntkhab-ul-Twarikh was written by ……………….
a) Badauni
b) Ghizali
c) Abul Fazal
d) Nizam-ud-din Ahmed
211. Tabaqat-i-Akbari was written by …………………….
a) Nizam-ud-din Ahmed
b) Badauni
c) Faizi
d) Muhammad Hussain Naziri
212. The translator of the ………….. Veda was Hazi Ibrahim Sarhindi.
a) Yajur
b) Atharva
c) Sama
d) Rig
213. During ……………. period many historical works were composed i.e.
Padshahnamah by Abdul Hamid Lahori, Shah-Jahan-namah by
Inayat Khan etc.
a) Shah Jahan's
b) Aurangzeb’s
c) Jahangir’s
d) Akbar’s
214. It was under …………… that the Fatwahi-Alamgiri was written.
a) Aurangzeb
b) Shahjahan
c) Jahangir
d) Akbar
215. The most notable poet ……………. wrote Ramcharitamanas.
a) Ghizali
b) Tulsidas
c) Abul Fazal
d) Athula
216. Surdas, the blind bard of …………, wrote numerous verses in Brij
Bhasa.
a) Agra
b) Tinnevelly
c) Tirukkadaiyur
d) Pudukottai
217. The two famous poets of …………….. time were Sundar, the author of
Sundar Srinagar, and Bihari Lal, the author of Satsai.
a) Shah Jahan's
b) Aurangzeb’s
c) Jahangir’s
d) Akbar’s
218. The most powerful external factor that brought about the downfall of
the ………….. Empire was the rising power of the Marathas under the
Peshwas.
a) Gupta
b) Mughal
c) Mauryan
d) Harsha
219. The …………….. inaugurated the policy of Greater Maharashtra and
popularized the ideal of ‘Hindu-pad padshahi’.
a) Pushyabhutis
b) Peshwas
c) Sivaji
d) Tilak
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 24
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
220. The invasions of ………….gave deathblows to the shattered Mughal
Empire.
a) Nadir shah
b) Pushyabhutis
c) Huns
d) Chengikhan
221. Although the expansion of the Mughal Empire reached its zenith
during the reign of ……………, the disintegration of the empire also
began simultaneously due to his policies.
a) Jahangir
b) Shahjahan
c) Aurangzeb
d) Akbar
222. The Territory which includes modern state of Bombay Konkan,
Kandesh, Berar, part of Madhya Pradesh, and part of Hyderabad state
was ……….. state.
a) Gupta
b) Mauryan
c) Maratha
d) Khalji
223. ………….. was the son of Shahji Bhonsle and Jija Bai born in 1627 .
a) Raja Jai Singh
b) Dadaji Kondadev
c) Shivaji
d) Hari Hara
224. ……………. spent his childhood under the protection of a Brahmin
official called Dadaji Kondadev.
a) Krishna Daevaraya
b) Harsha Vardhana
c) Shivaji
d) Baber
225. While Jija bai built up the character of Shivaji, ……………. trained him
in the art of fighting and administration.
a) Kond Dev
b) Raja Jai Singh
c) Simhavishnu
d) Mahendravarman
226. Even during the period of Tutelage of Kunda Dev, Shivaji started
capturing hill forts near …………… against his wishes.
a) Poona
b) Tinnevelly
c) Tirukkadaiyur
d) Pudukottai
227. In 1643 ……………. captured the fort of the singhgarh from Bijapur
a) Simhavishnu
b) Dadaji Kondadev
c) Shivaji
d) Mahendravarman
228. Shivaji came into conflict with the …………….. first in 1657.
a) Bhaminis
b) Pushyabhutis
c) Mughals
d) Khaljis
229. Aurangazeb attacked Bijapur, which sought his help, Shivaji could
realize that it was in his interest to check the power of the Mughals
from penetrating in the ……………..
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 25
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
a) Punjab
b) Delhi
c) Deccan
d) Assam
230. After the failure of Shaista Khan, Aurangazeb deputed Raja Jai Singh
of Amber to deal with ……………..
a) Shivaji
b) Dadaji Kondadev
c) Raja Jai Singh
d) Narasimhavarman
231. Marching to Poona, …………… decided to strike at the heart of Shivaji
territories Fort purendar where Shivaji had lodged his family and his
treasure.
a) Narasimhavarman
b) Dadaji Kondadev
c) Raja Jai Singh
d) Jai Singh
232. In 1674 Shivaji held his coronation, assumed the title Chatrapathi
and made ………….. his capital.
a) Raigarh
b) Tinnevelly
c) Tirukkadaiyur
d) Pudukottai
233. The administration of ……………. was divided into eight departments
headed by ministers who are called Ashta pradhan.
a) Raja Jai Singh
b) Pushyabhutis
c) Shivaji
d) Narasimhavarman
234. …………… wrote ‘Contribution of South India to Indian Culture’,
a) S.Krishna Swami Ayyankar
b) Robert Sewell
c) Nilakanta Sastri
d) N. Rajayyan
235. S. Krishna Swami Ayyankar, along with …………… edited the
‘Historical Inscriptions of South India’.
a) Robert Sewell
b) Nilakanta Sastri
c) Burton Stein
d) Appadorai
236. ……………… can be considered as the first historian to write a
comprehensive history of south India.
a) K.A. Nilakanta Sastri
b) Richard Kennedy
c) Southal
d) Robert Sewell
237. …………………. was written ‘History of South India’,
a) K.A. Nilakanta Sastri
b) Appadorai
c) Mahalingam
d) Robert Sewell
238. ………………. works, ‘Inscriptions of Pallavas and Early Indian
Paleography’ are of considerable importance for the reconstruction of
the history he Pallavas.
a) Mahalingam’s
b) Burton Stein’s
c) George Spencer’s
d) Kenneth Hall’s
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 26
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
239. …………… in his work, ‘Peasant State and Society in Medieval South
India’ introduced a new theory of ‘Segmentary’ state system for
medieval South Indian state and society.
a) Burton Stein
b) Noboru Karashima
c) A.S.Altekar
d) Richard Kennedy
240. ……………. has been criticized for introducing the vague concept of
‘peasant economy’ as substitution for the Marxian theory of mode of
production.
a) Burton Stein
b) Richard Kennedy
c) George spencer
d) Nilakanta Sastri
241. ………………, in his book ‘Trade and Statecraft in the Age of Cholas’
criticized the concept of centralized state during the period of Cholas.
a) D.N. Jha
b) Stein Burton
c) A.S.Altekar
d) Kenneth Hall
242. Prof. ……………….., a Japanese historian on South Indian studies
published the work “South Indian History and Society” in 1984.
a) S. Krishnaswami Aiyangar
b) Noboru Karashima
c) Nilakanta Sastri
d) D.N. Jha
243. Prof. Noboru Karashima, a Japanese historian on South Indian
studies published the work “South Indian History and Society” in
1984, in which he rejects the segmentary theory of ……………...
a) Burton Stein
b) K.N. Chaudhuri
c) A.R. Kulkarni
d) R.C. Majumdar
244. Land grants to .................. institutions were called Brahmadeya, (i.e.
donated to Brahmins).
a) religious
b) Political
c) Capitalistic
d) Socialistic
245. The Pallavas of the …………. were the most notable among the
dynasties of the South India.
a) Kanchi
b) Darasuram
c)Tribhuvanam
d) Tanjore
246. The ……………. established power in the area called ‘Tondaimandalam’
in course of time they extended their authority over in extensive area
covering more than Tamil Nadu and Southern Andhrapradesh.
a) pallavas
b) Vijayanagara
c) Cholas
d) Pandyas
247. Kanchi was the capital of …………………..
a) Chalukyas
b) Vijayanagara
c) pallavas
d) Cholas
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 27
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
248. The political history of the South India from the period of 6th century
to 8th century is marked by the struggle for supremacy between the
Pallavas of Kanchi and …………….. of Badami.
a) Cholas
b) Vijayanagara
c) Chalukyas
d) Cheras
249. Mahendravarman I in the beginning of the 7th century was defeated by
the Chalukya ruler …………….. and was given the territory of Vengi.
a) Simhavishnu
b) Narasimhavarman
c) Pulikesi II
d) Mahendravarman
250. ……………., the Pallava ruler defeated Pulikesi II and captured Vatapi
capital of the Chalukyas.
a) Narasimhavarman
b) Simhavishnu
c) Mahendravarman
d) Pulikesi II
251. The ……………. king Vikramadithya II said to have over run Kanchi,
the capital of Pallavas.
a) Mauryan
b) Vijayanagara
c) Bhamini
d) Chalukya
252. …………. was the first ruler who laid the foundation of the Chalukya
dynasty.
a) Pulikesi I
b) Narasimhavarman
c) Vikramadithya II
d) Mahendravarman
253. The …………… style which influenced the aesthetics of south Indian
architecture and sculpture saw its genesis under Mahandravarma.
a) Chalukyas
b) Vijayanagara
c) Pallavas
d )Hoysalas
254. The most famous of the stone temple of the Pallavas
ratha temples (seven pagoda) in ………………..
a) Darasuram
b) Mahabhalipuram
c) Tribhuvanam
d) Tanjore
is the seven
255. ……………..founded the city of Mahabhalipuram as Mamallapuram.
a) Narasimhavarman
b) Rajendra I
c) Rajaraja Chola
d) Rajadhiraja Chola
256. The structural temple architecture of the …………. was patronized and
favoured by Narasimhavarman II who substituted bricks and temples
for stone.
a) Pandyas
b) Vijayanagara
c) Cheras
d) Pallavas
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 28
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
257. The Kailasanath temple or Rajasimhawara temple is the largest among
the …………… temples.
a) Vijayanagara
b) Pallavas
c) Cholas
d) Chaukyas
258. Vijayalaya (850-875) was the founder of the …………… dynasty.
a) Chola
b) Vijayanagara
c) Bahmini
d) Pala
259. Rajaraja invaded Northern part of Sri Lanka and made it a ...........
province.
a) Chola
b) Vijayanagara
c) Pandya
d) Cheras
260. ............ conquered several trans-Ganga kingdoms and assumed the
title of Gangai Kondachola.
a) Rajaraja Chola
b) Rajendra I
c) Rajadhiraja Chola
d) Kulottunga
261. Rajendra I founded a new capital called .....................
a) Gangai Kondacholapuram
b) Pullaur
c) Mahodayapuram
d) Ezhimala
262. .............. founded a new capital called Gangai Kondacholapuram.
a) Kulottunga Chola
b) Rajendra Chola I
c) Rajaraja Chola
d) Rajadhiraja Chola
263. Kulottunga (1178-1210) was the last greatest ............ emperor.
a) Chola
b) Vijayanagara
c) Chera
d) Pandyas
264. The …………….. inscriptions thrown light on the constitution and
working of the village assembles of the cholas.
a) Darasuram
b) warrangal
c) Uttaramerur
d) Tribhuvanam
265. The Vijayalaya Cholisvara temple at Melamalai is undoubtedly one of
the finest examples of early Chola temples.
a) Pudukottai
b) Kumbakonam
c) Tribhuvanam
d) Tanjore
266. The early phase of Dravida temple is best illustrated in the
Kuranganatha temple at Srinivasanallur built in the reign of ……...
a) Parantaka I
b) Rajaraja Chola
c) Rajadhiraja Chola
d) Pulikesi II
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 29
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
267. The superb Shiva temple of Tanjore, called Rajarajesvara or
Brihadisvara, is a fitting memorial to the material achievements of the
….……...
a) Pandyas
b) Chalukyas
c) Cholas
d) Cheras
268. …………… the American Scholar on medieval South Indian history
a) Mahalingam
b) K.A.Nilakanta Sastri
c) Burton Stein
d) Appadorai
269. …………… introduced the theory of segmentary state for early
medieval south Indian polity.
a) Burton Stein
b) Mahalingam
c) R.S.Sharma
d) D.N.Jha
270. The kingdom of …………… came into existence during the period of
confusion which prevailed in the reign of Muhammad bin Tughlaq.
a) Vijayanagara
b) Bhamini
c) Pallava
d) Mughals
271. The foundation of the …………… kingdom was laid by two brothers
Harihara and Bukka.
a) Chola
b) Kakatiya
c) Bhamini
d) Vijayanagara
272. Harihara was a capable ruler but he had to struggle hard against his
neighbours, the Hoysala ruler of ………… and sultan of Madhurai.
a) Mysore
b) Vijayanagara
c) Bhamini
d) Pandya
273. The end of the …………. kingdom enables Harihara and Bukka to
expand their small principality.
a) Bhamini
b) Vijayanagara
c) Hoysala
d) Chalukya
274. By 1346 the whole of the Hoysala kingdom had passed into the hands
of the …………….. ruler.
a) Bhamini
b) Vijayanagara
c) Chola
d) Gupta
275. The real rival of ……………. was the Bahmani sultanate of Deccan.
a) Vijayanagara
b) Hoysala
c) Mughals
d) Chalukya
276. The …………….. kingdom had come into existence in 1347.
a) Chalukya
b) Vijayanagara
c) Bhamini
d) Bahmani
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 30
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
277. The Tungabhadra doab was the region between ……….. and
Tungabhadra rivers.
a) Thungabadra
b) Krishna
c) Goghavari
d) Kaveri
278. Krishnadevaraya (1509 -29) is considered as the greatest and the
most famous kings of ……………. empire.
a) Vijayanagara
b) Bhamini
c) Pandya
d) Gupta
279. Krishnadevaraya belonged the …………… dynasty.
a) Tuhva
b) Mughal
c) Slave
d) Pusyabhuti
280. ………….. captured Krishna Tungabadra Doab, and the forts of
Riachar and Bidar.
a) Achyuta Raya
b) Krishnadevaraya
c) Sadasiva Raya
d) Rama Raya.
281. The famous battle of Talikotta took place on 23 January …………...
a) 1455
b)1465
c) 1555
d) 1565
282. The battle of Talikotta sounded the death knell of the ..………….
Empire.
a) Bhamini
b) Vijayanagara
c) Pandya
d) Gupta
283. The …………… king kept of fixed number of soldiers to assist him in
wars. They were called Amara Nayakas.
a) Vijayanagara
b) Bhamini
c) Mughal
d) Gupta
284. The city of Vijayanagara, the capital of the empire was founded in
1336 on the banks of the river ……………...
a) Kaveri
b) Krishna
c) Thungabhadra
d) Periyar
285. The temple of Vithala constructed by ……………, has been described
as the finest buildings of its kinds in southern India.
a) Krishnadevaraya
c) Achyuta Raya
b) Ariyanatha Mudaliyar
d) Ramaraya
286. King …………….. encouraged Telungu literature and
protection to a great Telungu poet Nachan soma.
a) Bukka I
b) Ariyanatha Mudaliyar
c) Krishnadevaraya
d) Bukka III
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
provided
Page 31
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
287. Krishna deva Raya made free Telungu from the influence of ………….
language and this opened way for independent writings called
Prabhanda.
a) Telugu
b) Malayalam
c) Sanskrit
d) Tamil
288. …………. court was graced eight famous poets called Ashtadiggajs.
a) Krishna deva Raya’s
b) Ariyanatha Mudaliyar’s
c) Ramaraya’s
d) Guptaraya’s
289. The earlier chief minister and a commander of Vijayanagara, Tirumala
appointed himself as the regent, making ……………, a remote place as
his headquarters.
a) Talikkotta
b) Peshawar
c) Penukonda
d) Lothal
290. The Nayakas were appointed as provincial governors by the ………….
king.
a) Vijayanagara
b) Gupta
c) Chola
d) Pandya
291. The significant aspect of the …………. administration was the ‘Polygar
system’ or the ‘Palayakkara system’.
a) Pandya
b) Gupta
c) Chola
d) Nayaka
292. The Polygar system was established in the second half of the 16th
century by ………….., the Prime Minister of the first Nayaka ruler of
Madurai to make the territorial administration more efficient.
a) Ariyanatha Mudaliyar
b) Dr.Manmohan Singh
c) Indira Gandhi
d) I.K.Gujaral
293. Carnatic Nawab entrusted the …………… East India Company to
collect revenue from the Polygar areas.
a) Dutch
b) French
c) English
d) Portuguese
294. The Agrarian System of Mughal India is the work of ……………..
a) Karashima Noboru
b) Irfan Habib
c) B.D.Chattopadhyaya
d) R.S.Sharma.
295. ‘Political Structure of Early Medieval South India’ is the work of ………
a) Kesavan Veluthat
b) Kulke Herman
c) K.A.Nilakanda Sastri
d) Sathish Chandra
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 32
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
ANSWER KEY
1.b
33.a
65.a
97.a
129.a
2.a
34.a
66.a
98.a
130.d
3.a
35.a
67.a
99.a
131.b
4.a
36.a
68.a
100.b
132.a
5.a
37.d
69.a
101.a
133.b
6.a
38.a
70.c
102.a
134.a
7.c
39.d
71.d
103.c
135.a
8.a
40.d
72.d
104.a
136.b
9.a
41.a
73.d
105.a
137.b
10.a
42.a
74.a
106.c
138.a
11.a
43.a
75.a
107.c
139.b
12.d
44.a
76.a
108.c
140.b
13.b
45.a
77.d
109.c
141.a
14.a
46.c
78.a
110.a
142.a
15.d
47.a
79.a
111.d
143.a
16.b
48.d
80.d
112.d
144.c
17.a
49.a
81.a
113.d
145.a
18.d
50.a
82.a
114.a
146.a
19.b
51.a
83.a
115.d
147.a
20.a
52.d
84.a
116.d
148.c
21.c
53.b
85.a
117.d
149.c
22.c
54.a
86.c
118.d
150.c
23.c
55.c
87.d
119.a
151.a
24.a
56.b
88.a
120.a
152.a
25.c
57.b
89.a
121.a
153.d
26.a
58.a
90.a
122.a
154.d
27.a
59.b
91.b
123.d
155.a
28.c
60.a
92.b
124.d
156.d
29.c
61.a
93.b
125.a
157.a
30.a
62.a
94.b
126.d
158.a
31.a
63.c
95.a
127.a
159.a
32.a
64.a
96.a
128.a
160.d
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 33
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
161.a
188.c
215.b
242.b
269.a
162.a
189.a
216.a
243.a
270.a
163.a
190.a
217.a
244.a
271.d
164.a
191.d
218.b
245.a
272.a
165.a
192.a
219.b
246.a
273.c
166.a
193.a
220.a
247.c
274.b
167.a
194.a
221.c
248.c
275.a
168.d
195.a
222.c
249.c
276.d
169.a
196.a
223.c
250.a
277.b
170.a
197.d
224.c
251.d
278.a
171.a
198.a
225.a
252.a
279.a
172.b
199.d
226.a
253.c
280.b
173.d
200.a
227.c
254.b
281.d
174.a
201.d
228.c
255.a
282.b
175.a
202.a
229.c
256.d
283.a
176.b
203.a
230.a
257.b
284.c
177.b
204.a
231.d
258.a
285.a
178.a
205.a
232.a
259.a
286.a
179.a
206.a
233.c
260.b
287.c
180.a
207.b
234.a
261.a
288.a
181.c
208.a
235.a
262.b
289.c
182.a
209.c
236.a
263.a
290.a
183.c
210.a
237.a
264.c
291.d
184.a
211.a
238.a
265.a
292.a
185.a
212.b
239.a
266.a
293.c
186.b
213.a
240.a
267.c
294.b
187.c
214.a
241.d
268.c
295.a
©
Reserved
MEDIEVAL INDIA: SOCIETY, CULTURE AND RELIGION
Page 34
Fly UP