...

III SEMESTER B. A. PHILOSOPHY QUESTION BANK FOR INTERNAL ASSESSMENT

by user

on
4

views

Report

Comments

Transcript

III SEMESTER B. A. PHILOSOPHY QUESTION BANK FOR INTERNAL ASSESSMENT
III SEMESTER B. A. PHILOSOPHY
PHL3B04 - SYMBOLIC LOGIC AND INFORMATICS
QUESTION BANK FOR INTERNAL ASSESSMENT
Multiple Choice Questions
MODULE - I
1. In Symbolic logic, ________ do not change their value.
a) Variables
b) Constants
c) Inference
d) Implication
2. A ________ symbol changes its value from argument to argument.
a) constant
b) variable
c) both (a) and (b)
d) neither (a) nor (b)
3. By using ________, the logical form of an argument becomes explicit.
a) inferences
b) syllogism
c) symbols
d) none of these
4. By using ________, the validity of an argument can be determined more accurately.
a) symbols
b) linguistic expressions
c) numbers
d) all these
5. The constant symbol ‘∨’ stands for ________.
a) negation
b) and
c) if -- then
d) either -- or
6. The constant symbol ________ stands for ‘if -- then’ relationship.
a) ~
b) ∨
c) ∙
d) ‫ﬤ‬
7. The constant symbol that stands for ‘and’ relationship is ________.
a) ∨ b) ∙
c) ~
d) ‫ﬤ‬
8. The Constant symbol ‘~’ stands for ________.
a) Negation
b) and
c) if -- then
d) either -- or
9. ‘~ ~’ is _________.
a) negation
10.
b) affirmation
c) implication
d) none of these
In _______ proposition, two simple propositions are combined by ‘either -- or’.
a) Conjunctive
b) Negative
c) Disjunctive
63
d) Biconditional
11. In conjunctive propositions, two simple propositions are joined by _________.
a) Either -- or
b) if -- then
c) negation
d) and
12. ‘p∨q’ is a ________ proposition.
a) Conjunctive
b) Negative
c) Disjunctive
d) Implicative
13. ‘p ∙ q’ is a ________ proposition.
a) Conjunctive
b) Negative
c) Disjunctive
d) none of these
14. ‘p ≡ q’ is a ________ proposition.
a) Conjunctive
b) Negative
c) Disjunctive
d) Biconditional
15. ‘p ⊃ q’ is a/an ________ proposition.
a) negative
b) conjunctive
c) disjunctive
d) implicative
16. ‘Milk is not sweet’ is an example of a _________ proposition.
a) disjunctive
b) negative
c) conjunctive
d) biconditional
17. In ‘p ⊃ q’, ‘p’ and ‘q’ are _________.
a) variables
b) constants
c) biconditionals
d) none of these
c) implication
d) none of these
c) biconditionals
d) all these
18. ‘≡’ is the symbol for ________.
a) negation
19.
b) affirmation
‘∨’ symbol connects __________.
a) disjuncts
b) conjuncts
20. ‘≡’ is the symbol for ________.
a) negation
21.
b) affirmation
c) implication
d) material equivalence
‘If it is raining then the ground will be wet’ is an example of ________.
a) Implication
b) Negation
c) Conjunction
d) disjunction
22. __________ is an important work of Russell in collaboration with Whitehead that
introduced symbolic logic.
a) Principia Mathematica
b) Being and Nothingness
64
c) Philosophical Investigations
d) none of these
23. ‘You will get the job only if you pass the test’ is symbolized as _________.
a) G ∨ P
b) G ∙ P
c) G ⊃ P
d) none of these
24. ‘If a, then b and c’ is symbolized as _________.
a) a ⊃ (b ∙ c)
b) a ∙ b ∙ c
c) ~a ∙ b ∙ c
d) a ∙ (b ∙ c)
25. ________ is the symbolic expression of ‘p and q’.
b) p ∙ q
a) p v q
c) p ∙ ~ q
d) p ‫ ﬤ‬q
26. ________ is the symbolic expression of ‘p implies q’.
a) p v q
c) p ∙ q
b) p ‫ ﬤ‬q
d) none of these
27. A wedge indicates ________ function.
a) Implication
28.
b) tilde
d) disjunction
c) horseshoe
d) dot
_________ is a truth-functional connective.
a) dot
30.
c) Conjunction
A curl is also called ________.
a) wedge
29.
b) Negation
b) wedge
c) horseshoe
d) all these
_________ is not a truth-functional connective.
a) curl
b) dot
c) horseshoe
d) wedge
Answer Key
1b
2b
3c
4a
5d
6d
7b
8a
9b
10 c
11 d
12 c
13 a
14 d
15 d
16 b
17 a
18 d
19 a
20 d
21 a
22 a
23 c
24 a
25 b
26 b
27 d
28 b
29 d
30 a
65
MODULE - II
1. _________ is the symbolic expression for ‘p or q’.
a) p v q
b) p ∙ q
c) p ⊃ q
d) p ~ q
2. _________ is the symbolic expression for ‘p and q’.
a) p v q
b) p ∙ q
c) p ⊃ q
d) p ~ q
3. _________ is the symbolic expression for ‘p implies q’.
a) p v q
b) p ∙ q
c) p ⊃ q
d) p ~ q
4. _________ is the symbolic expression for ‘p and negation q’.
a) p v ~q
b) p ∙ q
c) p ⊃ ~q
d) p ∙ ~ q
5. _________ is a compound proposition in which the word ‘and’ is used to connect
statements.
a) Conjunction
b) Negation
c) Syllogism
d) Disjunction
b) Negation
c) Syllogism
d) Disjunction
6. Find the odd one out.
a) Conjunction
7. ‘It will not both rain and snow’. This can be symbolized as _________.
a) ~ (p v q)
b) ~ (p ∙ q)
c) ~ (p ⊃ q)
d) ~ (p ≡ q)
8. ‘If Babu attended the class, then Suresh did not’ can be symbolized as _________.
a) ~ (B ∙ S)
b) ~ (B v S)
c) ~ B ⊃ S
d) B ⊃ ~S
9. A _________ proposition is one which does not contain any other proposition as its
component.
a) Compound
b) Disjunctive
c) Simple
d) Contradictory
10. A _________ proposition is the one which contains two or more propositions as its
components.
a) Compound
b) True
c) Simple
d) False
11. _________ is a compound proposition in which the simple statements are connected by
the phrase ‘if --- then’.
a) Tautology
b) Disjunction
c) Implication
66
d) Contradiction
12. The symbol _________ is used to form an implicative statement.
a) Wedge
b) Tribar
c) Tilde
d) Horseshoe
13. To connect statements conjunctively, the _________ symbol is used.
a) Wedge
b) Dot
c) Horseshoe
d) Tilde
14. Negation is indicated by _________ symbol.
a) Tilde
b) Dot
c) Horseshoe
d) Wedge
15. The _________ symbol is used for disjunction.
a) Wedge
b) Dot
c) Horseshoe
d) Tilde
16. The symbol _________ indicates material equivalence.
a) Tilde
b) Tribar
c) Horseshoe
d) Wedge
17. According to De Morgan’s theorem, ~ (p ∙ q ) is logically equivalent to _________.
a) (~ p ∙ ~ q)
b) (~ p v ~ q)
c) (~ p ⊃ ~ q)
d) (~ p ≡ ~ q)
18. According to De Morgan’s theorem, ~ (p v q) is logically equivalent to_________.
a) (~ p ∙ ~ q )
b) (~ p v ~ q )
c) (~ p ⊃ ~ q )
d) (~ p ≡ ~ q )
19. ‘P’ and ________ are logically equivalent.
a) P ∙ ~P
b) P ∙ ~Q
c) P ⊃ Q
d) ~ ~ P
20. ‘p ∨ q’ is false if _________.
a) both p and q are false
b) both p and q are true
c) only p is false
d) only q is false
21. ‘p ⊃ q’ is false if _________.
a) both p and q are true
b) only q is false
c) both p and q are false
d) none of these
22. If ‘p’ and ‘q’ are true, ‘p ∙ q’ is __________.
a) false
b) true
c) neither (a) nor (b)
d) none of these
23. If ‘p’ is false and ‘q’ is true, ‘p ∨ q’ is __________.
a) true
b) false
c) neither (a) nor (b)
24. If both ‘p’ and ‘q’ are false, ‘p ⊃ q’ is ___________.
67
d) both (a) and (b)
a) true
b) false
c) neither (a) nor (b)
d) both (a) and (b)
ANSWER KEY
1. a
2. b
3. c
4. d
5. a
6. c
7. b
8. d
9. c
10. a
11. c
12. d
13. b
14. a
15. a
16. b
17. b
18. a
19. d
20. a
21. b
22. b
23. a
24. a
MODULE - III
1. The statement form with only false substitution instances is called _________.
a) Tautology
b) Disjunction
c) Contingent
d) Contradiction
2. The statement form with only true substitution instances is called _________.
a) Tautology
b) Disjunction
c) Contingent
d) Contradiction
3. The statement form with both true and false substitution instances is called _________.
a) Tautology
b) Disjunction
4. Find the odd one out.
a) Tautology
b) Disjunction
c) Contingent
c) Contingent
d) Contradiction
d) Contradiction
5. An argument is valid if and only if it is not possible for all of its premises to be true and
its conclusion _________.
a) True
b) False
c) Tautologous
d) Contingent
6. If a sentence form contains four variables, how many lines must its complete truth table?
analysis have?
a) 12
b) 16
c) 14
d) 18
ANSWER KEY
1. d
2. a
3. c
4. b
5. b
6. b
68
MODULE - IV
1. If we can construct a formal proof, the argument is _________.
a) true
b) valid
c) invalid
d) all these
2. The ________ rules of inference for constructing formal proof of validity are self-evident.
a) nine
b) six
c) three
d) seven
3. ~p ⊃ ~ q
~p
4.
5.
6.
7.
8.
9.
∴~ q is a valid form of _________.
a) Modus Tollens
b) Modus Ponens
c) Disjunctive Syllogism
d) none of these
Modus Tollens means denying the ________.
a) consequent
b) antecedent
c) both (a) and (b)
d) neither (a) nor (b)
Modus Ponens means _______ the antecedent and the consequent.
a) denying
b) constructing
c) affirming d) none of these
The conclusion of a valid constructive dilemma is a/an _______ proposition.
a) biconditional
b) implicative
c) conjunctive
d) disjunctive
In ________, the premise is a conjunction.
a) Conjunction
b) Addition
c) Simplification
d) Absorption
In the rule of inference, H. S. the antecedent in one premise is the ________ in another
premise.
a) conjunction
b) consequent
c) antecedent
d) none of these
In a valid form of disjunctive syllogism, if ‘p ∨ q’ is the first premise and ‘~p’ is the
second premise, the conclusion will be ∴_________.
a) ~p
b) p ∙ q
c) ~q
d) q
10. In _________, the first premise is an implicative proposition.
a) Modus Ponens
b) Modus Tollens
c) both (a) and (b)
d) neither (a) nor (b)
11. Identify the rule used in the following inference.
p ∙ ~p
∴p
a) modus ponens
b) modus tollens
c) conjunction
d) simplification
12. Name the following valid argument form.
p⊃q
p
∴q
a) Modus Ponens
b) Modus Tollens
69
c) Disjunctive Syllogism
d) Hypothetical Syllogism
13. p v q
~p
∴q
is an instance of ________.
a) modus ponens
c) disjunctive syllogism
b) modus tollens
d) hypothetical syllogism
14. The rule of conjunction is symbolised as____________.
a) p ⊃ q
b) p
∴p⊃ (p ∙ q)
q
c) p
d) none of these
∴pvq
∴p ∙ q
15. M ⊃ (N ∙ O)
M
∴ N This is a valid argument form of ___________.
a) modus ponens
b) modus tollens
c) disjunctive syllogism
d) constructive dilemma
16. The valid argument form of simplification is __________.
a) p
b) p
c) p ∙ q
d) None of these
∴p ∨q
q
∴p
∴p ∙ q
17. p ⊃ q
q ⊃ r The conclusion is ∴_________.
a) q ⊃ r
b) p ⊃ r
c) p ⊃ q
d) None of these
18. We construct the formal proof of validity through __________.
a) Rules of inference
b) Rules of replacement
c) both (a) and (b)
d ) All these
19. Identify the rule used in the following instance.
(p ⊃ q) ⊃ r
~r
∴~ (p ⊃ q)
a) Modus ponens
b) Modus tollens
c) Disjunctive syllogism
d) Hypothetical syllogism
20. Find out the rule used in the following inference.
70
p
∴ pv q
a) Simplification
b) Addition
c) Absorption
d) Conjunction
ANSWER KEY
1.
b
2.
a
3.
b
4.
c
5.
c
6.
d
7.
c
8.
b
9.
d
10.
c
11.
d
12.
a
13.
c
14.
b
15.
a
17.
b
18.
c
19.
b
20.
b
16.
c
MODULE - V
1. __________ coined the term ‘informatik’ in 1957.
a) Karl Hempl
b) Karl Steinbuch
c) Karl Nic
d) Karl Popper
2. The term informatics is the combination of _________.
a) Information and science
b) Information and Technology
c) Information and Logic
d) Information and Automatic
3. A practitioner of Informatics may be called _________.
a) Informatician
b) Info technician
c) Info scientist
d) Info analyst
4. In computer terms, __________ is a representation of a fact or an idea.
a) Information
b) Data
c) Digit
d) Picture
5. ___________is data organized or presented in a meaningful fashion.
a) Knowledge
b) Net work
c) LAN
d) Information
6. Computer language is also known as ____________.
a) Formal language
b) Binary language
c) Language
d) Artificial language
7. Binary language consists of just the two digits ________.
a) 0 and 1
b) 1 and 2
c) 1 and 3
d) 0 and 3
71
8. One Kilobyte is equal to:
a) 1048576 bytes
b) 1048678 bytes
c) 1024 bytes
d) 1024 bits
9. GB means ________.
a) Greatbyte
b) Gigabyte
c) Gebyte
d) Gegebyte
b) Pigabyte
c) Pagebyte
d) Pegabyte
10. PB means:
a) Petabyte
11. ____________ developed the Ten Commandments of Computer ethics.
a) The Computer Value Institute
b) The Computer Institute of Ethics
c) The Computer Legal Institute
d) The Computer Ethics Institute
12. The ethical computing guidelines are also known as ___________.
a) Ethical computation
b) Ten Commandments of Computer Ethics
c) Morals of Computing
d) Green Computing
13. ___________ is a right to be left alone to do as one pleases.
a) Claim
b) Freedom
c) Privacy
d) Choice
14. The term information overload was first coined by __________.
a) AlvinToffler
b) Karl Steinbuch
c) Stallman
d) Hoffman
15. _________ is the author of the book Future Shock.
a) Hoffman Hoffman
b) Karl Steinbuch
c) Stallman
d) AlvinToffler
16. Toffler projects the concept of information overload as a/an ___________.
a) Ethical disorder
b) Psychological disorder
c) Social disorder
d) Political disorder
17. An individual who becomes too much dependent on computer and internet is called a
______________.
a) Computer addict
b) Internet addict
c) Cyber addict
d) Game addict
18. Too much use of computer and internet is called _________.
a) Computer addiction b) Cyber addiction
c) Internet addiction d) None of these
19. In India, cyber laws have been defined under the _________.
a.) IT Act 2000
b) IT Act 2003
c) IT Act 2005
d) IT Act 2001
20. In the ‘Not gate’, the output A is true if the input X is ________.
a) true
b) not true
c) on
d) none of these
21. In the ‘Or gate’, the output X is _______ if the input A is zero and the input B is one.
a) zero
b) two
c) one
d) zero, zero
72
22. In the ‘And gate’, the output X is true if the input ________.
a) A is true
b) B is true
c) both (a) and (b)
d) neither (a) nor (b)
23. The ‘Not gate’ has _________.
a) two inputs
b) three inputs
c) no input
d) only one input
24. The following truth table represents _________ gate.
a) AND
INPUT
OUTPUT
0
1
1
0
b) NOT
c) OR
d) NOR
ANSWER KEY
1.
b
2.
d
3.
a
4.
b
5.
d
6.
b
7.
a
8.
c
9.
b
10.
a
11.
d
12.
b
13.
c
14.
a
15.
d
16.
b
17.
c
18.
b
19.
a
20.
b
21.
c
22.
c
23.
d
24.
b
73
prepared by
S. No
1
Name and address of the teachers
Dr. M. Ramakrishnan
Assignment
Coordinator
Former Head of the Dept. of Philosophy
Govt. Brennen College
Thalassery
(Chairperson, Board of Studies in
Philosophy, University of Calicut)
[email protected]
2
Dr. K. Syamala
Module I
Head of the Dept. of Philosophy
Sree Sankaracharya University of
Sanskrit,
Regional Center
Edat, Payyannur, Kannur (Dt.)
[email protected]
3
Dr. Sirajul Muneer. C
Module II & III
Assistant Professor of Philosophy
Sree Sankaracharya University of
Sanskrit,
Regional Center
Edat, Payyannur, Kannur (Dt.)
[email protected]
4
Ms. Priya
Assistant Professor of Philosophy
Govt. Brennen College
Thalassery - 670 106
[email protected]
5
Dr. Smitha T. M.
Assistant Professor of Philosophy
Maharaja’s College
Ernakulum
Cochin - 682 011
[email protected]com
Module IV
Module V
74
Fly UP