...

QUESTION BANK UNIVERSITY OF CALICUT MODERN BANKING & INSURANCE SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION

by user

on
Category: Documents
5

views

Report

Comments

Transcript

QUESTION BANK UNIVERSITY OF CALICUT MODERN BANKING & INSURANCE SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
QUESTION BANK
MODERN BANKING & INSURANCE
CORE COURSE OF B.A ECONOMICS
III semester
(CUCBCSS 2014 Admission onwards.)
UNIVERSITY OF CALICUT
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
Calicut university P.O, Malappuram Kerala, India 673 635.
Prepared by :
Thahira K. K.
Assistant Professor
Dept: of Economics
MEASS College, Areacode.
Scrutinised by:
Dr. P. P. Yusuf Ali
Chairman, Board of Studies (UG)
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
B.A. Economics
Modern Banking & Insurance
III Semester – Core Course
1. The first chartered bank was established at--------------------[a] Japan
[b] Philadelphia
[c] India
[d] France.
2. The first chartered bank was established in the year -------------------[a] 1781
[b] 1775
[c] 1870
[d] 1881.
3. Bank is an institution which deals with -------------[a] money [b] treatment
[c] education [d] communication.
4. The word meaning of Banco is --------------[a] heap
[b] gold
[c] deposit
[d] loan.
5. India’s first bank was
[a] bank of Hindustan [b] bank of Hind
[c]BOI [d bank of Delhi.
6. Bank of Hindustan was established at ------------------------[a] Bombay
[b] Chennai [c] Kolkatta [d] Bengal.
7. General Bank of India was established in ----------------------[a]1771
[b] 1775
[c] 1786
[d] 1780.
8. Upper bank of India was established in ----------[a]1860
[b] 1870
[c] 1863
[d] 1865.
9. Second phase of Indian banks were nationalized in
[a]1960
[b] 1969
[c] 1970
[d] 1869.
10. The third phase of development banking in India started in early
[a]1980
[b] 1990
[c] 1960
[d] 1965.
11. The apex institution in the financial system of a country is
[a] central bank
[b] state bank
[c]national bank
[d] federal bank.
12. Industrial bank also known as
[a] Investment bank [b]state bank [c] commercial bank [d] unit bank.
13. Find out odd one in the group:
[a] IDBI
[b] RBI [c] SFC
[d] IFCI.
14. NABARD was established in the year:
[a]1981 [b]1982
[c]1983 [d] 1984.
15. SIDBI was established in the year:
[a]1990
[b]1995
[c]1985
[d]1969.
16. RRBs are coming under
[a]Private sector [b]Public sector [c] Co-operative sector [d] Domestic sector.
17. Initially central bank was established at
[a]Mumbai [b] Chennai [c] New Delhi [d] Calcutta.
18. The central office of RBI is at ---------------------------[a]Mumbai [b] Chennai [c] New Delhi [d] Calcutta.
19. Central bank was nationalised in:
[a]1949 [b] 1934
[c] 1935 [d] 1940.
20. RBI was established in the year------------------------[a]1935
[b] 1949
[c] 1934
[d] 1940.
MODERN BANKING AND INSURANCE
Page 1
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
21. Which one is the banker’s bank?
[a]RBI
[b] Federal bank
[c] Union bank
[d] Bank of India.
22. Which one is the custodian of foreign balances of country?
[a]RBI
[b] Federal bank
[c] Union bank
[d] Bank of India.
23. Which one is the controller of credit?
[a]RBI
[b] Federal bank
[c] Union bank
[d] Bank of India.
24. IFCI was established in the year................
[a]1948
[b] 1956
[c] 1935
[d] 1934.
25. Money market is a part of
[a]capital market
[b] RBI
[c] SBT
[d] financial market.
26. Money market is a market for-------------------fund
[a]short term fund [b] long term fund
[c] secular fund
[d] mid term fund.
27. CDs was introduced in:
[a]1989
[b] 1982
[c] 1985
[d] 1990
28. Commercial papers were introduced in:
[a]1989
[b] 1982
[c] 1985
[d] 1990
29. Treasury bills are issued by
[a]RBI
[b] IMF
[c] IBRD
[d] IFCI.
30. Treasury bills are available for minimum amount of Rs.------------------[a]20000
[b] 25000
[c] 10000
[d] 30000.
31. The government of India passed the SFC Act in --------------------[a]1951
[b] 1960
[c] 1945
[d] 1950.
32. Maturity period of CDs ranges from
[a]above 1 year
[b] 3 months to 1 year
[c] 5 month [d] 1 month.
33. MMMFs was introduced by
[a]RBI
[b] commercial bank [c] ADB
[d] IDBI.
34. MMMFs was introduced in
[a]1990
[b] 1991
[c] 1992
[d] 1993
35. The goal of MMMFs was to provide short term avenue to:
[a]farmers
[b] businessmen
[c] investors [d] unemployed
36. DFHI was set up in
[a]1988
[b] 1982
[c] 1956
[d] 1948.
37. REPO rate was introduced in
[a]1990
[b] 1992
[c] 1982
[d] 1980.
38. On 29th September 2015 repo rate is
[a]6.75
[b] 6.25
[c] 6
[d] 6.5
39. Reverse repo is introduced in
[a]January 1996
[b] April1996 [c] November 1996 [d] December 1996.
40. On 29th September 2015 reverse repo rate is
[a] 5.75
[b] 6.25
[c] 5
[d] 6.5
MODERN BANKING AND INSURANCE
Page 2
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
41. Find odd one
[a] E-banking
[b] virtual banking
[c] online banking
[d] M-banking.
42. Find odd one
[a] chit funds [b] nidhis
[c] finance companies
[d] indigeneous bankers.
43. On 29th September 2015 bank rate is
[a] 5.75
[b] 6.25
[c] 7.75
[d] 6.5
44. On 29th September 2015 the percentage of CRR is
[a] 4.75
[b] 4
[c] 4.5
[d] 6.5
45. On 29th September 2015 the SLR is
[a] 20
[b] 21.5
[c] 21
[d] 20.5.
46. The method of banking in which customers conduct transaction through internet
[a] mobile bank
[b] E-bank
[c] E-commerce.
[d] tele banking.
47. Voice recognition capability can be through
[a] E-banking [b] tele banking
[c] M-banking
[d] SMS banking.
48. Consortium means ------------------------[a] partnership
[b] owner
[c] manager [d] individual.
49. Banking with a conscience is -------------------[a] tele banking
[b] social banking
[c] SMS banking
[d] M-banking.
50. Ethical Banking is -------------------[a] tele banking
[b] social banking
[c] SMS banking
[d] M-banking.
51. Alternative Banking is -------------------[a] tele banking
[b] social banking
[c] SMS banking
[d] M-banking.
52. Civic Banking is -------------------[a] tele banking
[b] social banking
[c] SMS banking
[d] M-banking.
53. Sustainable Banking is -------------------[a] tele banking
[b] social banking
[c] SMS banking
[d] M-banking.
54. Which bank considers triple bottom line analysis?
[a] tele banking
[b] social banking
[c ]SMS banking
[d] M-banking.
55. Which one serves as a form of revolving credit?
[a] social bank
[b] debit card
[c] credit card
[d] E-purse.
56. ATM and debit cards are combined in to a single card called
[a] bank card [b] ATM
[c] credit card
[d] E-purse.
57. NEFT is ---------------------- payment system facilitating one to one fund transfer.
[a] nationwide
[b] state wide
[c] region wise
[d] district wise.
58. The minimum amount to be remitted through RTGS is R.S
[a] 2 lakh
[b] 5 lakh
[c] 10 lakh
[d] 1 lakh.
59. NEFT operates in ---------------- batches
[a] hourly
[b] daily
[c] weekly
[d] monthly.
60. CTS in India is a project undertaken by ------------------[a] SBT
[b] PNB
[c] SIB
[d] RBI.
MODERN BANKING AND INSURANCE
Page 3
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
61. CTS in INDIA is undertaken during
[a] 2000
[b] 2005
[c] 2008
[d] 2010.
62. RBI first implemented CTS at
[a] Delhi
[b] Kolkata
[c] Mumbai [d] Bangalore.
63. CTS operation started across the country in
[a] 2000
[b] 2008
[c] 2014
[d] 2010
64. The banking ombudsman scheme is introduced under ----------------- section of
banking regulation Act
[a] 35 A
[b] 35
[c] 25
[d] 73.
65. The banking ombudsman scheme is introduced by
[a] RBI
[b] Prime minister
[c] Finance minister [d] President.
66. The banking ombudsman scheme working is effect from
[a] 1990
[b] 1995
[c] 2000
[d] 2005.
67. Narasimham committee submitted its report in-----------------[a] January 1991 [b] March 1991 [c] September 1991
[d] November 1991.
68. Narasimham committee II submitted its report in-----------------[a] 1998
[b] 1992
[c] 1995
[d] 1990
69. Insurance is a----------------------------------------[a] charity
[b] gambling
[c] a contract
[d] discount .
70. The Indian Marine Insurance Act was passed in
[a] 1963
[b] 1774
[c] 1779
[d] 1781.
71. Marine insurance was first started in
[a] Italy
[b] Germany
[c] France
[d] India.
72. Lloyd’s Association formed policy in the year
[a] 1779
[b] 1970
[c] 1875
[d] 1995.
73. Fire insurance was firstly used at----------------------------[a] Italy
[b] Germany
[c] India
[d] France
74. Fire Insurance Company opened in London by
[a] Nicholas Borban [b] Crowther [c] shyer
[d] Kevin
75. First fire insurance company opened at
[a] London [b] Italy
[c] Germany
[d] France
76. In India first fire insurance company was established in
[a] 1850
[b] 1870
[c] 1860
[d] 1890
77. The first life insurance policy was issued in the year
[a] 1653
[b] 1675
[c] 1850
[d] 1665.
78. As an institution life insurance was established at
[a ] England [b] France
[c] Italy
[d] Denmark.
79. As an institution life insurance was established in
[a] 1653
[b] 1679
[c] I1769
[d] 1980.
80. LIC was established on September
[a] 1952
[b] 1956
[c] 1948
[d] 1964.
MODERN BANKING AND INSURANCE
Page 4
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
81. In India Insurance Act was passed in
[a] 1912
[b] 1990
[c] 1969
[d] 1964.
82. The first Indian Insurance company started in the year
[a] 1882
[b] 1956
[c] 1850
[d] 1982.
83. Life insurance business was nationalized in the year
[a] 1956
[b] 1948
[c] 1850
[d] 1912.
84. General insurance business Act was passed in
[a] 1972
[b] 1856
[c] 1850
[d] 1948.
85. Indian fire insurance was started in the year
[a] 1805
[b] 1810
[c] 1825
[d] 1850.
86. In India , fire insurance was started at ----------------[a] Madras
[b] Kolkata
[c] Cochin
[d] Mumbai.
87. General insurance business act was came in to force from the year
[a] 1973
`[b] 1970
[c] 1972
[d] 1980.
88. Find odd one; On the basis of risk insurance can be
[a] personal [b] property [c] social insurance [d] guarantee
89. Burglary insurance firstly developed at------------------[a] U.K
[b] U.S
[c] Japan
[d] France.
90. Burglary insurance firstly developed in -----------------[a] 1887
[b] 1857
[c] 1882
[d] 1779.
91. General insurance were nationalised in the year
[a] 1972
[b] 1872
[c] 1782
[d] 1852.
92. When an insurer transfers a part of risks on particular policy by insuring it with some
others. Then it is called--------------[a] insurance [b] association
[c] re –insurance
[d] mutual companies.
93. LIC was organised with the objective of assurance of
[a] family protection
[b]to protect society
[c]to protect from theft
[d]none of these.
94. IRDA was passed in the year
[a] 1990
[b] 1992
[c] 1995
[d] 1999.
95. The insurance covers all risks of loss relating to production of rice, milk, wheat etc.
[a] marine insurance [b] life insurance
[c] re-insurance
[d] crop insurance.
96. Those concerns which are incorporated and registered under Indian co-operative
societies act
[a] mutual companies
[b] co-operative insurance organisation
[c] association
[d] none of these.
97. IRDA permitted co-operative insurance organisation in the year
[a] 2000
[b]2002
[c]2004
[d]2005.
98. The institution which promote international trade
[a] SFC
[b] ICICI
[c] IDBI
[d] EXIM Bank.
MODERN BANKING AND INSURANCE
Page 5
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
99. The German banking system is the best example for
[a ] chain banking
[b] mixed banking [c] branch banking
[d] unit banking.
100.
Those banking have large scale operations and geographical spreading of risks
[a] mixed banking
[b] unit banking
[c] branch banking
[d] chain banking.
101.
The number of banks nationalised in 1969
[a] 10
[b] 14
[c] 16
[d] 20.
102.
Unit banking is referred to as
[a] local banking [b] branch banking [c] mixed banking [d] central bank.
103.
The number of banks nationalised in 1980
[a] 10
[b] 14
[c] 6
[d] 20.
104.
The institution which promote agriculture and rural development
[a] NABARD [b] RRB
[c] SIDBI
[d] IFCI.
105.
Imperial bank was nationalised in the year
[a] 1950
[b] 1955
[c] 1956
[d] 1958.
106.
Expansion of ATM is
[a] Automated Teller Machine
[b] Any Time Money
[c] All Time Money
[d] Automatic Touch Machine.
107.
The rate at which Central Bank grant loans to the commercial banks against
the security is :
[a] repo rate [b] reverse repo
[c] bank rate [d] discounting bills.
108.
The national housing bank was established in the year
[a]1980
[b]1982
[c]1988
[d]1990.
ANSWER KEY
1. b
2. a
3. a
4. a
5. a
6. c
7. c
8. c
9. b
10. b
11. a
12. a
13. c
14. b
15. a
MODERN BANKING AND INSURANCE
16. b
17. d
18. a
19. a
20. a
21. a
22. a
23. a
24. a
25. d
26. a
27. a
28. d
29. a
30. b
31. a
32. b
33. a
34. c
35. c
36. a
37. b
38. a
39. c
40. a
41. d
42. d
43. c
44. b
45. c
Page 6
SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION
46. b
47. c
48. a
49. b
50. b
51. b
52. b
53. b
54. b
55. c
56. c
57. a
58. a
59. a
60. d
61. c
62. a
63. c
64. a
65. a
66. b
67. d
68. a
69. a
70. a
71. a
72. a
73. b
74. a
75. a
76. a
77. a
78. a
79. b
80. b
81. a
82. c
83. a
84. a
85. c
86. a
87. a
88. c
89. a
90. a
91. a
92. c
93. a
94. d
95. d
96. b
97. d
98. d
99. b
100.
101.
102.
103.
104.
105.
106.
107.
108.
c
b
a
c
a
b
a
c
c.
-------------------
MODERN BANKING AND INSURANCE
Page 7
Fly UP