...

UNIVERSITY OF CALICUT QUESTION BANK SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION B.A PHILOSOPHY

by user

on
Category: Documents
5

views

Report

Comments

Transcript

UNIVERSITY OF CALICUT QUESTION BANK SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION B.A PHILOSOPHY
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
UNIVERSITY OF CALICUT
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
B.A PHILOSOPHY
CORE COURSE
VI SEMESTER
CONTEMPORARY INDIAN PHILOSOPHY
QUESTION BANK
1. The term ‘darsana’ means
a) Vision
b )Perception
c) Thinking
d) Reasoning
2. ------ and ------ are the two systems of schools in Indian philosophy
a) Asthika and Nasthika
b) Vedic and non-Vedic
c) Materialistic and Spiritualistic
d) None of these
3. Those who believes in the authority of Vedas are known as---------a) Orthodox b) Heterodox
c) Visions
d) None of the above
4. The term Nastika means -----a) Orthodox b) Heterodox
c) Vedas
d) None of these
5. Who was the founder of Carvaka Philosophy
a) Kanada b) Brhaspati
c) Gautama
d) Mahavira
6. Carvaka philosophy is other wise known as -----a) Materialism b) Empiricism
c) Idealism
d)Spiritualism
7. In Heterodox systems how many schools are there
a) Three
b) two
c) four
d) six
8. The term ‘eat, drink and merry is related to-----a) Carvaka b) Buddhism
c) Jainism
d) Advaita
CONTEMPORARY INDIAN PHILOSOPHY
Page 1
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
9. Who was the founder of Buddhism
a) Gautama Buddha b) Mahavira c) Ramanuja
d) Madhva
10. The Orthodox schools of Indian philosophy accepts the goal of life is------a) Self-realization b)self-satisfaction
c) Self –manifestation
d) self-discipline
11. The term’ the fruit has arisen out of the action and action out of the fruit’ is related to---a) Concept of Karma
b) Concept of Bhakti
c) Concept of Moksha
d) Concept of Nishkamakarma
12. In Indian philosophy------------- is the cause of existence of suffering
a) Death
b) Disease
c) Emotion
d) Karma
13. The Four Noble Truths are related to ----a) Advaita
b) Buddhism
c) Jainism
d) Vaisesika
14. Direct experience of one’s inner nature is known as
a) Self-discipline
b) Self-satisfaction c) self-realization
d) Self-Manifestation
15. The philosophy of Vivekananda is related to------a) Advaita
b) Dvaita
c) Visistadvaita
d) None of these
16. The philosophy of Sri Aurobindo is known as
a) Integral Yoga
b) Jnana yoga
c) Karma yoga
d) Bhakti yoga
17. The two concepts of Evolution and Involution is related to ----a) M.K.Gandhi
b) Swami Vivekananda
c) Tagore
d) Sri Aurobindo
18. The concept of Supermind is associated with the philosophy of
a) Sri Aurobindo
b) Swami Vivekananda
c) Pathanjali d) Sri NarayanaGuru
19. Who said that ‘man should recognize his ultimate truth’
a) Tagore
b) M.K. Gandhi
c) Sri NarayanaGuru d) K.C. Bhattacharya
20. The process of Ascent through Descent means
a) Existence
b) Consciousness
c) Integration
d) Bliss
21. Creation according to Sri Aurobindo is nothing but an
a) Expression of Joy
b) Expression of Sorrow
c) Expression of Nothingness
d) None of these
22. According to Sri Aurobindo realm of reality is divided to two hemispheres are -----and ---a) Lower&Higher b) Upper& Lower
c) North& South
d) None of these
23. The most important character of Evolutionary process is
a) Widening
b) Heightening
c) Integration
d) Combination
24. Ascent according to Sri Aurobindo means
a) Involution
b) Evolution
d) Combination
CONTEMPORARY INDIAN PHILOSOPHY
c) Destruction
Page 2
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
25. Sri Aurobindo claims that his Yoga is Integral or ----a) Synthetic
b) Analytic
c) Descriptive
26. -------- is known as Father of Renaissance
a) Kumaranasan
b) Ayyankali
d) None of these
c) Sreenarayana Guru d) Chattambiswamikal
27. Who contribute the message of “One caste One Religion One God to Humanity.
a) SreenarayanaGuru b) Swami Vivekananda
c)Swami Vivekananda d) None of these
28. Who held the consecration of an Ezhava Shiva ?
a) M.K. Gandhi
b) Tagore
c)S.Radhakrishnan
d) SreenarayanaGuru
29. In his famous work ‘Atmopadeshasatakam’ NarayanaGuru describes
a) Self-instructions b) Self-discipline
c) Self-analysis
d) self-sacrifice
30. Truth and Non-violence are the two important weapons of
a) Tagore
b) S.Radhakrishnan c) M.K. Gandhi
d) Sri Aurobindo
31. According to Gandhi’ Truth’ is----a) Mind
b) God
c) Consciousness
d) Self
32. Ahimsa is otherwise known as -------a) Love force
b) Peace
c) Violence
d) Struggle
33. The term Sarvodaya means
a) Uplift of all
b) Uplift of Brahmins c) Uplift of Untouchables
d) None of these
34. According to Gandhi in Politics the power must be----a) Centralized
b) Decentralized
c) Wither away
d) None of these
35. ‘Reliance on our strength’ is otherwise known as--a) Swadeshi
b) Fearlessness
c) Trusteeship
d) Truthfulness
36. Satyagraha literally means----a) Insistence on Truth b) Bravery
d) None of these
c) Cowardness
37. ‘The Kingdom of God’ is otherwise known as
a) Ramarajya
b) Swarajya
c) Sarvodaya
d) None of these
38. According to S.Radhakrishnan the knowledge of the self is possible only through
a) Intuition
b) Intellect
c) Sensation
d) Mind
39. The Ultimate human destiny is not individual redemption but universal redemption
a) Sri Aurobindo
b) S. Radhakrishnan c)Swami Vivekananda d)None of these
40. Which among the following is not a possible source of knowledge according to
Radhakrishnan?
a) Sense-experience b) Implication
c) Intellectual cognition d) Intuitive cognition
41. The function of Intellect, according to Radhakrishnan is---a) Synthesis
b) Argumentation
c) Differentiation
CONTEMPORARY INDIAN PHILOSOPHY
d) Analysis
Page 3
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
42. The whole must be grasped by -----alone
a) Intellect
b) Intuition
c)Sense-experience
d) Implication
43. According to Radhakrishnan the general principle of life and logic and the basic assumption
of sciences are all known through----a) Intellect
b) Intuition
c)Perception
d) Inference
44. “An Idealist View of Life is “ written by
a) Sri Aurobindo
b) S. Radhakrishnan c) Swami Vivekananda
d) M.K.Gandhi
45. According to Radhakrishnan from the cosmic point of view --------------is the Absolute
a) God
b) Self
c) Consciousness
d) Mind
46. ------- is the insight into the nature of Reality
a) Religion
b) Science
c) Metaphysics
d) Ethics
47. How many ways of knowing is in Rachakrishnan’s philosophy
a) One
b) two
c) Three
d) None of these
48. The first philosopher who became the president of India
a) Dr. S.Radhakrishnan
b) Dr. V.V.Giri c) Dr. A.P.J .AbdulKalam d) None of these
49. Ancient Indian philosophy describes ----- is the ultimate goal of existence
a) Moksa
b) Bliss
c) Consciousness
d) freedom
50. The Ultimate human destiny according to S. Radhakrishnan is
a) Jivanmukti
b) Sarvamukti
c) Videhamukti
d) None of these
51. According to Swami Vivekananda , Raja Yoga means
(a) Chitta vrtti nirodha
(b), mental concentration,
(c) physical concentration,
(d) none of the above
52. Yoga literaly means
(a) modification
(b) action
(c) union
(d) sacrifice
53. According to Swami Vivekananda , a Karma yogi should work -----------------(a)physically.
(b) Spiritually,
(c)consciously
(d) Incessantly
54. According to Swami Vivekananda , Self-Abnegation means
(a) attachment,
(b)self-determination, (c) non-attachment,
(d)non-existence
55. According to Swami Vivekananda, the Highest ideal in a Karma yogi is---(a)self-abnegation, (b)self-discipline,
(c)self-determined, (d) self-satisfied
56.The word Karma means -----------------(a) To do,
(b) to think,
(c) to learn,
(d) to visualize
57. A jnana-yogi identifies Ultimate reality as
(a)Existence,
(b)Knowledge,
(c) Bliss,
(d)All the above
CONTEMPORARY INDIAN PHILOSOPHY
Page 4
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
58.“work is worship” related to
(a)M.K.Gandhi,
(b) S.Radhakrishnan, (c)Vivekananda,
(d) SreeNarayana Guru
59.Vivekananda was born on 1863----------(a) January12,
(b) January22,
(d) January14
(c) February12,
60.Vivekananda was the disciple of
(a) Sree Narayana Guru, (b) Mahaveera, (c) Buddha,
(d) SreeRamakrishna
61. Swamiji founded Ramakrishna Mission on ------year
(a)1May 1897,
(b) 1May 1898,
(c)2nd May1897,
(d)3rd May 1897
62. Swamiji’s Chicago speech held on
(a)1894,
(b)1895,
(d)1893
(c) 1892,
63.Whose birthday is celebrated as National Youth Day
(a)Gandhiji’,
(b) AurobindaGhosh (c)’ Vivekananda
(d) Chattambiswamikal
64.Which day is celebrated as National Youth Day
(a)December12
(b) January12
(c) February12
(d)January13
65.“Education is the manifestation of the perfection already in man” ,according to
(a)S.Radhakrishnan,(b) Jawaharlal Nehru, (c)Mahatma Gandhi, (d)Swami Vivekananda
66.“ Religion is realization; not talk, not doctrine, nor theories “---whose words.
(a)Vivekananda,
(b)Ram Mohan Roy, (c) Gandhi,
(d) Tagore
67.-------------- ways of realization accepted by Vivekananda
(a)3 ways,
(b)5 ways,
(c) 4 ways,
(d)2 ways
68.Vivekananda’s philosophy commonly known as---(a)Dvaita Vedanta, (b)Vishistadvaita Vedanta, (c) Practical Vedanta, (d)none-of-these
69.Bhakti-Yoga means realization through
(a)Action,
(b)knowledge,
(c) Yoga,
(d)Devotion
70.The aim of Bhaktiyoga
(a)Physical realization, (b) spiritual realization, (c)mental realization, (d)none-of-these
71.By religion Vivekananda means
(a)Universal Religion,
(b)Hindu Religion,
(c) Christianity,
(d) Islam
72.The active who wants to work is known as
(a)Bhaktiyogi,
(b)Raja yogi,
(c) Karma yogi,
(d) Jnanayogi
73.---------------- follow the path of Raja Yoga
(a)Worker,
(b)Emotional man,
(c)Mystic,
(d)Philosopher
74.Those who follow the path of intellect to know the truth is known as
(a) Karma yoga,
(b) Jnanayoga
(c) Bhaktiyoga,
(d)Raja yoga
CONTEMPORARY INDIAN PHILOSOPHY
Page 5
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
75.Universal Religion is the composition of
(a)Sadanachatushtayas,
(b) Trigunas, (c) 4-noble truths,
76.A karma yogi should practice -----(a)Kamyakarma,
(b)Nishkamakarma,
(d)4-yogas
(c) Bhaktimarga,
(d)Jnanamarga
77.Bhaktiyoga is the yoga of ------ and -------(a)Love and Devotion,
(b)Love and Desire, (c)Emotion and Desire, (d)none-of-these
78.In Jnanayoga ‘Kshetrajna’ is
(a)Body,
(b)Soul
(c) Knowledge,
(d) Emotion
79. A Karma yogi should practice-------(a) Pravrtti marga
(b)AshtangaMarga
(c)Nivritti marga
(d)none-of-these
80. ‘Vedanta’ literally means
(a)Mantras
(c) Aranyakas (d) End of the Vedas
(b) Brahmanas
81. The central idea of Vedanta is
(a)Unity in Variety
(b)Unity and tolerance
(c)Acceptance (d)pessimism
82. Vivekananda says Universal Religion must harmonize
(a)Emotion
(b) Philosophy
(c)Wok and Mysticism
(d)All the above
83. -----who is known to the world as Swami Vivekanada
(a)Vishwanath Data (b) Narendranath
(c) Narendra Bhattacharya
(d)none-of-these
84. Vivekananda was born in
(a)Calcutta,
(b) Bombay
(c)Delhi
(d) Punjab
85. In which year SreeRamaKrishana died
(a)1886
(b) 1885
(c)1887
(d)1884
86. The Parliament of world Religion was held at Chicago in
(a)1892
(b)1890
(c) 1893
(d)1894
87. How many days Swami Vivekananda meditated on the rock of Kanyakumari
(a)3-days
(b) 2-days
(c)4-days
(d) 5-days
88. Swami Vivekananda delivered lecture on Raja yoga, and Jnana yoga in
(a)Washington
(b)Canada
(c) Chicago
(d) New York
89. Who established Ramakrishna Mission
(a)Vivekananda
(b) Aurobindo
(d)Tagore
(c) Gandhiji
90. In which year Government of India decided to observe the birthday of Swamiji as the
National Youth Day.
(a)1980
(b) 1910
(c)1984
(d) 1985
91.Who is the master in Sister Nivedhida’s book “The master As I saw Him”
(a)SreeRamakrishna (b)Vivekananda
(c)Brahmananda shivayogi (d)Samkaracharya
CONTEMPORARY INDIAN PHILOSOPHY
Page 6
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
92. In which year Ramakrishnashram at Belur founded
(a)1899
(b)1897
(c)1989
(d)1870
93. Miss Margaret Noble later known as
(a) Sister Nivedita (b)Sister Devamata
(d)none-of-these
(c)Sister Nirmala
94. Which society established by Swami Vivekananda in New York
(a) Ramakrishna Mission (b) Advaita Mission (c) Vedanta Society (d) Advaita Ashram
95. When did Swami Vivekananda take ‘Mahasamadhi’
(a)4th July-1902
(b)4th July-1903
(c)2nd Auguhst-1900 (d)12th January 1863
96. Where was Parliament of world Religion held
(a)Chicago
(b) Newyork
(c) Washington
(d) Canada
97. Self-abnegation is the secret of -------(a)Jnana Yoga
(b)Karma yoga
(d) Raja yoga
(c)Bhakti yoga
98. According to Swami Vivekananda, the genuine search after the God is known as
(a)Karma yoga
(b) Jnanayoga
(c)Bhaktiyoga
(d) Raja yoga
99. Vivekananda accepted Humanitarian concepts from --------(a)Jainism
(b) Christianity
(c) Islam
(d)Buddhism
100------describes the true nature of man as Soul-Force or Atman
(a)Aurobindo
(b) Vivekananda
(c) Radhakrishnan
(d)Tagore
101. Who was known as the Father of Kerala Renaissance ?
a.Sreenarayana Guru b) Chattambiswamikal c) Vagbhatanandan d) AyyaVaikunda
102.Name of Sreenarayana Guru’s father?
(a)Vykundaswamikal (b) MadanAsan (c) Nataraja Guru (d) None of the above
103.Atmopadeshasatakam was written by --------------------(a)Gandhiji
(b) K.C.Bhattacharya (c) SreeNarayana Guru
(d) Tagore
104. Who gave the message of “one cast, one Religion, one God for Man?
(a)Sreenarayana Guru, (b) Dayananda saraswathi, (c) Aurobindo, (d) Vivekananda
105. SreeNarayana Guru installed a sivalingam at _____________.
(a)Varkala
b) Aruvipuram
c)Chempazhanthi
d)Guruvayur
106. Who proposed three essential steps for social progress namely organization, education and
industrial development.
(a)Vevekananda
(b) Sree narayana guru c)Aurobindo
d)Chatambiswamikal
107. Who raised the inspiring exhortation of get freedom through education.
(a)Gandhii
b)Vivekananda
c)Narayanaguru
d) none of the above
108. In which year Sri Narayana guru held an All religion conference at Advaitasram Aluva?
a)1924
b)1920
c)1928
d)1923
CONTEMPORARY INDIAN PHILOSOPHY
Page 7
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
109. In which year Sree Narayana Guru Consecrated Aruvipuram sivalinga prathishta?
(a)1888
(b)1886
c)1903
d)none of the above
110.Who was the author of the work “Daivadasakam”?
(a)Vevekananda
(b)Sree narayana guru
c)Kumarashan
d)Aurobindo
111.Sree Narayana Guru passed away in 1928 at the age of __________.
(a)74
(b)65
c)75
d)98
112. Which was the last temple to be consecrated by Sri Narayana Guru
a) Aruvippuram
b)varkala
c)Kalavankode
d)Chempazhanthi
113. Who said ‘there is no use for caste’. It curtails man’s freedom,destroys his intelligence
(a)Narayana Guru b)Vivekananda
c)Gandhi
d) none of these
114. Who held the consecration of an ezhava temple?
(a)Aurobindo
b) Narayana guru
c) Vivekananda
d) none of these
115. When was Sree Narayana guru proclaimed the message “one caste one religion one god to
humanity”.
(a)1930
b)1921
c)1926
d)1923
116. Which philosophy was followed by Sri Narayana Guru?
(a)Advaita
b)dvaita
c)visistadvaita
d)all above
117. “Jatibhedam mathadvesham ethumillathe sarvarum”-this was inscribed by Sree Narayana
guru in which temple?
(a)Aruvippuram
b)Guruvayur
c) Varkala
d) None of the above
118. Who said “ God the supreme being is Dharma”
a)Sankara
b)Ramanuja
c) Narayana guru
d)vivekanada
119. Whose famous work is “Arivu”
(a)Narayana Gru
b)chatampi swamikal c) kelappan
d)none of these
120. Who was the author of the work Jathi Lakshna
(a)Narayana Guru b) Vivekananda
c) Gandhiji
d) Sri Aurobindo
121. Advaita Deepika is the famous work of ……………….?
(a)K.C.Bhattacharya
b) S.Radhakrishnan c) NarayanaGuru
d)None of these
122. In which year Sree Narayana Guru proclaimed one cast, one religion, one god to humanity
(a)1927
b) 1925
c) 1924
d) 1920
123. In which year was Sree Narayana Guru attained Samadi
(a)1927
b)1926
c)1928
d)1924
124. The place in which Sree Narayana Guru attained Samadi
(a)Sivagiri
b) Kollam
c)Chempzhanthi
d) Guruvayur
CONTEMPORARY INDIAN PHILOSOPHY
Page 8
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
125. When was SreeNarayana guru established Advaitashram in Aluva……….
(a)1924
b)1900
c)1925
d) 1928
126. Asia’s first religious conference was held in----(a) Aluva
b) Guruvayur
c) kollam
d) Sivagiri
127. When was Rabindra Nath Tagore met Sree Narayana Guru
(a)1920
b)1922
c) 1925
d)1928
128. The First malayalee who appeared in Postal stamp
a)G.Sankarakkuruppu
b)Kumaranashan c)SreenarayanaGuru d)Chattambiswamikal
129. Where was Gandhi and Sree Narayana Guru met ?
(a)Sivagiri
b)Guruvayur
c)Aluva
d)Alappuzha
130. In which year Gandhiji met Sree Narayana Guru
(a)1924
b)1925
c)1927
d)1928
131. The birth place of Sreenarayana Guru was at
(a)Aruvikkara,
(b). Chempazhanthi, (c) Sivagiri
(d) None of these
132. Atmopadesha Satakam’ was written by-----------.
(a)Sree narayana Guru
(b) Chattambi Swamikal (c) Kumaranasan (d)Dr.Palpu
133. In which year SNDP Yogam was founded
(a)1905
(b) 1904
(c) 1903
(d)1900
134. Who was the author of the Book ‘Daivadasakam’
(a)Tagore
b) Gandhiji
c) Radhakrishnana
d) Narayana Guru
135. Jati-Lakshna literally means
(a)Critique of caste b) Definition of caste c) Acceptance of caste
136. The first Ezhava Temple installed by Guru at
(a)Aruvippuram
b)Varkala
c)Kollam
d) None of these
d) Chempazhanthi
137. Howmany chapters are there in his famous work ‘Darsanamala’
(a)12
b)11
c)10
d)100
138. Narayana Guru’s famous work Advaita-Deepika literally means
(a)The lamp of Non-duality (b)Consciousness
c)Verses on God
d)Self instruction
139. In his famous work Jati-Nirnayam Guru enquires
(a)Caste system
(b)Definition of caste
(c)Meaninglessness of caste system
d) None of the above
140. ‘One caste,One Religion,One God to Humanity’ appears in NarayanaGuru’s work
(a)Jat-Lakshnanm b)Jati-Nirnayam
c)Daivadasakam
d)Atmopadeshasatakam
141. One Hundred Verses of Self-instruction is otherwise known as
(a)Daivadasakam b) Atmopadesashatakam
c)Advaita-Deepika
CONTEMPORARY INDIAN PHILOSOPHY
d)Darsanamala
Page 9
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
142. SreeNarayana Guru’s work Darsanamala is termed as
(a)Garland of Visions of the Absolute
(b)Hundred verses of self-instruction
(c)The lamp of Non duality
(d)None of the above
143. Who said there is no use for caste. It curtails man’s freedom,destroys his intellegince
(a)Ambedker
b) Kumaraswamy
c)Narayana Guru
d)Tagore
144. ‘A cow has the traits of a cow, so human beings caste is humanism’ who said this
(a) Tagore
b) Gandhiji
c) Radhakrishnana
d) Narayana Guru
145. Whose famous word was ‘Be strengthen with Organization’
(a)Gandhiji
b) Vivekananda
c)Radhakrishnan
d)Narayana Guru
146. Don’t speak caste, ask caste and think caste. Who said this?
(a)Radhakrishnan b)Ambedker
c)Narayana Guru
d) None of these
147. Who was the first disciple of Narayana Gure
(a)Sivalinga swami b) Bodhnanda swami c)chaitanya swami
d)Chaitanya Yati
148. In which temple Guru consecrated Mirror inscribed with ‘AUM’
(a)Kolavamkodam b)Sivagiri
c)Chempzhanthi
d)Varkala
149. When was SreeNarayana Guru installed Mirror in a temple near Cherthala
(a)1927
b)1928
c)1925
d)1920
150. Where was SreeNarayana Guru built temple for SharadaDevi
(a)sivagiri
b)varkala
c) kollam
d)Trivandrum
151. When was Sri Aurobindo born?
(a) 1872
b)1873
c)1890
d)1870
152. Sri Aurobindo’s philosophy I known as
(a) Karma Yoga
b)Integral Yoga
c)JnanaYoga
d) BhaktiYoga
153. The Life Divine was written by
(a) Dr.S.Radhakrishnan
b) Tagore
c) Sri Aurobindo
d)NarayanaGuru
154. Sri Arobindo’s Yoga is otherwise known as
(a) HataYoga
b)Karma Yoga
c)Raja Yoga
d) PurnaYoga
155. Sri Aurobindo’s concept of Absolute is
(a) Existence
b) Consciousness
d) All of the above
c) Bliss
156. Whose concept was Supermind
(a)Vivekananda
b) K.C. Bhattacharya c) Dr. S.Radhakrishnan
d) Sri Aurobindo
157. According to Sri Aurobindo , the transformation from Inconsciousness to knowledge is
known as
(a) Psychic change b) Spiritual change c) Supramental Change
d)None of these
CONTEMPORARY INDIAN PHILOSOPHY
Page 10
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
158. According to Sri Aurobindo ,the progress from Life to Mind is completed
a)Mind descends into Life
b)Mind descends into Matter
c) Mind descends into Psyche,
d) None of these.
159. According to Sri Aurobindo ,the term Gnostic Being mean
(a) Man of Knowledge
(b) Man of Ignorance c)Man of Avidya
d) None of these
160. According to Sri Aurobindo ,the Gnostic being is governed by the power of
(a) Morality
b)Rationality
c)Spirituality
d)None of the above
161. According to Sri Aurobindo Evolution presupposes
(a) Involution
b)Illusion
c)Maya
d) None of these
162. According to Sri Aurobindo ,the process of Ascend through Descend means
(a) Consciousness b) Integration
c)Existence
d) Bliss
163. Creation according to Sri.Aurobindo is nothing but an
(a)Expression of Sorrow
b) Expression of Nothingness
c)Expression of Joy
d) None of these
164. According to Sri Aurobindo ,Which is the root of birth, the cause of remaining in existence
and that into which creation ceases
(a) Brahman
b)Delight /Ananda
c)Ignorance
d)Maya
165. The goal of Evolution or ultimate destiny according to Sri Aurobindo is
(a) Death
b)Divine Life
c) Joy
d) None of the above
166. According to Sri Aurobindo , the Delight of world process in relation to the Saccidananda
is called
(a) Maya
b) Adhyasa
c)Lila
d) Prakriti
167. According to Sri Aurobindo, the realm of reality has been divided into two hemispheres
are------- and -------a)Higher &Lower b)North&South
c)Upper&Lower
d)None of the above.
168. According to Sri Aurobindo Evolution is possible only because ------has already taken
place
a) Destruction
b)God
c)Involution
d)None of the above
169. Evolutionary growth according to Sri Aurobindo is a
a) Four fold process b) Triple process
c)Two fold process
d) None of the above
170. According to Sri Aurobindo ,the Triple process of Evolutionary growth involves a process
of
(a) Widening, Heightening,and Integration (b)Widening ,Heightening, Destruction
(c) Widening,Heightening ,combination (d) Widening ,Heightening, Differentiation
171. According to Sri Aurobindo ,the most important character of Evolutionary process is
a)Widening
b)Heightening
c) Integration
d)Combination
CONTEMPORARY INDIAN PHILOSOPHY
Page 11
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
172. Integration in the philosophy of Sri Aurobindo means
a) Enlargement
b) Ascent through Descent c)Explanation d)None of the above
173. The difference between Mind and Supermind, according to Sri Aurobindo , consists in the
difference between their
a)Manner of apprehending the Reality b)Appearance c)Structures d)None of the above
174.The Supermind is described by Sri Aurobindo by calling it
a) Omnipotent Omniscient Omnipresent
b) Superconscious entity
c) Creator,The Real Idea,and the Supreme Truth Consciousness d)None of the above
175. According to Sri Aurobindo ,Which of the following belong to Lower Hemisphere
a) Matter Life Mind Psyche
b) Matter,Life ,Mind ,Supermind
c) Mind, Supermind
d) Matter
176. According to Sri Aurobindo, the Triune principle of Saccidananda is
a) Existence,consciousness,Bliss
b)Matter,Life,Mind
c) Psyche,Mind ,Supermind
d)None of the above
177.Ascent according to Sri Aurobindo means
a)Evolution
b) Involution
c)Destruction d)Construction
178. According to Sri Aurobindo, Involution means
a) Ascent
b)Descent
c)Construction
d)Destruction
179..Sri Aurobindo is an ------philosopher
a)Idealist
b)Existentialist
c)Rationalist
180.The Three steps of Integral Yoga are
a) Psychicisation b)Spiritualization
b)Supramentalization d)All the above
181. Sri Aurobino died on
a)5th Dec-1950,
b)5th Nov-1951,
c)5th Dec-1955
d) Empirisist
d) 4th Dec-1950
182. Yoga according to Sri Aurobinbdo is the effort to move the mind along the path of ascend
towards ------a)Highermind,
b)Supermind
c) Illumined mind
d) None of the above
183. According to Sri Aurobindo Mind is the Subordinate power of
a) Supermind
b)Life
c)Psyche
d)Matter
184. In creation there is two fold principle of Unity and Multiplicity’-----according to
a) S.Radhakrishnan b)Sri.Aurobindo
c)SwamiVivekananda
d)M.K .Gandhi
185. According to Sri Aurobindo ,Which of the following belong to Higherhemisphere?
a)Existence, Consciousness-force, Bliss, Supermind,
b)Mind, Psyche, Life ,Matter
c)Existence,Mind,Psyche,Supermind
d)Existence,Bliss,Supermind, Mind
CONTEMPORARY INDIAN PHILOSOPHY
Page 12
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
186. According to Sri Aurobindo ,------- is the expression of reality viewed from the point of
creation
a)Cords of Being b)Consciousness
c)Existence
d)None of the above
187.Sri Aurobindo founded Ashram at-----a)Pondichery,
b)Madras,
c)Hydrabad
d)None of the above
188. Sri. Aurobindo claims that his Yoga is Integral or ------a) Synthetic
b)Analytic
c)Descriptive
d) None of the above
189.The guiding principle of Sri Aurobindo’s metaphysics is
a)Reconciliation
b)Renunciation
c)Self-abnegation
d)None of these
190.Who accepted Eight Cords of Being
a)Pathanjali
b)Sri Aurobindo
c)Swami Vivekananda d) S.Radgakrishnan
191 According to Sri Aurobindo Yoga means Union with the Divine. This union is
a)Transcendental b) Cosmic
c) Individual
d) All the three together
192.Sri Aurobindo describes creation as the plunge of the Spirit into----a)Ignorance,
b)Maya
c)Adhyasa,
d)Non existence
193 According to Sri Aurobindo ,.------ is the power that creates the world
a)Maya,
b)Nothingness
c)Avidhya
d)God
194. According to Sri Aurobindo ,Maya created this world for the sake of-----a)Sorrow
b) Joy
c) Unhappiness
d)Destruction
195.Who was the Author of the work ‘The Integral Theory of Evolution’
a) Sri.Aurobindo b)K.C.Bhattacharya c)Swami Vivekananda d) None of the above
196. How many kinds of ignorance are mentioned by Sri Aurobindo
a)Three
b)Five
c)Six
d)Seven
197.Theories of Existence accepted by Sri Aurobindo are
a) One
b)Two
c)Three
d) Four
198. The most integral theory of ethics in contemporary indian thought has been presented
a) Tagore
b)M.K. Gandhi
c) Sri Aurobindo
d) S. Radhakrishnan
199. The philosophy of Sri Aurobindo is described as --a) Purna-advaita
b)Visista-advaita
c)Dvaita
d) Advaita
200. According to Sri Aurobindo , -----is the root principle of creation
a)Cit
b) Psyche
c)matter
d) Existence
201. Mohandas Karamchand Gandhi was born on
a)1896
(b) 1897,
c)1894
d), 1869
202. At which place was Gandhiji born?
a) Porbandar
(b) Ahmedabad
d) Ahmedabad
CONTEMPORARY INDIAN PHILOSOPHY
(c) Delhi
Page 13
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
203. What was Gandhiji's age when he got married to Kasturbai?
(a) 19 years
(b) 15 years
(c) 12 years
(d) 13 years
204.About how old was Gandhiji when he reached London to become a barrister?
(a) 19 years
(b) 20 years
(c) 18 years
(d) 21 year
205. Devdas was Gandhiji's
(a) Only child
(b) Second child
(c)Eldest child
(d) Youngest child
206. Gandhiji, the votary of nonviolence was shot dead on January 30, 1948 at Birla House,
New Delhi, shortly after 5 p.m. while going to the prayer meeting. Which was that fateful
day of the week?
(a) Monday
(b) Wednesday
(c) Friday
(d) Saturday
207. At which place was Gandhiji arrested for the first time by the British Government for
sedition?
(a) Bombay
(b) Pune
(c) Calcutta
(d) Ahmedabad
208. On which day of March 1930 Gandhiji started with a band of chosen volunteers on his
famous Dandi March to break the law by manufacturing illegally, but openly, salt from
the sea?
(a) Tenth
(b) Thirteenth
(c) Eleventh
(d) Tweltth
209. When was the Gandhi - Irwin Pact signed?
(a) March 1, 1932 (b) March 5, 1931
(c) March 10, 1935
(d) March 7, 1937
210. On being arrested for his "Quit India" programme, where was Gandhiji detained?
(a) Yeravda Jail
(b) Byculla Prison
(c) Agakhan Palace Jail (d) Ahmedabad Prison
211. The book "Unto This Last" greatly captivated and transformed Gandhiji. So much so that
he translated it into Gujarati. Who was its author?
(a) Leo Tolstoy
(b) John Ruskin
(c)Louis Fisher
(d) Ruskin Bond
212. Which of the following, according to Gandhiji, is an essential principle of satyagraha?
(a) Infinite capacity for suffering b) Non violence
c) Truth
d) All the three
213. Gandhiji's "The Story of My Experiments with Truth" was originally written in
Gujarati. Who translated it into English?
(a) Maganlal Gandhi
(b) Sushila Nayyar (c) Pyarelalji (d) Mahadev Desai
214. Which one of the following books is the work of Gandhiji?
(a) Light of India
(b) Hind Swaraj (c) My Experiments with Truth
(d) both (b) & (c)
215. According to Gandhi Satyagraha is
(a) Weapon of the weak
(b) Weapon of the peace wanted people
(c) Weapon of the morally vigilant and the active (d) Weapon of the kinds
216. Which among the following is not a quality of a Styagrahi mentioned by Gandhi
(a) A satyagrahi must honest and sincere
(b) A satyagrahi must be open minded
(c) A satyagrahi must be a disciplined soldier (d) A satyagrahi must follow the five Vows.
CONTEMPORARY INDIAN PHILOSOPHY
Page 14
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
217. In February 1933 Gandhiji started the publication of a weekly paper, Harijan, to
promote the anti - untouchability campaign. Its first issue was out on February 11, 1933
from --------------a) Bombay
(b) Ahmedabad
(c) Poona
(d) Nasik
218. What did Gandhiji mean by "Swaraj"?
(a) Freedom for the country
(c) Self Government
b) Freedom for the meanest of the countrymen
(d) Complete Independence
219. When did Gandhiji take the vow of brahmacharya or celibacy of life?
(a) 1900
(b) 1906
(c) 1905
(d) 1911
220. When did Gandhiji get his head shaved, discard his clothes and settle for a loin cloth?
(a) 1930
(b) 1925
(c) 1921
(d) 1930
221. Who worked a Private Secretary to Mahatma Gandhi?
(a) Sushila Nayyar (b) Mahadev Desai (c) Kishorilal Mashruwalla
(d) Pyarelalji
222. Who in South Africa gave Gandhiji 'Unto This Last' to read which proved to be one of
the most decisive books of his life?
(a) John Holmes Haynes (b) H S Polak (c) Hermann Kallenbach
(d) Louis Fischer
223. To put the ideas of 'Unto This Last' into practice, Gandhiji founded the Phoenix
Settlement near Durban which came into being in the middle of the year
(a) 1903
(b) 1906
(c) 1904
(d) 1905
224. Ahimsa in its positive form means -----,greatest charity
(a) Selflessness
(b) Fearlessness
(c) Largest Love
(d) None of these
225. The historic August session of the All-India Congress Committee, at which the Quit
India Resolution was passed, was held at Gowali Park in __________________.
(a) Bombay
(b) Calcutta
(c) Ahmedabad
(d) Amritsar
226. Gandhiji accorded very high priority to communal harmony in his programme of
actions. At which place did he undertake his last fast for it on January 13, 1948?
(a) Nasik
(b) Delhi
(c) Calcutta
(d) Bombay
227. Which of the following did Gandhiji describes as his two lungs?
(a) Ahimsa and peace
(b) Truth and Peace
(c) Brahamcharya and Aparigriha
(d) Ahimsa and truth
228. --- is the Supreme Good according to Gandhi
a)Morality
b) Ahimsa
c)God
d)None of these
229. What was the profession of Gandhiji's father?
(a) Farmer
(b) Diwan
(c)Shop-keeper
(d) Tehsildar
230. How many children did Putlibai have?
(a) Two sons and daughters
(c) Four sons
CONTEMPORARY INDIAN PHILOSOPHY
(b) One daughter and three sons
(d) Three sons
Page 15
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
321. Who inspired Gandhi with ' Ram Nam' in his childhood?
(a) Kasturba
(b) Putlibai
(c) Rambha Dai
(d) Lakshmi Das
232. What was Gandhiji's nickname in childhood?
(a) Monu
(b) Manu or Moniya (c) Sonu
(d) Mahu
233. Which spelling did Gandhiji spell wrong as a child when the school inspector gave
dictation to the class?
(a) School
(b) Kettle
(c) Uniform
(d) Umbrella
234. Where did Gandhiji receive his primary education?
(a) Sudampuri
(b) Rajkot
(c) Porbander
(d) Bikaner
235. Which mythological character impressed Gandhiji for life when he saw a play on his life?
(a) Harishchandra
(b) Ashoka
(c) Vikramaditya
(d) Krishna
236. In which year did Gandhiji pass his matriculation in England ?
(a) 1892
(b) 1890
(c) 1891
(d) 1889
237. What were the vows taken up by Gandhiji before he left for England?
(a) None of the above (b) Not to eat meat (c) Not to eye other women (d) All the above
238. Which institution did Gandhiji join as a member during his stay in England?
(a) Vegetarian Society
(b) Cricket Club (c) Church of England (d) Film Institution
239. International Non-Violence Day is Celebrated on-------?
(a) Dec-2
(b) Oct-2
(c) Nov-2
(d) Oct-3
240. By Hinduism Gandhiji means---(a) Universal religion
(b) hindu religion
(c)spirituality
(d) none of these
241. Who called Gandhiji as ‘Mahatma’?
(a) Tagore
(b) Nehru
(c) B.G.Thilak
(d) Aurobindo
242. Gandhian concept of religion is essentially -----?
(a) Spiritual
(b) skeptical
(c)Material
243. According to Gandhi ‘Ramarajya’ s the state based on
(a) Truth
(b) Non-co-operation (c)Civil disobedience
(d) Supernatural
(d) Non of the above
244. Who said that “life without Brahmacharya is insipid and animal like”
(a) Tagore
(b) Vivekananda
(c)S.Radhakrishnan
(d) Gandhiji
245. ------------ is the last weapon of sathyagraha.
(a) Civil Disobedience
(b) Non-Violence
(c)Trusteeship
(d) Fasting
246. Howmany vows accepted by Gandhi?
(a) 12
(b)11
(c) 5
(d) 4
247. Sathyagraha is a---------- weapon?
(a) Political
(b)Economical
(c) Religious
CONTEMPORARY INDIAN PHILOSOPHY
(d) None-of these
Page 16
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
248. Sathyagraha is based upon the principle
(a)Ahimsa
(b)Trusteeship
(c) Celebacy (d) None-of these
249. Truth is otherwise known as
(a)God
(b)Freedom
(c) Man
(d) None-of these
250. Which term Gandhi first used instead of Sathyagraha-----(a)Sadhana
(b)Sadhagraha
(c) Duragraha (d) None-of these
251. The basic philosophical position of S.Radhakrishnan is a synthesis of ------ and -----(a) Advaita Vedanta & Absolute Idealism
(b) Advaita Vedanta &Realism
(c) Advaita Vedanta &Humanism
(d) None of these
252. S. Radhakrishnan’s philosophy is known as----(a) Monistic Idealism (b) Monistic Realism (c) Subjective Idealism (d) Pragmatism
253. --------- conceived Reality as “pure consciousness ,pure freedom and infinite possibility”
(a) Sankaracharya (b) Swami Vivekananda (c) Dr.S .Radhakrishnan (d) None of these
254. According to S. Radhakrishnan ------- is the moral Governor of this universe
(a) God
(b) Consciousness
(c) Joy
(d) Mind
255. Which among the following is not possible source of knowledge according to
Radhakrishnan?
(a) Sense-experience (b)Implication (c)intellectual cognition (d)Intuitive apprehension
256. According to S. Radhakrishnan ,the whole as a whole must be grasped by -----alone
(a) Intellect
(b)Intuition
(c)Sense-experience (d)Implication
257. Through --------According to Radhakrishnan , the general principle of life and logic and
the basic assumptions of science are all known
(a) Intuition
(b) Intellect
(c) Perception
(d) Inference
258. According to S. Radhakrishnan ,the main tool of Intellectual cognition is-----(a) Synthesis
(b) Senses
(c) Analysis
(d) None of the above
259. According to S. Radhakrishnan -------------is conceived as the Supreme mind
(a) Mind
(b) God
(c) Self
(d)Consciousness
260. According to Dr.S.Radhakrishnan, there are - --possible sources of knowledge
(a) Three
(b)Four
(c) Five
(d) Six
261. According to S. Radhakrishnan ,Synthesis is the main tool of -----(a) intellectual cognition (b)Intuition (c)Experimentation (d)None of these.
262. The function of intellect according to Radhakrishnan is
(a) Analysis
(b) synthesis
(c) Memory
(d) None of the above
263. According to S. Radhakrishnan ,Intuition grasped ---(a) The whole as a whole (b)Whole as part
(c)Part as whole
CONTEMPORARY INDIAN PHILOSOPHY
(d)None of these
Page 17
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
264. ______ is the basic philosophical position of S.Radhakrishnan
(a) Advaita (b) Idealism (c)Advaita Vedanta and Absolute Idealism (d) None of these
265. The Absolute is conceived by Radhakrishnan as
(a) Pure consciousness ,Pure freedom and Infinite possibility
(b) Pure existence ,consciousness, bliss
(c) Pure thought,reason,emotion
(d) None of these
266. According to Radhakrishnan the general principles of life and logic and the basic
assumptions of sciences are all known through
(a)Reason
(b)Intellect
(c)Spirit
(d) mind
267. Dr. S .Radhakrishnan’s birth day is celebrated as
(a)Fathers Day
(b)Teachers Day
(c) Youth Day
(d) None of these
268. Where was S. Radhakrishnan born?
(a) Tiruttani,
(b) Mangalore
(d) None of these
(c) Hyderabad
269. The ultimate human destiny according to S. Radhakrishnan is
(a) Sarvamukti
(b) Jeevan Mukti
(c) Videha Mukti
(d) None of these
270. According to S. Radhakrishnan ,Sarvamukti means--(a) Universal Redumption (b) To die
(c)To sacrifice all luxury
(d) None of these
271. Who was known as the First Philosopher President of India
(a)Dr. Rajendra Prasad (b)R.Venkittaraman (c)Dr. S. Radhakrishnan (d) None of these
272. According to S. Radhakrishnan ------is the state in which one is able to realize one’s true
nature
(a) Moksa
(b)Religious experience
(c)Freedom (d)Bhakti
273. Who is known as the bridge- builder between the East and the West
(a)S.Radhakrishnan (b) M.K. Gandhi
(c) Sri Aurobindo
(d) K.C. Bhattacharya
274. The philosophy of S. Radhakrishnan can be described as
(a) Monistic Idealism
(b)Idealism
(c) Monism
(d) Absolutism
275. An Idealist View of Life is a famous work of ----(a) Sri Aurobindo (b) M.K.Gandhi
(c) Dr.S.Radhakrishnan
(d) Tagore
276. According to S. Radhakrishnan , Intuition is otherwise known as ----(a) Religious experience
(b) Empirical experience
(c) Emotional experience
(d) none of these
277. Religion is not a creed or a code but an insight into reality according to----(a) SreeNarayanaGuru (b) S.Radhakrishnan (c) Swami Vivekananda (d) None of these
278. According to S. Radhakrishnan ------ alone is capable of making man to realize spirituality
(a) Practical experience
(b) Religious experience
(c) Emotional experience
(d) None of the above.
CONTEMPORARY INDIAN PHILOSOPHY
Page 18
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
28
279. “Personally I use Intuition for integral experience” who said
(a) Swami Vivekananda (b) Sri Aurobindo
(c) Tagore
(d) S. Radhakrishnan
280. According to Radhakrishnan eastern tradition emphasis on----(a) Creative Intuition
(b) Critical intelligence
(c) Implication (d) Analysis]
281. According to S. Radhakrishnan, Samanya Jnana or perfect knowledge is otherwise known
as----(a) Intuition
(b) Perception
(c) Inference (d) Intellect
282. By calling man a Spiritual being Dr.S. Radhakrishnan means that he is ---(a) Self-conscious person
(b) Self-Disciplined person
(c) Self-sufficient person
(d) None of the above
283. According to S. Radhakrishnan , the knowledge obtained by the process of analysis and
synthesis are ---(a) Intuitive knowledge
(b) Intellectual cognition
(c) Perceptual knowledge
(d) Inferential knowledge
284. “The ultimate Destiny is not individual redumption but Universal redumption” Who said
this?
(a) S.Radakrishnan
(b) M.K.Gandhi
(c) Tagor
(d) SreeNaarayanGuru
285. Philosophy is the criticism or interpretation of life according to ---(a) Iqbal
(b) M.N.Roy
(c) S.Radhakrishnan (d) M.K. Gandhi
286. According to S. Radhakrishnan , One’s philosophy of life is connected to one’s ----(a) World view
(b) Experience
(c) Vision
(d) None of these
287. According to S. Radhakrishnan , the real destiny of Man lies in the unity between the ----and the -----(a) Real and the unreal (b) human and the divine (c)Matter and Spirit (d) none of these
288. According to S. Radhakrishnan ,the liberated soul is known as
(a) Videhamukta
(b) Jivan mukta
(c) Sarvamukta
(d)Moksa
289. According to S. Radhakrishnan , ------- is at the centre of all human affairs
(a) Physical force (b)Mental force
(c) the moral force. (d) None of these
290. According to Dr.S.Radhakrishnan all Philosophy must be a systematization of the
expressions of-----(a) mystic experience b) sense experience c) Intellectual experience d) None of these
291. “So many civilizations have come, floated on the surface, disappeared again. What
remains is humanity” who said
(a) Dr.S.Radhakrishnan
(b) M.K. Gandhi
(c) Sri Aurobindi
(d) Iqbal
292. World philosophy according to Dr.S. Radhakrishnan lays emphasis on
(a) Analysis
(b) Creative intelligence
(c) Critical intelligence (d) None of these
CONTEMPORARY INDIAN PHILOSOPHY
Page 19
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
293. According to S. Radhakrishnan , Sense experience ,intellectual cognition and -------- are
the three possible sources of knowledge.
(a) Intuitive apprehention
(b) emotional apprehention
(c) mental apprehention
(d)None of these
294. According to S. Radhakrishnan , Intellectual cognition is almost the same as ----(a) Conceptual knowledge
(b) perceptual knowledge
(c) Empirical knowledge
(d) None of these
295. According to S. Radhakrishnan ---------- is the direct realization of knowledge
(a) Intellect
(b)Intuition
(c) Sense experience
(d) Emotion
296. According to S. Radhakrishnan , In ----- the distintion between the knower and the known
vanishes
(a) Sense experience (b) Intellectual cognition (c)Intuition (d) None of these
297. According to S. Radhakrishnan , the empirical world is the source of all kinds of ----- and
-----(a) Happiness and Joy (b)Sorrows and Suffering (c) Pain and pleasure (d)None of these.
298. According to S. Radhakrishnan , One of the most important character of the spiritual man
is ---(a) Karma
(b) freedom
(c) Faith
(d) Re-birth
299. Dr. S. Radhakrishnan was born on ---(a) 1888
(b) 1887
(c) 1898
(d) 1889
300. Dr. S. Radhakrishan was died on
(a) 1965
(b) 1975
(c)1985
(d) 1905
CONTEMPORARY INDIAN PHILOSOPHY
Page 20
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
ANSWER KEY
1.a
2.a
3.a
4.b
5.b
6.a
7.a
8.a
9.a
10.a
11.c
12.d
13.b
14.c
15.a
16.a
17.d
18. a
19.a
20.c
21.a
22.a
23.c
24.b
25.a
26.c
27.a
28.d
29.a
30.c
31. b
32. a
33.a
34.b
35.a
36. a
37. a
38. a
39.b
40.b
41. a
42. b
43. a
44. b
45. a
46. a
47. c
48. a
49.a
50.b
51.a
52.c
53.d
54.c
55.a
56. a
57. d
58. c
59. a
60. d
61. a
62. d
63. c
64. b
65. d
66. a
67. c
68. c
69. d
70. b
71. a
72. c
73. c
74. b
75.d
76b
77a
78b
79c
80d
81a
82d
83b
84a
85a
86c
87a
88d
89a
90c
91b
92a
93a
94c
95a
96a
97b
98c
99d
100b
101.a
102.b
103c
104a
105b
106b
107c
108a
109a
110b
111a
112c
113a
114b
115b
116a
117a
118c
119a
120c
121a
122c
123c
124a
125a
126a
127b
128c
129a
130a
131b
132a
133c
134d
135b
136a
137c
138a
139c
140b
141b
142a
143c
144d
145d
146c
147a
148a
149a
150a
151.a
152b
153c
154d
155d
156d
157b
158a
159a
160c
161a
162b
163c
164b
165b
166c
167a
168c
169b
170a
171c
172b
173a
174c
175a
176a
177a
178b
179a
180d
181a
182b
183a
184b
185a
186a
187a
188a
189a
190b
191d
192a
193a
194b
195a
196d
197d
198c
199a
200a
201a
202a
203d
204a
205d
206c
207d
208d
CONTEMPORARY INDIAN PHILOSOPHY
Page 21
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
209b
210d
211b
212d
213d
214d
215c
216d
217c
218b
219b
220b
221b
222b
223c
224c
225a
226b
227d
228c
229b
230b
231c
232b
233b
234b
235a
236b
237d
238a
239b
240a
241a
242a
243a
244d
245d
246b
247b
248a
249a
250b
251a
252a
253c
254a
255b
256b
257b
258a
259b
260a
261a
262b
263a
264c
265a
266b
267b
268a
269a
270a
271c
272b
273a
274a
275c
276a
277b
278b
279b
280a
281a
282a
283b
284a
285c
286a
287b
288b
289c
290a
291a
292c
293a
294a
295b
296c
297b
298b
299a
300b.
©
Reserved
CONTEMPORARY INDIAN PHILOSOPHY
Page 22
Fly UP